Le Samyn 2021 Preview: „Valónske Roubaix“

Hugo hofstetter Le Samyn 2020

zdroj: https://twitter.com/TeamIsraelSUN/status/1234928569287139328/photo/1

Jednodňové preteky Le Samyn, ktoré sa prezývajú aj ako malé či Valónske Paris – Roubaix, každoročne dotvárajú úvod klasikárskej sezóny hneď po Flámskom otváracom víkende. Ako už z francúzskeho názvu pretekov vyplýva, podujatie sa koná na pôde Valónska, kde otvára cyklistickú sezónu. Tá pokračuje, až napokon vrcholí troma Ardenskými klasikami. Napriek tomu, že Le Samyn sa koná v južnej časti Belgicka, trasa pretekárov pravidelne privádza k tým najvýznamnejším dláždeným stúpaniam (helingenom/bergom), ktoré sú skôr známe z Flámskych klasík.

Prvý ročník sa konal v roku 1968 pod názvom Grand Prix de Fayt-le-Franc. Avšak v roku 1970 boli preteky premenované na Grand Prix José Samyn ako spomienka na José Samyna, ktorý vyhral prvý ročník pretekov. Doposiaľ najviac vyhrávajúcou krajinou je Belgicko.

Parametre Le Samyn 2021

ročník: 53.

dátum: 2. marca

dĺžka: 205,4 kilometrov

štart: Quaregnon o 12:30

cieľ: Dour o 17:15

počet stúpaní: 2 (Côte de la Roquette a Côte des Nonnettes)

počet dláždených úsekov: 4

Víťazi Le Samyn (ostatných 5 rokov)

Ostatné dva roky „malé Paris – Roubaix“ ovládli Francúzi a to Hugo Hofstetter (2020) a Florian Senéchal (2019). V roku 2018 dominoval Holanďan Niki Terpstra podobne ako aj v roku 2016. Rom 2017 patril Guillaumeovi van Keirsbulckovi.

Trasa Le Samyn 2021

Podobne ako trasy významných jednodňových pretekov ani 53. vydanie Le Samyn nebude mimoriadne odlišné, čo sa týka trate. Na cyklistov čakajú štyri náročné sektory pavé (dláždené rovinaté úseky) a dve stúpania, ktoré dodávajú pretekom belgickú identitu. Všetky dláždené úseky sú situované v záverečnom 26,6 kilometrovom okruhu, preto úvodné kilometre sú vo väčšine prípadov nudné a nezáživné. Náročný záver taktiež umožňuje pretekárom podniknúť v samotnom závere rozhodujúci nástup len pár kilometrov od cieľa.

Faktorom, ktorý však môže výrazne zdramatizovať celý priebeh pretekov je počasie. Je to práve GP Samyn, kde sa cyklisti najviac stretávajú s nepriazňou počasia počas marcového pretekania. Samozrejme, je to spôsobené najmä tým, že pretekári sa v marci skôr presúvajú do Talianska na Strade Bianche či Tirreno – Adriatico, kde je už viac cítiť príchod jari. Nič to však nemení na situácii, s ktorou sa cyklisti musia každoročne vysporiadať. Zrážková aktivita vo Valónsku je hlásená aj na najbližší utorok 2. marca, teda v deň konania pretekov.

Le Samyn profil
zdroj: la-flamme-rouge.eu

Top favoriti Le Samyn 2021

Medzi najväčších adeptov na víťazstvo na nadchádzajúcom Le Samyn musíme určite zaradiť úradujúceho majstra sveta v cyklokrose Mathieua van Der Poela (Alpecin-Fenix). Taktiež predošlých víťazov Huga Hofstettera (:isn:) a Floriana Sénéchala (:dqt:). Na štarte bude aj John Degenkolb (:lts:), Andrea Pasqualon (:iwg:) či Danny van Poppel (:iwg:). Za tím Deceuninck – Quick Step bude štartovať aj najlepší čistokrvný šprintér posledného desaťročia Mark Cavendish, ktorý sa dlhodobo snaží reštartovať svoju kariéru.

Mathieu van der Poel UAE Tour 2021
Van der Poel. zdroj: twitter.com/rbaracaldoq

Športový riaditeľ tímu Deceuninck – Quick Step Rik Van Slycke sa k tejto záležitosti vyjadril: „Le Samyn sú veľmi pekné preteky, v ktorých počasie môže hrať významnú rolu. Je veľmi málo pravdepodobné, že preteky vyústia do hromadného šprintu. Máme dobrý tím, s ktorým môžeme hrať významnú úlohu. Florian sa samozrejme sústredí na tieto preteky, ktoré vyhral pred dvoma rokmi, ale taktiež máme ďalšie možnosti, ako sú Jannik, Alvaro a Mark. Cav je veľmi motivovaný a naozaj sa na to teší. Nakoniec sa rozhodneme počas pretekov, ktorú kartu vyložíme na stôl.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár