Jonas Vingegaard vyhral 5. etapu UAE Tour 2021. Lutsenko nešťastný

UAE Tour 2021
Jonas Vingegaard

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad/

Dnes na UAE Tour 2021 bola na programe 5. etapa s prívlastkom horská, pretože cyklisti v závere museli zdolať viec než 20-kilometrov dlhé pravidelné stúpanie na horu Jebel Jais. Najrýchlejšie na samotný vrchol došiel Dán Jonas Vingegaard (:tjb:), ktorý len 500 metrov pred páskou dostihol Kazacha Alexeya Lutsenka (AST) z celodenného úniku. Kazachovi ostali takpovediac iba oči pre plač.

5. etapa UAE Tour 2021
zdroj: la-flamme-rouge.eu

Priebeh etapy

Drvivá väčšina etapy po cieľové stúpanie bola zvlnená a nie náročná. Hneď od úvodu sa viacero cyklistov snažilo dostať do úniku. Medzi nimi bol aj Mathias Frank (ACT), ktorý vyvíjal veľké úsilie, aby si dokázal vybudovať dostatočný časový náskok na pelotón. Neskôr zaútočil Roger Kluge (:lts:) či Andre Dreipel (:isn:) spoločne s ďalšími cyklistami. Napokon sa vytvoril početnejší únik pozostávajúci z cyklistov ako Mathias Frank, Larry Warbasse (:act), Alexey Lutsenko (:apt:), Alex Dowsett (:isn:), Omer Goldstein (:isn:), Roger Kluge, Thomas De Gendt (:lts:), Kevin Colleoni (:bex:) a Lasse Norman Hansen (:tqa:). Všetci si vybudovali náskok jednej a štvrť minúty na hlavné pole. 100 kilometrov na pásku časová strata pelotónu stúpla na dve a pol minúty. Na približne takejto úrovni sa to držalo až po záverečné stúpanie. Na čele pelotónu pracovali celky INEOS Grenadiers a Deceuninck – Quick Step.

Jebel Jais

21 kilometrov na pásku začalo stúpanie Jebel Jais. Jazdci na čele mali k dobru 2 minúty vďaka vzornej spolupráci. Tá sa však rozbila v úvodných metroch stúpania. Prvými cyklistami, ktorí odpadli y celodenného úniku boli Alex Dowsett a Lasse Norman Hansen. O kilometer neskôr ich nasledoval Larry Warbasse a Roger Kluge, zatiaľ čo na čele úniku tempo diktoval Thomas De Gendt. To znamená, že vpredu ostali piati jazdci (De Gendt, Golstein, Colleoni, Frank a Lutsenko) s necelými dvoma minútami k dobru na pelotón.

Pelotón bol vedený i naďalej britským zoskupením INEOS Grenadiers, z ktorého postupne odpadávali domestici ako napríklad Filippo Ganna, víťaz časovky. 17 kilometrov do cieľa na čele pretekov ostala iba trojica (Goldstein, De Gendt a Lutsenko). V pelotóne taktiež dochádzalo k selekciám a vytváralo sa početnejšie gruppetto. V nasledujúcich kilometroch nedošlo k závažnejším útokom. Alexey Lutsenko sa pravidelným tempom osamostatnil na čele. De Gendt a Goldstein boli eliminovaní skupinou 40 cyklistov, z ktorej si približne 7 kilometrov do cieľa vystúpil Chriss Froome.

Menej ako 5 kilometrov do cieľa z hlavného balíka zaútočil žralok z Messiny, Vincenzo Nibali (:tfr:), ktorý si brúsil svoje zuby na etapové víťazstvo. Avšak výraznejší náskok si nedokázal vybudovať, keďže ostatní cyklisti a najmä Tadej Pogačar (:uae:) sťahovali jeho únik.

Kvôli nástupu Nibaliho Alexeyov náskok sa scvrkával a kilometer do cieľa mal k dobru iba slabých 25 sekúnd. V jednom momente to vyzeralo, že by mu to na výhru aj stačilo, neskôr však už nie. A to najmä kvôli nástupu Jonasa Vingegaarda (:tjb:), ktorý dostihol Lutsenka iba krátko-dlhých 500 metrov pred páskou. Vzápätí zosadol zo sedla a došprintoval si po etapový vavrín. Kazachovi teda ostal iba boj o druhé miesto, no sily mu pochopiteľne po celom dni strávenom v úniku došli, a teda cieľovú pásku preťal rekreačným tempom.

Vyjadrenie víťaza

Myslím si, že som to celkom dobre načasoval. Myslel som si, že v tom momente v pelotóne vládla pohoda, spomaľovali sme, a teda som premýšľal nad tým, že by som to mohol skúsiť. A potom som ho uvidel vpredu na ceste. Myslím, že vydal zo seba poslednú snahu, aby ma držal za sebou. Našťastie pre mňa bol som schopný ho chytiť a taktiež poraziť v šprinte. Som veľmi šťastný. Je to pre mňa veľké víťazstvo. 

Obrázok

Pódium

Na druhom mieste sa v dnešnej etape umiestnil priebežný líder pretekov Slovinec Tadej Pogačar, ktorý na to, aby celkovo ovládol toto podujatie na Arabskom polostrove, potrebuje dôjsť o dva dni do cieľa bez výraznej straty (na programe sú už len rovinaté etapy). Tretí skončil Adam Yates (IGD), ktorý dnes ani raz nezaútočil na priebežného lídra.

5. etapa UAE Tour 2021: výsledky

#Rider Name (Country) TeamResult
1Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma4:19:08
2Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates0:00:03
3Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers
4Sergio Higuita (Col) EF Education-Nippo0:00:05
5João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep0:00:06
6Nicholas Schultz (Aus) Team BikeExchange
7Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma0:00:08
8Wout Poels (Ned) Bahrain Victorious
9Ben Hermans (Bel) Israel Start-Up Nation
10Geoffrey Bouchard (Fra) AG2R Citroën

 5. etapa UAE Tour 2021: priebežné celkové poradie

#Rider Name (Country) TeamResult
1Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates17:09:26
2Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers0:00:45
3João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep0:01:12
4Chris Harper (Aus) Jumbo-Visma0:01:54
5Neilson Powless (USA) EF Education-Nippo0:01:56
6Mattias Jensen (Den) Trek-Segafredo0:02:47
7Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious0:02:49
8Mattia Cattaneo (Ita) Deceuninck-QuickStep0:04:03
9Ruben Fernandez (Spa) Cofidis0:04:23
10Fausto Masnada (Ita) Deceuninck-QuickStep0:06:40
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár