Peter Sagan je späť? Ja som predsa nikam neodišiel

Okolo Romandie 2021
Peter Sagan 1. etapa Okolo Romandie 2021

zdroj: twitter.com/TourDeRomandie

Peter Sagan (BOH) ovládol 1. etapu Okolo Romandie 2021. V šprinte si poradil so Sonnym Colbrellim (TBV) a Patrickom Bevinom (:isn:). Pri svojom návrate na švajčiarske preteky zopakoval prelomový rok 2010.

„Šancu na etapové víťazstvo som mal iba dnes. Som veľmi rád, že sa mi to podarilo. Vyhral som pre seba a pre môj tím. Moji kolegovia dnes odviedli skvelú robotu. Som veľmi šťastný,“ povedal Sagan novinárom po etape.

V roku 2010 iba 20-ročný Sagan v cieli druhého dňa Okolo Romandie porazil Francesca Gavazziho a Nica Rocheho. Po senzačných triumfoch na Paríž – Nice si vtedy zo Švajčiarska odviezol ďalšie zásahy na začiatku svojej úspešnej kariéry.

Preteky Okolo Romandie 2021 v šiestich dňoch ponúkajú iba jednu šprintérsku rovinatú príležitosť, ktorú vyhral Sagan. Ďalšia možná šanca pre Slováka je v piatok, tretia etapa však obsahuje aj nepríjemné stúpania. Posledná skúška pred Giro d’Italia (8. – 30. mája) však ukazuje, že jazdec BORA – hansgrohe je v dobrej forme.

„Romandia sú iné preteky ako Giro, odteraz prídu len stúpania. Ďalšie etapy budú pre mňa ťažké,“ priznal Žilinčan.

Peter Sagan ukázal veľký prehľad

Prvá etapa bola zložená z okruhov okolo mesta Martigny. Sagan sa tradične výborne zorientoval v posledných kilometroch a jednoznačne porazil zvyšok šprintérskeho poľa.

„Spolujazdci udržali pelotón pokope. Tím Bahrain začal ťahať, vedel som, že sa bude šprintovať proti vetru. Vybral som si koleso Colbrelliho a napokon z toho naozaj bol ťažký šprint, hlavne pre protivietor. Vtedy je lepšie byť trochu vzadu. V posledných tristo metroch som predbehol jedného jazdca (Patricka Bevina, pozn. red.), potom som sa zavesil na Colbrelliho a porazil ho.“

31-ročný Slovák získal druhé víťazstvo v sezóne. Prvýkrát bral prvenstvo v 6. etape Okolo Katalánska. Odmieta všetky negatívne správy o svojom konci. Posledné roky nebol schopný zopakovať svoje najplodnejšie roky, hlavne pre črevnú virózu v roku 2019, prerušený tréning cez lockdown v roku 2020. Zlý štart mal aj do sezóny 2021, na ktorej začiatku sa nakazil koronavírusm. Stratil približne 5 týždňov tréningu.

„Každé víťazstvo je dobré, je lepšie ako druhé miesto,“ pousmial sa Sagan. „Každý hovorí, že Sagan je späť a tak, ale ja som predsa nikdy neodišiel.“

V štvrtok je na programe prvá kopcovitá etapa s cieľom po dlhom zjazde z kopca.

1. etapa Okolo Romandie – video:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár