Julian Alaphilippe: Sme favoritmi Okolo Flámska, ale pozor na Sagana

Okolo Flámska 2021
Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2021 MS v cyklistike

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

Nedeľňajšie preteky Okolo Flámska 2021 majú mnoho favoritov. Sú nimi esá ako Mathieu van der Poel či Wout van Aert, ale aj celý jeden tím. Deceuninck – Quick-Step. V ňom je majster sveta Julian Alaphilippe, Yves Lampaert, Florian Sénéchal, Kasper Asgreen či Davide Ballerini. Všetci majú šancu na triumf.



Z tímu vypadol Zdeněk Štybar, ktorý musel podstúpiť náhly zákrok. Bola mu zistená arytmia srdca. Zdá sa však, že je v poriadku a už teraz sa môže vrátiť do tréningu.

Na online tlačovej konferencii bolo v každej vete cítiť jednu myšlienku: sme silný tím, nebojíme sa ostatných a vieme ich spoločnými silami oslabiť.

Julian Alaphilippe sa vracia

Vlani bol Francúz Julian Alaphilippe premiérovo na Okolo Flámska. Nešťastne narazil do motorky a jeho cesta vo víťaznom úniku s Van Aertom a Van der Poelom sa skončila.

„Nie, nie som tu, aby som sa pomstil. Je to za mnou. Budú to iné preteky, už som na to aj zabudol. Ani nemyslím na to, čo by bolo, ak by som nespadol. Bolo to pre mňa nepríjemné, ale s tímom sme motivovaní,“ vyhlásil Alaphilippe.

Julian Alaphilippe má zatiaľ jedno víťazstvo v sezóne. V klasikárskom špurte na Tirreno – Adriatico porazil zvyšných dvoch najväčších favoritov pred nedeľou. Na Miláno – San Remo bol aktívny, ale útok mu nevyšiel. Kocky prvýkrát tento rok ochutnal už vo februári na Omloop Het Nieuwsblad, kde zohral tímovú úlohu pri víťazstve Davida Balleriniho. V stredu bol nevýrazný na Dwars door Vlaanderen, cituje hlavne horúce počasie.

Nevyspytateľný Francúz tak o svojom stave ponúkol viac otázok ako odpovedí.

„Chcem podať najlepší výkon s tímom. Sme tu, aby se sa pokúsili vyhrať. Máme najsilnejší tím a sú to jedny z najväčších pretekov sezóny,“ povedal 28-ročný klasikár.

Embed from Getty Images

Špeciálne preteky

„Aj tím Jumbo-Visma s Woutom van Aertom musia kontrolovať preteky. Sme favoriti ako tím. Uspieť má šancu plno jednotlivcov, hlavne Wout van Aert. Rovnako treba dávať pozor na Sagana a ostatný,“ naznačil Alaphilippe.

„Musíme byť inteligentní a byť v dobrej pozícii. Mám rád tunajšiu atmosféru v Belgicku a tieto preteky sú pre náš tím špeciálne. Na preteky je kladený špeciálny tlak, je to husté aj počas samotného jazdenia. Musíte sa vždy sústrediť a mať silnú podporu. Moji kolegovia veľmi dobre poznajú trasu,“ pokračoval o svojej druhej účasti na kockovom monumente.

Prvého apríla odzvonilo aerodynamickej pozícii na hornej časti rámu. Alaphilippe ju obľuboval, teraz si však musí dávať pozor.

„Pozícia nebola nebezpečná, vždy som to robil a musím si dávať pozor, aby som nebol vylúčený pre hlúpu chybu,“ myslí si majster sveta z Imoly.

Taktika? Útok

Tímu, ktorý je na vrchole tohtoročného rebríčka v počte víťazstiev (13), už dlhé roky vychádza jasná taktika.

„Ak jeden z nás zaútočí a bude dostihnutý, máme ďalšieho jazdca, ktorý opäť nastúpi. Nastať však môže veľa vecí, tak dúfam, že budeme v dobrej pozícii,“ povedal Kasper Asgreen.

Majster Dánska ukážkovo prezentoval útočný tímový prístup. Na klasike E3 SaxoBank Classic pred týždňom skoro zaútočil a kolegovia za ním stíhali útoky Van der Poela a Van Aerta. Takto ich vyšťavili a stále boli v presile. Vyhrali.

© Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Luc Claessen / Getty Images

Kasper Asgreen E3 Saxo Bank Classic 2021
Kasper Asgreen. © Deceuninck – Quick-Step Cycling Team / Luc Claessen / Getty Images

Počasie klasikárom sedí

Mnohí kvalitní pretekári nezvládli náhlu zmenu počasia na Dwars door Vlaanderen. Po mnohých týždňoch bolo v stredu veľmi teplo, až 27 ºC. Oslabilo to Alaphilippa i Van der Poela.



V nedeľu má byť vo východnom Flámsku iba 8 ºC. Našťastie bez zrážok či silného vetra.

„Počasie to pre nás výhoda. Sme silní jazdci, ktorí majú radi veľké výkony v horšom počasí. Budeme pretekať klasiky  – ako v piatok na E3,“ uviedol Belgičan Yves Lampaert, ktorý sa nebojí útočiť skoro pred cieľom.

V nedeľu na jeden deň tím zmení názov. Výrobca okien Deceuninck do titulu pridal názov svojho produktu. Na dresoch bude svietiť Elegan Quick-Step,

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár