Tour de France: Ewan vyhral 11. etapu, Sagan penalizovaný

Tour de France 2020
Ewan

zdroj: twitter.com/OceaniaCycling

11. etapa Tour de France 2020 ponúkla posledné šprintérsku príležitosť v tomto bloku. Radoval sa Caleb Ewan (:lts:). Druhý bol Sam Bennett (:dqt:) a tretí Wout van Aert (:tjb:). Peter Sagan (BOH) bol kvôli nebezpečnému šprintu penalizovaný. Primož Roglič (:tjb:) sa v tranzitnej etape udržal na čele celkového poradia.

Aktualizované 9.9. o 18:16 – zmeny po Saganovej penalizácii

Podrobnosti o Saganovej penalizácii nájdete v špeciálnom článku

Preteky sa presúvajú do svojej druhej polovice. Od pobrežia Atlantického oceánu sa jazdci presunuli smerom do vnútrozemia. V strednej časti západného Francúzska sa finišovalo v historickom meste Poitiers po 167.5 km. Tam bolo všetko prichystané pre klasický rovinatý dojazd. V posledných 10 km sa síce nachádzali krátke sekcie s prevýšením menšie ako kilometer, ale pri správnom zvládnutí pozičných bojov na viacerých zákrutách išlo o typickú rovinatú etapu.

Išlo o jednu z posledných možností, kedy sa mohol výraznejšie posunúť v súboji o zelený dres priamo na cieľovej páske.

Ešte pred etapou sme sa dozvedeli, že po všerajšom páde odstúpil z pretekov Davide Formolo (:uae:). Talian bude si zlomil kľúčnu kosť a bude musieť v ďalších hodinách podstúpiť operáciu. Vrchár zostavy okolo Tadeja Pogačara tak po Aruovi stratila ďalšie veľké meno.

11. etapa Tour de France 2020:

11. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Sam Bennett pred etapou v zelenom, Sagan na neho strácal 21 bodov:

O únik bol malý záujem

Keďže ďalšia vyslovene šprintérska príležitosť príde až v 19. etape, vedelo sa, že veľké celky so špurtérmi ako Deceuninck – Quick Step či Team Sunweb jednoznačne budú stíhať skorý únik a pripravia záverečný hromadný dojazd.

Ako prvý zaútočil Matthieu Ladagnous (FDJ). Pelotón predtým chvíľu čakal na Lutsenka (AST) a Zakarina (:ccc:), ktorí spadli v neutrálnej zóne pred začiatkom. Mohli pokračovať.

K osamotenému Francúzovi na čele sa chceli pridať viacerí jazdci, ale pri zdvihnutí tempa od Quick Stepu sa im to nepodarilo. Po 40 km bol 35-ročný jazdec na čele etapy sám, mal trojminútový náskok a užíval si pozornosť. Nachádzal sa vo svojom 11. úniku na Tour de France, na ktorej štartoval vo svojej kariére osemkrát. Získal jedinú vrchársku prémiu dňa, z nej jeden bod. Zajtra bude nosiť červené číslo pre najagresívnejšieho jazdca poslednej etapy.

Išlo sa v pomerne pokojnom tempe. Priemerná rýchlosť v prvých 100 km bola iba 36,8 km/h.

Mathieu Ladagnous na čele | zdroj: twitter.com/letour

Šprintérska prémia

Najviac bodov, 20, získal ešte Ladagnous. Za ním sa ale bojovalo o každý bod. Najlepšie to nachystala dvojica Sam Bennett (:bqt:) a Michael Morkov (:dqt:). Dán pripravil Írovi v zelenom drese dobrý lead-out a nezaváhali. Získali 17, respektíve 15. Až na štvrtom mieste skončil Peter Sagan (BOH) a pripísal si 13 bodov. Nešlo sa však úplne naplno, keďže každý počítal s tým, že o 60 km sa pôjde šprint úplne naplno.

Matthieu Ladagnous bol pohltený 43 km pred koncom.

Škaredý pád a odstúpenie

Dnes sa počas väčšiny dňa viditeľne trápil Gregor Mühlberger (:sun:). Posledných 40 km pretekov už však nezvládol. Rakúšan nastúpil na preteky otlačený po páde na Dauphiné, vydržal prvú polovicu pretekov.

Krátko na to tvrdo spadol Ion Izagirre (AST). Krvácal a odstúpil, bol pri vedomí, no jeho škaredé odreniny a škrabance museli riešiť lekársky tím priamo na ceste. Bol prevezený do nemocnice v Poitiers, ale ušiel vážnym zraneniam. Do hromadného pádu sa s ním dostali Harold Tejada (AST), Alexej Lutsenko (AST) a José Joaquin Rojas (MOV). Tí mohli pokračovať.

Príprava šprintu, ataky pred cieľom

Celky Deceuninck – Quick Step a Jumbo-Visma kontrolovali pelotón vyšším tempom. Zostava okolo Rogliča čakala na hranicu 3 km do konca, kedy začala ochranná zóna a v cieli sa odvtedy počítal čas v skupine na tejto méte. Rovnako chceli Bernala (:ins:) chrániť borci z INEOS Grenadiers. Pridali sa aj tímy Sunweb a Lotto Soudal na neustále zužujúcej sa trase bolo vidieť, kto chcel pripraviť svojim šprintérom Bennettovi (:dqt:), Bolovi (:sun:) a Ewanovi (:lts:) najlepší priestor.

Prechádzalo sa cez krátke klesanie na úzkej ceste, ale v závere si na každého počkalo sedemstrometrové stúpanie, ktoré končilo v predposlednom kilometri. Pozícia a tímová podpora boli pri tejto šprintérskej etape o čosi dôležitejšia ako obvykle.

Z pelotónu vystúpil Julian Alaphilippe (:dqt:). Neposkytol lead-out pre svoj tím, ale vyhol sa komplikáciám a v ďalších dňoch bude naháňať ďalšie etapové triumfy, keďže je mimo boja o celkovú klasifikáciu.

6 km pred koncom zaútočil z pelotónu Lukas Pöstelberger (BOH). Pustil sa za ním Kasper Asgreen (:dqt:), ktorý sa neskôr s Bobom Jungelsom (:dqt:) pridal k Rakúšanovi na čele. Trio malo náskok 8 sekúnd na pelotón vedený Lotto Soudal. Nebezpečnú situáciu chcel zahasiť Cofidis aj NTT, ale veľmi silní tempár na čele Asgreen pokračoval v ťahaní skupinky. Na stúpaní so 4 percentami tempo nasadil Jungels, Asgreen už nevládal.

Jazdca Jungelsa a Postelbergera sa ukončila v predposlednom kilometri.

Finále ovládol Ewan, Sagan druhý

Na čele bola v poslednom kilometri zostava B&B Hotels Vital Concept. Za ich vlakom bol posadený Sam Bennett. Šprintovať ako prvý začal Jasper Stuyven (:tfr:), potom Wout van Aert (:tjb:) na pravej strane cesty. Z jeho kolesa, 200 metrov pred cieľom vyrazil zelený Bennett. Nasledoval ho Caleb Ewan (:lts:), ktorý sa na vzduch dostal iba 30 metrov pred cieľom. Peter Sagan (BOH) nastúpil z kolesa Olivera Naesena (:alm:), ktorý bol za Van Aertom. V poslednej stovke metrov sa dostal na voľný priestor, bol na druhej strane cesty ako Ewan. Predtým však Slovák nebezpečne buchol ramenom do Van Aerta, aby si vytvoril priestor popri bariére.

11. etapa Tour de France 2020 sa skončila rýchlostným chaotickým súbojom. Vyhral ju Caleb Ewan (:lts:) iba o pár centimetrov pred Petrom Saganom (BOH), ktorý umne na konci „hodil bicykel“. Dlho špurtoval Bennett a stačilo mu to na tretie miesto.

Austrálčan vyhral svoju druhú etapu na tejto Tour de France. Ukázal, že v posledných metroch má jednoznačne najlepšie zrýchlenie a na páske bol najrýchlejší.

Vo veľmi tesnom šprinte bol na línii prvej trojky aj štvrtý Van Aert.

Potom sa komisári zhodli, že za manéver Petra Sagana ho penalizujú. Sagan skončil v etape oficiálne na poslednom mieste v skupine, na 85. mieste. Boli mu odobraté body v cieli. V súťaži o zelený dres teraz stráca 68 bodov na Bennetta.

Celkové poradie

Celkové poradie sa dnes nemenilo. Primož Roglič (:tjb:) vedie Tour de France pred najdôležitejšími etapami s náskokom 21 sekúnd na Egana Bernala (:ins:). Všetci ostatní favoriti dnes skončili v hlavnej skupine.

11. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Caleb Ewan (Aus):lts:04:00:01
2.Sam Bennett (Irl):dqt:
3.Wout van Aert (Bel):tjb:
4.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels-Vital Concept
5.Clement Venturini (Fra):alm:
6.Mads Pedersen (Den):tfr:
7.Luka Mezgec (Slo):mts:
8.Hugo Hofstetter (Fra):isn:
9.Oliver Naesen (Bel):alm:
10.Ryan Gibbons (RSA):ntt:

11. etapa Tour de France 2020 – priebežné poradie:

1.Primož Roglič (Slo)TJB46:15:24
2.Egan Bernal (Col)INS00:00:21
3.Guillaume Martin (Fra)COF00:00:28
4.Romain Bardet (Fra)ALM00:00:30
5.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic00:00:32
6.Rigoberto Uran (Col)EFD
7.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:00:44
8.Adam Yates (GBr)MTS00:01:02
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:01:15
10.Mikel Landa (Spa)TBM00:01:42

Článok a výsledky doplníme…

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár