Ján Svorada: Sagan dostal trest oprávnene

Magazín
Ján Svorada

zdroj: twitter.com/WielerFlits

Po včerajšej hektickej 11. etape Tour de France 2020 bol Peter Sagan penalizovaný. V cieli predviedol nebezpečný šprint, keď sa chcel dostať cez Wouta van Aerta a pomohol si ramenami. Na situácia sme sa spýtali najlepšieho českého šprintéra histórie. Ján Svorada skomentoval incidenty na Tour de France, na Okolo Poľska, a pripomenul aj situáciu s Petrom Saganom a Markom Cavendishom. Napokon porovnal cyklistiku v roku 2020 s jeho profesionálnymi rokmi.

Ján Svorada sa narodil v Trenčíne v roku 1968. V roku 1995 si zmenil občianstvo na české. Je majiteľom etapových triumfov na všetkých pretekoch Grand Tours. Trikrát vyhral na Vuelte (v roku 1999), až päťkrát na Giro d’Italia (trikrát v roku 1994, raz v 1995  a raz v roku 200). Na Tour de France sa radoval trikrát (1994, 1998 a 2001). Posledný triumf bol jeho najslávnejší. V 20. etape Tour 2001 vyhral prestížnu etapu v Paríži na Champs-Élysées. Až šesťkrát bol vyhlásený za najlepšieho cyklistu Česka, respektíve Československa.

Ján Svorada o penalizácii Sagana

Ako vidíte ten incident vo včerajšej etape? Išlo o bežný jav v šprintoch alebo to bolo cez čiaru, ako sa na tom zhodli komisári?

Išlo o jav, ktorý sa vyskytuje v šprintoch, samozrejme, ale podľa môjho názoru bolo to rozhodnutie jury správne a Peter bol za nebezpečnú jazdu penalizovaný.

Sagan teda podstúpil riziko, aby nebol niekde na konci top 10, ale bojoval o víťazstvo.

Áno, Peter začínal svoj špurt zo zadných pozícií a v tomto prípade si nikdy nie ste istí, či ten priestor budete mať, alebo nebudete. On ho nemal a snažil sa ho získať tým, že odstrčil Van Aerta, ktorý sa nijak neprevinil proti pravidlám, išiel svoju rovnú ‘lajnu’ pozdĺž bariéry a Peter si v tomto prípade počínal nebezpečne, pretože – našťastie – nikto nespadol, ale veľmi jednoducho sa to mohlo stať. Potom by to bolo nepríjemné pre viacerých pretekárov.

Sagan Van Aert
Záber 11. etapy pred cieľovou čiarou | zdroj: twitter.com/SPIEGEL_alles

Ako by ste sa zachovali vy v takejto situácii, keby ste na mieste Sagana?

Prestal by som šliapať a došiel by som na mieste, na ktorom som bol. Zvolil som zlú taktiku, bohužiaľ, priestor pre mňa nebol, tak som stratil šancu na víťazstvo. To je jednoduché.

Sagan vlastne dosť často robí takéto pohyby s ramenami a podobné pozičné súboje.

Jemu nič iné nezostáva, lebo on nemá z tímu absolútne žiadnu podporu v poslednom kilometri, nikoho, kto by mu rozchádzal špurt. To znamená, že hľadal si pozície za ostatnými pretekármi. Začína špurt prevažne zo zadných pozícií. To miesto si musí spraviť týmto spôsobom, inač mu ho tam, samozrejme, nikto neprenechá. Je v nevýhodnej pozícii a nič iné mu nezostáva.

Dosť sa medializovala reakcia Van Aerta. Ten bol v cieli naštvaný, ukázal Saganovi prostredník. Bolo to adekvátne od Belgičana?

Jednak chápem aj reakciu Petra Sagana, lebo on to v určite v tom návale adrenalínu, s tým pocitom, že by mohol vyhrať etapu, mu v podstate nič iné nezostávalo, len sa pokúsiť o tento manéver, ktorý nebezpečný bol, ale s tým nič nejde spraviť.

Na druhú stranu, dokážem si predstaviť aj Van Aerta, ktorý začal špurt veľmi skoro, ale v podstate zariskoval. Ak by to nespravil, tiež sa mohol dostať do situácie, keď ho tam pretekári zavrú pri bariére a mohol by skončiť ďaleko horšie. Takže začal špurtovať skoro, a v momente, kedy máte za sebou cez 200 metrov, v ktorých ste išli úplne naplno, narazí do vás pretekár zozadu v podstate v mieste, kde to neočakávate, lebo ste mu tam ten priestor nenechali. Takže, on to našťastie ustál, ale dokážem si predstaviť, že bol veľmi prekvapený a že to bola pre neho veľmi nebezpečná situácia, v ktorej mohol riskovať pád. V takejto chvíli by som tiež zanadával na pretekára, ktorý sa takto ku mne zachoval, keď ja som mu nič zlé nespravil.

Okolo Poľska a 4. etapa Tour de France 2017

Čo hovoríte na 1. etapu Okolo Poľska? Jednak sa skloňuje to, že to boli zlé bezpečnostné opatrenia, ale opäť to bol dosť nebezpečný šprint.

To sú rovnaké situácie. Úplne rovnako som posudzoval situáciu spred rokov, keď bol Peter diskvalifikovaný na Tour de France pri páde Marka Cavendisha. Mark Cavendish sa zozadu snažil prepchať do priestoru, v ktorom mu skrátka Peter ten priestor nedal. Dopadlo to horšie. To bola úplne rovnaká situácia, ja som sa zastával Petra, lebo on išiel svoju lajnu a svojho súpera tam nepustil, ale vlastne nespravil nič proti pravidlám. On nezmenil svoju dráhu. Cavendish ten priestor nemal a spadol.

Podobne to mohlo dopadnúť aj včera. V obidvoch prípadoch si myslím, že to bol dôsledok toho druhého pretekára, nie toho, kto bol na špici. Ten druhý pretekár sa tam snažil dostať, ten priestor tam však nebol.

Groenewegen Jakobsen Okolo Poľska 2020
Chaos v cieli 1. etapy Okolo Poľska 2020 | zdroj: tourdepologne

Situácia v Poľsku – tam si myslím, že áno – proti pravidlám sa previnil Groenewegen, ktorý sa zo stredu vozovky dostal až na kraj a zabránil ceste Jakobsena. Áno, mal byť diskvalifikovaný. Na druhú stranu aj v tomto prípade, Jakobsen aj v momente, keď videl, že tam to miesto nemá, snažil sa tam dostať tak isto a v podstate ten pád zapríčinil on, len tým, že sa tam chcel dostať. Aj on mohol zvoľniť a prestať šliapať, zdvihnúť ruku na znamenie protestu. Groenewegen by bol diskvalifikovaný, on by vyhral etapu a nikto by nespadol.

Čiže aj v tomto prípade, napriek tomu, že ten prvý pretekár na čele sa previnil voči pravidlám a bol správne diskvalifikovaný, tak riziko pádu tam bolo 50 na 50 z oboch strán.

Aj v 90. rokoch sa vylučovalo

Ako sa zmenili špurty oproti vašim profesionálnym rokom? Posudzovali by konanie Petra Sagana z 11. etapy rovnako, alebo sa niečo zmenilo v rozhodovaní jury?

Nemyslím si, že by sa niečo zásadne zmenilo. To, ako rozhodne jury, samozrejme, záleží na tom, ako je ten priestupok viditeľný. Čo v prípade trebárs Petra Sagana práve s Markom Cavendishom úplne nebolo jednoznačné, lebo ten manéver bol čiastočne krytý stromami z toho horného pohľadu. Nie vždy má jury jasné zábery toho, ako to prebiehalo.

Ale ja sám som dve etapy na Gire diskvalifikovaním súpera, zhodou okolností Maria Cipolliniho v oboch prípadoch. V prvom to bol priamy súboj, keď on ma v jednej zatáčke držal lakťom a svoju trajektóriu vyniesol v tej zatáčke tak, aby som ho nemohol predísť a bol diskvalifikovaný.

V druhom prípade nebol ten priestupok úplne voči mne, ale tiež, nemal priestor do špurtu a rukou si ho spravil, odstrčil súpera. Tým pádom sa dostal do špurtu, ktorý potom vyhral, ale za porušenie pravidiel, že pustil riaditka, bol diskvalifikovaný.

Rovnako mňa diskvalifikovali v jednej etáp na Tour de France. Podľa názoru jury som zmenil dráhu, ani nie v šprinte, ale v hľadaní si pozície. Pretekár za mnou predným kolesom zničil moju prehadzovačku. Tieto situácie vznikali aj za mojich časov. Na druhú stranu, ak sa ku každej situácii bude stavať ako včera a budú potrestané, pretekári si uvedomia, či už idú za hranu a neoplatí sa im riskovať.

Ján Svorada tipuje ďalší priebeh Tour de France

Získa Sam Bennett zelený dres?

Ťažko povedať, Tour de France je dlhá, stať sa môže všetko. Môže dôjsť k pádu, nemusí zvládnuť posledný týždeň v kopcoch. Zatiaľ to má perfektne rozohraté, naviac ma silný tím. To ale ukázala aj BORA v tej ťažkej etape, kde získal body pre Petra Sagana.

Koho tipujete za víťaza Tour de France

Zatiaľ to majú najlepšie rozohraté Jumbo-Visma s Primožom Rogličom, ale aj Egan Bernal je vo veľmi dobrej pozícii. Zatiaľ to majú najlepšie ale Jumbo-Visma, vyhrali etapy, sú na dobrej vlne. Ale aj v tom vlaňajšom ročníku tím INEOS v podstate šetril sily až do posledného týždňa a ja vidím zatiaľ dvoch favoritov.

Ján Svorada víťazí na Champs-Élysées v roku 2001:

  

Mohlo by vás zaujímať

3 responses to “Ján Svorada: Sagan dostal trest oprávnene

    1. Kto si vlastne keď ideš súdiť Peťa čo si ty dokázal mal by si sa mu ospravedlniť zdrhol si zo Slovenska a ukáž mi jeden titul majstra sveta, peto neurobil, nič zlého, dá sa povedať že si zachránil život a súď svojich bratov tam kde si, a art mal ostať doma pri mamičke a dodám. A basta

    2. Suhlasim, zaroven bude vhodne ak este nie je, nastartovat peticiu.

      Je pozoruhodne ako vsetci na nejake vynimky lizu annal UCI a TdF. Svorada nech zvara bicykle radsej.
      Bora sa vobec nezastala Sagiho. Normalne strach z nich ide. Sef Bory potopi svojho cloveka a este naznaci ze bere velke prachy za nic??
      Na odchod zo stajne dobry dovod, orazka je ci taky dovod pozna a predpoklada aj kontrakt Sagan-Bora.

      Ked Cavendish skocil do cesty (chcel vytlacit) Sagiho, isiel do pecka Sagi.
      Vybocenie z drahy tam bolo.

      Ked vAert skocil do cesty (zamerne a proti pravidlam skrizil – dostal info z vysoelacky ze na zadnom kolese ide PS) Sagimu a Sagi len reagoval na banner, selfie tyc a oplotenie ktore vobec nebolo rovne, isiel do pecka znova Sagi.
      Tak kto je tu kurrwa kkt??
      Preco TdF neurobi dvojity plot?? S odstupom 30cm napr.?
      Aj v tych kopcoch dnes na 20.etape (Pogi triumf), v kopci to bolo v niektorych momentoch natesno.

Pridaj komentár