Julian Alaphilippe nič neplánoval, nadávky Belgičanov ho hnali ďalej

Julian Alaphilippe

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Tim De Waele / Getty Images

Trasa MS v cyklistike 2021 vo Flámsku stvorená pre domácich favoritov mala francúzskeho víťaza. Julian Alaphilippe obhájil majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike a druhý rok za sebou sa povezie v dúhovom drese.

Aj keď na trase dlhej 270 kilometrov bol najprv najaktívnejší Belgičan Remco Evenepoel, boli to práve Francúzi, ktorí otvorili preteky už v prvej hodine.

Najprv Turgis, potom Cosnefroy, potom delenie a následne ďalšia selekcia. A Valentin Madouas rozbehol Alaphilippov devastačný útok v posledných kolách. Desiatky tisíc fanúšikov pri cestách videlo totálnu cyklistiku.

Potom to prišlo. V posledných 60 km využil Julian Alaphilippe kockové stúpanie Bekestraat, kde silno nastúpil. O stúpanie ďalej predviedol svoje typické zrýchlenie ešte raz. Preteky zúžil len na 17 najlepších jazdcov.

A v posledných kolách v Leuvene Alaphilippe opäť viackrát nastupoval. Až tak, že sa osamostatnil a už ho nikto nevidel. Až na čiare, kde emotívne prežíval svoj triumf s partnerkou Marion Rousse. Na rozdiel od minulého roka, druhý dúhový dres doma oslávia aj so svojím potomkom, ktorým je syn Nino.

Julian Alaphilippe bol uvoľnený

„Už minulý rok som si splnil sen,“ hovoril v cieli Alaphilippe pre francúzsku televíziu. „Dnes to bolo poriadne ťažké, ale v nakoniec som mohol prežiť veľké emócie. Viem, aké to je rok jazdiť v dúhovom drese. Prišiel som tu tak uvoľnený, ale stále veľmi motivovaný.“

Aj keď Belgicko s favoritom Woutom van Aertom a rodákom z Leuvenu Jasperom Stuyvenom malo azda všetko krásne rozohrané, taktika nerozhodla. Alapahilippe tlačil na pílu, čo sa dalo a dokázal, že v nedeľu mal najlepšie nohy.

„Vedel som, že som v dobrej forme. V posledných týždňoch som tvrdo pracoval. Dostal som sa do rozhodujúcej skupinky, mal som v nej ešte Floriana Sénéchala a Valentina Madouasa. Povedal som Florianovi, aby mi rozbehol útok. No nikdy by som si nepredstavil, že by som išiel kolo a pol sólo. No, podarilo sa,“ vysvetlil Alaphilippe.

Taktika nebola, priznal Alaphilippe

Počas pretekov 29-ročný dvojnásobný majster sveta komunikoval s autom, v ktorom bol tréner Francúzska Thomas Voeckler. Žeby mu ozrejmil jasnú taktiku?

„Nič také nebolo v pláne. Nemyslel som si, že by som vydržal až do konca,“ spomínal Alaphilippe, ktorý v posledných 15 km strúhal svoje typické grimasy bolesti. Presne ako Voeckler vo svojich najlepších rokoch.

„Musím si oddýchnuť, dal som svojmu telu poriadne zabrať,“ smial sa rodák zo stredu Francúzska.

Univerzita v Leuvene je takpovediac historickým symbolom flámskej nezávislosti. Francúzov rozhodne v pivovarnom meste nevítali. Ani fanúšikovia, ktorí v poslednom kole čakali na čele Van Aerta, Stuyvena alebo Evenepoela. Rozhodne nie francúzskeho bojovníka.

„Mnoho fanúšikov Van Aerta mi ukazovalo, aby som spomalil a kričali na mňa škaredé slová. Chcem sa im však poďakovať, lebo ma donútili ešte viac tlačiť do pedálov,“ povedal Alaphilippe provokatívne.

Alaphilippe je siedmym cyklistom v histórii

Iba sedem cyklistov môžeme označiť za úspešných obhajcov svojich dúhových dresov. Posledným pretekárom, ktorému sa to podarilo, bol Peter Sagan.

Zoznam úspešných obhajcov je:

  • Georges Ronsse 1928, 1929
  • Rik van Steenbergen 1956, 1957
  • Rik van Looy 1960, 1961
  • Gianni Bugno 1991, 1992
  • Paolo Bettini 2006, 2007
  • Peter Sagan 2015, 2016, 2017

Zároveň je Alaphilippe v spoločnosti 13 pretekárov, ktorí vyhrali MS viac ako raz.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár