Kuurne-Brusel-Kuurne 2022: Jakobsen suverénny, Sagan mimo boja o prvenstvo

Fabio Jakobsen 8. etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Photogomezsport

Otvárací víkend jarných klasík pokračoval pretekmi Kuurne-Brusel-Kuurne 2022. Včerajší víťaz Omloopu na štarte nebol a tak sa otvorila šanca pre ostatných. To využil na jednotku Fabio Jakobsen (:dqt:), musel nastúpiť skôr než by chcel, no stačilo to. Druhý skončil Caleb Ewan (:lts:). Peter Sagan (TotalEnergies) obsadil 117. miesto.

Profil

Pred štartom

Priebeh Kuurne-Brusel-Kuurne 2022

Únik dňa

Ihneď po štarte sa úniku dňa dostala sedmička jazdcov. Skupina bola v zložení Luis Mas (MOV), Luke Durbirdge (:bex:), Jules Hesters (Sport Vlaanderen – Baloise), Bas Tietema (Bingoal Pauwels Sauces WB), Arjen Livyns (Bingoal Pauwels Sauces WB), Taco van der Hoorn (:iwg:) a Wessel Krul (Human Powered Health). Ich náskok sa však po 40 kilometroch dostal iba na hodnotu dvoch minút. Situácia sa nezmenila ani po sto kilometroch pretekania. Náskok bol stále na hranici dvoch minút.


O desať kilometrov neskôr doplnila dvojica z tímu EF Education-EasyPost čelnú skupinu. Julius van den Berg a Ben Healy chceli zamotať preteky. Ineos Grenadiers však pridal a ťahal hlavnú skupinu, náskok sa razom zmenšil o jednu minútu. Za britskou stajňou hliadkoval tím Quick-Step Alpha Vinyl. 90 kilometrov pred cieľom bol rozostup už iba 30 sekúnd, Peter Sagan (TotalEnergies) držal čelné pozície. Situácia sa následne ukľudnila a náskok znova skočil na minútu.

Nalini - procycling

Na predposlednom stúpaní Knokteberg-Trieu bolo všetko pokope, v tento moment nastúpil Tiesj Benoot (:tjb:). Skupina favoritov však bola v pohotovosti, čakalo nás posledné stúpanie dňa. Tam sa oddelila 17-členná skupina najsilnejších, Peter Sagan (TotalEnergies) tam chýbal. Israel StartUp Nation tam nikoho nemal a tak ťahal pelotón, od čela pretekov boli približne 50 sekúnd. Únik minul i Lotto-Soudal a tak i Belgičania pomáhali so sťahovaním náskoku.



V čelnej skupine bola až trojica jazdcov Jumbo-Visma a tak bola zodpovednosť na nich. Medzičasom Alpecin-Fenix a Cofidis začali taktiež pomáhať a náskok klesal sekundu po sekunde. Benoot a Pidckock sa rozhodli počkať na hlavnú skupinu, v čele tak ostalo 13 jazdcov. Ich náskok bol 30 sekúnd. Napokon ostala v hre už len trojka Van Der Hoorn (:iwg:), Narvaez (:ins:) a Laporte (:tjb:). Quick-Step zlikvidoval celú zostavu, aby pritiahli spomínanú trojicu. Napokon sa rozhodlo v posledných metroch, Fabio Jakobsen (:dqt:) musel vyštartovať a napokon zdolal trojicu v úniku i Caleba Ewana (:lts:).

Záver

Výsledky Kuurne-Brusel-Kuurne 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár