Je Tadej Pogačar novým Merckxom?

Tadej Pogačar

zdroj: twitter.com/TeamEmiratesUAE

Ako býva zvykom, každý pretekár, ktorý dominantným spôsobom prepisuje históriu cestnej cyklistiky, sem-tam započuje, že je novým Eddiem Merckxom. Na vlastnej koži to zažil Peter Sagan (Total Energies), ktorý si dokonca vyslúžil prezývku Kanibal 2. V súčasnosti sa s takýmto „tlakom“ musí popasovať Remco Evenepoel (:dqt:) či Tadej Pogačar (UAD). Na adresu 23-ročného Slovinca, už dvojnásobného víťaza Tour de France, sa vyjadril aj obávaný belgický kanibal. 

Eddy Merckx – vyjadrenie

„Mnohokrát som počul „toto je nový Merckx“ bez toho, aby boli splnené podmienky, ale s Tadejom si myslím, že tentoraz sme skutočne tam. Má 23 rokov a už vyhral Tour de France dvakrát, neuveriteľné. Tadej je len na začiatku kariéry, myslím si, že v niektorých pretekoch môže byť lepší ako ja. Má 23 rokov a dvakrát vyhral Tour de France a 30 pretekov. To je neskutočné. V 24 rokoch som ja nevyhral ani Tour. Je stále na začiatku svojej kariéry, ale myslím si, že sa mu v niektorých pretekoch darí lepšie ako mne. Je to veľký šampión a budeme si ho užívať ešte mnoho rokov.“ Rozplýval sa držiteľ rekordných 525 víťazstiev. 

Následne zdôraznil: „Má mentalitu a profesionalitu veľkého šampióna, a keď ich máte, nemáte žiadne slabiny.“

Čo na to Tadej Pogačar?

Po triumfe na slávnej Lombardii sa nechal počuť: „Mnohí mi povedali, že som nový Merckx, ale nie je možné vyhrať všetko, čo vyhral. Eddy je úplný pretekár, všade vyhral. Bude pre mňa ťažké vyhrať Miláno-San Remo, nieto ešte sedem. On určite rád vyhráva, ale tiež vie, ako akceptovať porážku. V každých pretekoch, ktorých sa zúčastním, sa snažím presadiť, aj keď je to v Slovinsku jednoduché kritérium. Verím však, že je to v povahe každého cyklistu.“

Image
útok Tadeja Pogačara na Lombardii https://twitter.com/Il_Lombardia/status/1446845564759445516/photo/1

Nuž, už budúca sezóna ukáže, či naozaj Tadej Pogačar naďalej bude prepisovať rekordy. Čo sa týka porovnania s Merckxom, zatiaľ ma slovinský megatalent mierne navrch. A v uplynulej sezóne to jasne potvrdil, keďže triumfoval na Liege – Bastogne – Liege, Tour de France a Lombardii. Naposledy, kedy jeden cyklista dokázal ovládnuť všetky tri spomínané podujatia v priebehu jednej sezóny, sa písal rok 1973 a môžete len hádať, kto bol v tom čase pravidelne na stupňoch víťazov.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár