11. etapa Tour de France 2020 preview: Opäť šprint

Tour de France 2020
11. etapa Tour de France 2020 preview

11. etapa Tour de France 2020 ponúkne o čosi typickejší deň na pretekoch. Po veľmi nervóznej oceánskej etape by už ani vietor nemal zabrániť klasickému scenáru – únik, dostihnutie, hromadný dojazd. Po rokoch sa rozbieha veľmi zaujímavý súboj o zelený dres a deň končiaci v Poitiers prináša ďalšiu skvelú príležitosť na duel Sagana so zeleným Bennettom, ktorý zároveň bojuje s Ewanom o status najlepšieho rýchlika pretekov.

Etapa sa už konala. Jej priebeh a reakcie na ňu nájdete v našich samostatných článkoch

9. septembra 2020
Dĺžka
: 167,5 km
Profil: rovinatý, 1004 nastúpaných metrov
Štart: 13:40 LSEČ v Châtelaillon-Plage
Predpokladaný dojazd: od 17:18– 17:39 LSEČ v Poitiers

Vysielanie, priamy prenos

Preteky môžete sledovať na Tisport Live TVUžite si všetky prenosy Tour de France 2020 naživo.

11. etapa Tour de France 2020 – trasa

Preteky sa presúvajú do svojej druhej polovice. Od pobrežia Atlantického oceánu sa jazdci presunú smerom do vnútrozemia. V strednej časti západného Francúzska sa príde do historického mesta Poitiers po 167.5 km. Tam bude všetko prichystané pre klasický rovinatý dojazd.

Na dlhšiu dobu však ide o poslednú jasnú príležitosť na hromadný dojazd. Od tejto chvíle sa Tour presúva do kopcov, tranzitné etapy medzi nimi budú mať klasikársky a náročný podtón. Až v 19. etape je na programe rovina. Kompletnú trasu nájdete tu. Aj to môže prispieť k veľkej motivácii viacerých veľkých favoritov.

Profil 11. etapy Tour de France 2020:

11. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Ide o rovinatú záležitosť. Z prímorských oblastí je to vyše 90 km po rovine, alebo mierne zvlnenom teréne. Na 91. kilometri sa nachádza jediná vrchárska prémia dňa štvrtej kategórie ohodnotená iba jedným bodom. O 17 kilometrov príde jediná šprintérska prémia. Pred ňou sa nachádza krátke stúpanie. Pri malom úniku či dokonca jeho absencii (spomeňme si na nudnú 5. etapu) sa môže tím BORA – hansgrohe pokúsiť o utrhnutie Sama Bennetta z balíku, aby sa na neho mohol Peter Sagan o pád bodov dotiahnuť. Uvidíme, ako to v nemeckom tíme vyriešia.

Potom sa pokračuje po ďalšom rovinatom teréne. Dnes sa z blízkosti hladiny mora dostaneme do výšky 110 metrov nad morom ku záverečnému mestu. Tu začínajú časti s krátkym klesaním a sekciou zatáčok, takže každý si bude musieť dať pozor na prípadné pády či stratu pozície. Prejde sa aj cez kruhové objazdy a most cez rieku Le Clain. Pred poslednou ostrou pravotočivou zákrutou sa pôjde po sedemstometrovom stúpaní o štyroch percentách. Dôležitá tu bude hlavne pozícia a tímový výkon. Potom je to totiž rovné dva kilometre do cieľa po úplnej rovine na priamej ceste, čiže to bude aj nesmierne rýchle s malým priestorom na nápravu stratených miest na čele.

Cyklisti uvidia cieľ už ďaleko predtým. Páska príde po trojprúdovej ceste. Nejde o najširší priestor pre cieľ, ale takisto to nie je nič úplne úzke. Pravdepodobne pôjde o súboj vlakov Sunwebu a Deceuninck – Quick Step, ktoré budú celý deň sťahovať prípadný únik. Je otázne, či sa zapojí aj celá zostava Lotto Soudal, keďže po vypadnutí troch jazdcov je ich na pretekoch len päť.

11. etapa Tour de France 2020
zdroj: letour.fr

Zajtra má byť v departmente Vienne regiónu Nové Akvitánsko slnečno s teplotami okolo 27 ºC. Silný vietor sa neočakáva, fúkať bude zo severu o rýchlosti maximálne 10 km/h. Na miestach bočný vietor by v žiadnom prípade nemal ovplyvniť preteky. Akurát šprintovať sa bude do protivetru, takže načasovanie záverečného nástupu bude o čosi dôležitejšie ako obvykle.

11. etapa Tour de France – favoriti

Caleb Ewan (:lts:) už má na konte jednu víťaznú etapu. V predošlej etape iba o centimetre prehral s Bennettom. Austrálčan však ukázal dobrý výber miesta a najmä jeho skvelé zrýchlenie, ktoré takmer stálo Íra triumf. Zajtra pôjde o menej hektickú etapu a takmer ideálny šprint, kde je „vrecková raketa“ momentálne najlepšia na svete. Jediná slabina bude v jeho tíme. Ťahanie počas etapy nepripadá do úvahy. Na finálne metre mu ale ostal spoľahlivý lead-out Jasper De Buyst – Roger Kluge.

Caleb Ewan víťazí v 3. etapa TdF 2020
Caleb Ewan víťazí v 3. etape TdF 2020 | twitter.com/Lotto_Soudal

Sam Bennett (:dqt:) emotívne prežíva svoje prvé víťazstvo na Tour de France. Silne motivovaný zeleným dresom by rád získal ďalšie body v cieli, ale aj ďalší triumf. Má silný tím, kde sa dnes prvýkrát na pretekoch ukázal ako najlepší rozbiehač geniálny Michael Morkov (:dqt:) – stabilne najlepší lead-out sveta. 30-ročný Ír sa však musí spoliehať práve na tím a prvotné zrýchlenie a následné udržanie rýchlosti, keďže na každé spomalenie pred čiarou číha Ewan. Rysuje sa ďalší súboj najlepšej šprintérskej dvojice na tejto Tour.

10. etapa Tour de France 2020 Bennett
Bennett s Ewanom po 10. etape TdF 2020 | zdroj: twitter.com/tacx

Cees Bol (:sun:) má na konte dve pódiové umiestnenia, ale ešte žiadne víťazstvo. Rovnako to bolo pred včerajškom s Bennettom, a vidíme, čo motivácia vyhrať etapu na najslávnejších pretekoch narobila. 25-ročný Holanďan má so sebou kvalitný vlak porovnateľný s Quick Stepom, aj keď na Ile de Ré nevyšiel rozbeh s až šiestimi mužmi úplne najlepšie. Silový šprintér ale stále má ešte čo ukázať. Bude to už v tejto etape?

Cees Bol
Cees Bol | zdroj: instagram.com/bol.cees

Alebo niekto iný?

Predchádzajúca trojica sa v prvom bloku ukázala ako najlepšia na klasických šprintoch. Dočkáme sa však vyvrátenie tohto tvrdenia?

Peter Sagan (BOH) vyťažil v predošlej etape tretie miesto, keď tesne rýchlostne nestačil na Bennetta s Ewanom. Tour de France so sebou privádza veľkú nervozitu a práve z nej by mohol Slovák ťažiť. Pri ťažkom až chaotickom priebehu etapy, s nejakými pádmi či stratami pozícií favoritov by rád vytiahol dlhší silový šprint a získal prvé víťazstvo od 5. etapy vlaňajšej Tour.

Peter Sagan
Petra Sagana môžeme v pelotóne spoznať tak, že ako jediný jazdec svojho tímu má bielu prilbu | zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Bude Wout van Aert (:tjb:) opäť šprintovať? Ak áno, je horúcim kandidátom na pódium. V hektickej 10. etape sa nezapojil do koncovky, no jednoduchý priebeh by mu možno daroval tímovú voľnosť. Na druhej strane, v klasických šprintérskych etapách sa ešte naplno neukázal. Bude riskovať budúcu podporu tímu pri zbesilom špurte? Nič tomu nenasvedčuje.

Bryan Coquard (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM) je už na treťom mieste v bodovacej klasifikácii. Francúz stále čaká na svoju príležitosť, tiež by mu padli vhod nepredvídateľné situácie. Alexander Kristoff (:uae:) od svojej víťaznej prvej etapy ani raz neprešiel do prvej desiatky. Opäť môžeme hádať, kto z trojice Treku Mads Pedersen (:tfr:) – Jasper Stuyven (:tfr:) – Edward Theuns (:tfr:) bude koncovým hráčom.

Elia Viviani (COF) sa v poslednej etape ukázal štvrtým miestom. Bude najlepší šprintér posledných dvoch sezón pokračovať v stúpajúcej tendencii, alebo to bol iba záblesk jeho možností na tejto podpriemernej Tour?

Ozvať by sa konečne mohli  Sonny Colbrelli (:bmt:) či Luka Mezgec (:mts:), ktorí zatiaľ výsledkovo úplne mlčia. Medzi ašprirantov na prvú desiatku patria aj Hugo Hofstetter (:isn:), Matteo Trentin (:ccc:), Clément Venturini (:alm:), Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie) či Max Walscheid (:ntt:).

11. etapa Tour de France 2020 – naše tipy

Ewan
Caleb Ewan | zdroj: twitter.com/OceaniaCycling

Caleb Ewan potvrdí svoju rolu favorita do tejto etapy. Na jeho skvelé zrýchlenie v jeho špecifickom štýle jazdy nemá nikto na svete a myslíme si, že zajtra to ukáže. Dnes mu to takmer vyšlo aj bez tímovej pomoci, zajtra sa môže dočkať o čosi väčšej podpory.

Kurz na Austrálčana na stránke nášho partnera, stávkovej kancelárie Tipsport, je 3,20:1. Ak si chcete staviť na hocikoho, môžete sa zaregistrovať na tomto odkaze TU. Získate tak 15€ zadarmo s možnosťou získania až 4000€ zadarmo.

Podobný kurz má Sam Bennett. Ak chcete zariskovať, dobrú šancu máte pri Bolovi pri pomere 7,00:1. Na Petra Sagana si môžete staviť s kurzom 9,00:1.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár