Tour de France: 5. etapa pre Van Aerta. Bennett vyzliekol Sagana z dresu

Tour de France 2020
Wout van Aert 5. etapa Tour de France 2020

zdroj: twitter.com/SEGcycling

5. etapa Tour de France 2020 skončila chaotickým šprintom. V ňom vyhral Wout van Aert (:tjb:) pred druhým Ceesom Bolom (:sun:) a tretím Samom Bennettom (:dqt:). Adam Yates (:mts:) sa kvôli penalizácii Alaphilippa dostal na čelo celkovej klasifikácie.

Julian Alaphilippe prišiel o žltý dres:

Dnes sa išla 5. etapa Tour de France 2020. Po začiatku v Gap pelotón opustil predhorie Álp a smerom do Provensálska dnes finišoval v kotline rieky Rhôna v mestečku Privas po 183 kilometroch. V posledných 20 km sa nachádzalo niekoľko nenáročných stúpaní, ktoré však s technickým dojazdom vytvorili doteraz najzložitejšiu šprintérsku etapu pretekov. Iba 5 km pred koncom sa začalo stúpanie o dĺžke 700 metrov s 4,5%. Poslednou prekážkou bolo ďalšie zdvihnutie cesty o dĺžke 1,1 km s priemerom 3,3%. Cieľová čiara prišla po tiahlej zákrute a jazdci videli cieľovú pásku iba 75 metrov pred koncom. V spoločnosti kľukatých ciest išlo o veľmi zložitý šprint.

5. etapa Tour de France 2020 – profil:

5. etapa Tour de France 2020

Začalo sa v slnečnom počasí pri príjemnej teplote 23 ºC. Protivietor o celkom silných nárazoch sa predpokladal až na konci, čo malo potenciál vytvoriť zaujímavé momenty.

Monotónny priebeh etapy bez úniku

Na začiatku sa pred pelotónom objavil Thomas De Gendt (:lts:), ale iba kontroloval tempo. Ako prvý sa odvážil zaútočiť Kasper Asgreen (:dqt:). Stalo sa to štyri kilometre po začiatku, ale spomenutý Belgičan stiahol nástup dánskeho majstra a pelotón bol pokope.

Balík ostal celý aj ďalšie kilometre a ukázal sa mimoriadne nezvyčajný deň na Tour de France. Prvýkrát od roku 2017 sme počas etapy pretekov Grand Tours nevideli únik dňa. Naposledy sa to stalo v etape na Vuelte, pelotón sa ale skôr bál silného vetra. Vyhral vtedy Lampaert.

Šprintérska prémia pre Bennetta, virtuálne vyzliekol Sagana

Na 48. kilometri sa nachádzala šprintérska prémia. Tá prišla po zdvihnutej ceste a bola doposiaľ s najlepším obsadením. Prvý tam bol írsky šampión Sam Bennett (:dqt:) a získal 20 bodov. Za ním došiel jeho rozbiehač Michael Mørkøv (:dqt:), potom Caleb Ewan (:lts:). Peter Sagan (BOH) neodpovedal na nástup Íra a prišiel si po 13 bodov. Keďže on aj Bennett mali pred etapou 83 bodov, jazdec Deceuninck – Quick Step sa dostal do virtuálneho čela bodovacej klasifikácie. O držiteľovi zeleného dresu mali rozhodnúť body v cieli. Bodovanie šprintérskej súťaže si môžete podrobnejšie pozrieť v samostatnom článku.

Po 100 kilometroch sa zdvihlo tempo, ale stále sa išlo v pomerne pokojnom tempe. Na čele sa striedali šprintérske tímy ako Deceuninck – Quick Step, BORA – hansgrohe, Team Sunweb či Bahrain – McLaren. 60 km pred koncom sa zároveň zdvihol aj vietor, no na trhanie skupiny to ešte nebolo. Tímy s jazdcami na celkové poradie ako Jumbo Visma či INEOS Grenadiers.

Zívanie počas etapy vystihovalo dnešný deň:

Cosnefroy získal získal oba body dňa

Benoit Cosnefroy (:alm:) bol bez súperov na štvorkovom stúpaní Col de Serre Colon. Úradujúci držiteľ bodkovaného dresu získal ďalší bod k dobru, rovnako tak učinil aj na Côte de Saint-Vincent-de-Barrès 16 km pred cieľom.

V problémoch sa ocitol Wout Poels (:tjb:). Ten preteká so zlomeným rebrom po páde v prvej etape. O pár kilometrov sa ale už držal na úplne poslednej pozícii pelotónu. Spadol Sepp Kuss (:tjb:), hrdina včerajšieho dňa pri víťazstve Primoža Rogliča(:tjb:), ale dokázal sa dostať naspäť. Favorit pred etapou Mads Pedersen (:tfr:) vtedy dostal defekt a musel sám naháňať zrýchľujúcu skupinu.

Bitka o pozície

Tempo sa pri vstupe do posledných 15 km ešte raz zdvihlo. Napätie začalo stúpať, na čele bolo po ceste rozložených množstvo tímov. Na technickej trase chceli svojich jazdcov chrániť tímy na celkové poradie, ale aj tie šprintérske. Skupinu natiahol hlavne INEOS Grenadiers, tím Jumbo-Visma sa musel vracať na čelo, keďže sa pri zrýchlení ocitol v strede pelotónu. Britský celok chcel využiť zadný bočný vietor na sektore. Ten nebol dostatočne silný, ale aspoň udržali lídra Egana Bernala (:ins:) v bezpečí.

Pelotón sa rozdelil na dve časti. Thibaut Pinot (FDJ) musel s tímom lepiť medzeru, ale podarilo sa.

Finále

Na poslednom stúpaní ešte stále diktoval tempo Ineos. Vpredu sa začali objavovať aj šprintérske celky, Peter Sagan (BOH) sa počas dlhých kilometroch držal v dobrej pozícii. Potom sa na špicu dostali borci z Team Sunweb pre Ceesa Bola (:sun:), ktorí prichádzali do úzkej pasáže na prvom mieste.Na ich kolesách sa držal Sagan, ktorý ešte stále mal k dispozícii Daniela Ossa (BOH). Sam Bennett (:dqt:) bol nezvyčajne osamotený.

Šprint rozbiehal Casper Pedersen (:sun:). V náročnom šprinte ale vyhral Wout van Aert (:tjb:). Belgičan sa perfektne ocitol na kolese Holanďana Bola a na falošnej rovinke ho dokázal predbehnúť. Tretie miesto bral Sam Bennett (:dqt:). Ír mal v závere azda najlepšiu rýchlosť, ale musel sa vracať zo zadných radov, keďže sa mu rozpadol šprintérsky vlak.

Wout van Aert 5. etapa Tour de France 2020
Cieľová fotografia | zdroj: twitter.com/SEGcycling

Wout van Aert pokračuje vo svojej fantastickej sezóne. Najlepší jazdec po reštarte vyhral Strade Bianche, Miláno – San Remo, belgický šampionát v časovke a etapu na Critérium du Dauphiné. Dokázal to po samostatných tempárskom úniku, šprinte zo selekcie či na kopcovitom finále. Dnes si trúfol na najlepších šprintérov sveta a ukázal svoju skvelú technickú vyspelosť. Celý čas sa držal na kolesách protivníkov, až si našiel Ceesa Bola. V poslednej stovke metrov to bol ich súboj koleso na koleso. Belgičan ale ukázal svoj zaujímavý štýl šprintu, kedy tlačí do pedálov a jeho horná časť tela sa nehýbe. Silovým výkonom o pol kolesa predbehol 26-ročného Holanďana a sám v 25 rokoch oslavuje druhý triumf na Tour de France. Vlani sa radoval tiež po atypickej hromadnej koncovke, ktorá nasledovala po veternej etape. Dnes ťažil z technickej a kopcovitej trasy.

Peter Sagan (BOH) bol na kolese Van Aerta, ale nebol rýchlejší. Vo finále ho predbehol aj Sam Bennett. Ír získal na oboch dnešných možnostiach viac bodov do šprintérskej súťaže. Po krajanovi Seanovi Kellym je prvým Írom od roku 1989, ktorý vedie klasifikáciu na Tour de France.

Celkové poradie

Adam Yates
Adam Yates | zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Kvôli penalizácii Juliana Alaphilippa (:dqt:) sa do čela celkovej klasifikácie dostal Adam Yates (:mts:). Francúz si zobral bidón od pracovníka tímu 17 km pred cieľom, pričom sa to môže robiť iba pred značkou 20 km do konca. Pripočítali mu 20 sekúnd. Reakciám a podrobnostiam sa venujeme v samostatnom článku.

Sam Bennett (:dqt:) vedie bodovaciu súťaž so 123 bodmi. Peter Sagan (BOH) je druhý s počtom bodov 114. Vyzerá to na súboj tejto dvojice na Tour. Sagan bude však mať výhodu v účasti v únikoch v horských a kopcovitých etapách.

Posledný kilometer:

5. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Wout van Aert (Bel):tjb:04:21:22
2.Cees Bol (Ned):sun:
3.Sam Bennett (Irl):dqt:
4.Peter Sagan (Svk)BOH
5.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
6.Luka Mezgec (Slo):mts:
7.Bryan Coquard (Fra)B&B Hotels-Vital Concept
8.Caleb Ewan (Aus):lts:
9.Clement Venturini (Fra):alm:
10.Hugo Hofstetter (Fra):isn:

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr):mts:22:28:30
2.Primož Roglič (Slo):tjb:00:03
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:00:07
4.Guillaume Martin (Fra)COF00:09
5.Egan Bernal (Col):ins:00:13
6.Tom Dumoulin (Ned):tjb:
7.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic
8.Esteban Chaves (Col):mts:
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST
10.Romain Bardet (Fra):alm:

Bodovacia súťaž (zelený dres):

1.Sam Bennett (Irl)DQT123 bodov
2.Peter Sagan (Svk)BOH114 bodov
3.Caleb Ewan (Aus):lts:75 bodov
4.Matteo Trentin (Ita)CCC70bodov
5.Brayn Coquard (Fra)B&B Hotels-Vital Concept66 bodov

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár