João Almeida si vybral. Ide do Emirárov k Pogačarovi

Prestupy
Joao Almeida

zdroj: Jorge Mendes

Portugalský cyklista João Almeida (:dqt:) po konci sezóny zmení dres. Na ďalších päť rokov sa upísal UAE Team Emirates.

23-ročný Almeida patrí k najväčším talentom na celkové poradie. Pri svojej premiérovej Grand Tour, Giro d’Italia 2020, nosil 14 dní ružový dres a skončil na prelomovom štvrtom mieste. Ďalšie Giro mal krízu v prvej vrchárskej etape, ale dokázal sa prebojovať naspäť do top 10 a skončil šiesty. Jeho forma rástla v poslednom týždni.

Vo všetkých World Tour etapákoch, na ktoré tento rok nastúpil, skončil najhoršie siedmy. V júni získal prvé profesionálne víťazstvo, vyhral majstrovstvá Portugalska v časovke. Ide o jazdca, ktorý si na stúpaniach vie udržať stále tempo, ale nestratí sa ani v časovke a v závere vie mať po ťažkom priebehu rýchly šprint.

„Veľmi sa teším na novú kapitolu v mojej kariére a živote,“ povedal Almeida v tlačovej správe UAE Team Emirates. „Cítim, že prestup prišiel v pravý čas a som si istý, že budem spokojný. Tím rastie každý rok a budem toho súčasťou. Som celkom rozvážna povaha a už teraz si predstavujem budúcnosť a som z nej nadšený.“

Pred prestupovým období sa okrem UAE Team Emirates hovorilo aj o tíme BORA – hansgrohe. Nakoniec si však Almeida vybral.

Nalini - procycling

Dá sa pri Pogačarovi jazdiť na výsledky?

Almeida bude pravdepodobne veľkou pomocou pre Tadeja Pogačara na Tour de France. Tím má dvojnásobného víťaza žltého dresu poisteného na ďalších šesť rokov a určite sa bude sústrediť na najslávnejšiu Grand Tour. Jeho podporný tím je momentálne tvorený Rafalom Majkom, Davidem Formolom, podľa špekukácií by sa mal pridať i George Bennett?

A kde tam zapadá perspektívny Almeida? Počas Tour bude pravdepodobne len pomocníkom Pogačara, ale veľmi ceneným. V ostatných dvoch Grand Tours, Giro d’Italia alebo Vuelta a Espaňa, by však mohol Portugalčan dostať voľnú ruku.

 

Almeida je ďalším odchovanom Merckxa

Almeida odchádza z tímu Deceuninck – Quick-Step po dvoch rokoch. Zapísal sa na mapu cyklistického sveta ako ďalší veľký jazdec, ktorý vyšiel z mládežníckeho tímu Axela Merckxka – Hagen Bermans Axeon. V tíme UAE sa spojí s bývalým kolegom z projektu, Mikkelom Bjergom.

Ešte pred Giro d’Italia roku 2021 sa Almeida spojil s novým agentom Jorgem Mendesom. Šéf tímu Deceuninck – Quick-Step Patrick Lefevere krok verejne kritizoval a následne sa nezhody ukázali aj na Gire. Atmosféra v tíme nebola ideálna, keď Almeida bol nespokojný s tým, že musel pomáhať trápiacemu sa lídrovi Remcovi Evenepoelovi v 11. etape Gira.

Evenepoel neskôr odstúpil a Almeida sa vyškrabal na šieste miesto.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár