Le Samyn 2021: Tim Melier novým kráľom malého Paris – Roubaix

Cyklistická sezóna jarných klasík po „Flámskom otváracom víkende“ dnes pokračovala pretekmi Le Samyn vo Valónsku. Tieto jednodňové preteky v južnej časti Belgicka sú známe viacerými sektormi pavé (úsekmi mačacích hláv), na ktorých sa každoročne útočí, čím sa vytvára dramatický priebeh týchto pretekov. Aj z toho dôvodu sa podujatie Le Samyn nazýva aj ako „malé“ Paris – Roubaix.

S 53. ročníkom týchto pretekov si dnes najlepšie poradil Tim Melier (Alpecin – Fenix), ktorému záverečný šprint rozbehol úradujúci majster sveta v cyklokrose Mathieu van Der Poel, ktorý v tom čase jazdil na bicykli so zlomenými riadidlami.

Le Samyn 2021 profile
profil Le Samyn 2021

Priebeh Le Samyn 2021

Nezáživná tvár

Le Samyn je podujatie dvoch tvárí; nezáživnej a vzrušujúcej. Tá nezáživná sa k slovu každoročne hlási v priebehu prvých sto kilometrov a inak to nebolo ani dnes. Cyklisti sa na trasu vydali presne polhodinu po dvanástej. Teplota oscilovala na 14 stupňoch Celzia, čo určite vyhovovalo viacerým klasikárom. V priebehu prvej hodiny pretekov, počas ktorej jazdci pretekali vo vysokom tempe, sa nevytvoril žiaden únik. Ten sa vytvoril až na méte 130 kilometrov do cieľa a pozostával z pätice cyklistov a to Thino Willems (Sport Vlaanderen Baloise), Joey Rosskopf (Rally Cycling), Gianni Marchand (Tarteletto – Isorex), Jan-Willem van Schip (Beat Cycling) a Enzo Leijns (DSM). Na pelotón mali k dobru jednu minútu.

O 30 kilometrov neskôr sa ich časový náskok navýšil na necelé štyri minúty. To bol presne čas, kedy štafetu od nezáživnej tvári pretekov prevzala tvár vzrušujúca s dvoma opakujúcimi sa stúpaniami (Côte de la Roquette a Côte des Nonettes) a viacerými dláždenými úsekmi.

 

Vzrušujúca tvár

Približne 99 kilometrov do cieľa na čele pelotónu pracovali zoskupenia Deceuninck – Quick Step a Qhubeka-Assos, čím stiahli stratu na čelo pretekov, z ktorého odpadol Gianni Marchand, na minútu a pol. S ubúdajúcimi kilometrami sa rozostup postupne stenčoval a 79 kilometrov pred cieľom cyklisti prvýkrát preťali cieľovú pásku v mestečku Dour. Situácia bola pokojná, no len do méty 68 kilometrov na pásku. Na stúpaní Côte de la Roquette sa viacero cyklistov spoločne s van Der Poelom natlačilo do predných radov pelotónu, čím sa následne balík rozdelil. Mark Cavendish (:dqt:) zaostal a časový rozostup medzi čelom pretekov a skupinou hlavných favoritov sa pohyboval okolo 30 sekúnd.

Obrázok
Côte de la Roquette

Na Côte des Nonettes zo skupiny favoritov zaútočil Antoine Raugel (FDJ), avšak jeho nástup nenašiel šťastný koniec. Preteková situácia bola čoraz väčšmi nervóznejšia; únik mal k dobru iba 20 sekúnd, zo skupiny favoritov, ktorú ťahal Cavendish, sa nastupovalo, jazdci v pelotóne zvesili nohy. 50 kilometrov na pásku predná vyselektovaná časť pelotónu pohltila celodenný únik. Na zvyšných cyklistov jazdiacich pozadu mala minútu k dobru. Najväčší favoriti v spomínanej čelenej skupine boli Sep Vanmarcke (:isn:), Mark Cavendish (:dqt:), Victor Campenaerts (:tqa:), Danny van Poppel (:iwg:), Jempy Drucker (COF). Vzadu zaostal Mathieu van Der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý však 40 kilometrov pred cieľom zaútočil. Jeho nástup stačil zrkadliť iba Alvaro Hodeg (:dqt:).

Nástupy, ataky a nástupy

Na stúpaní Cote des Nonettes však Alvaro nestačil tempu Holanďana van Der Poela, ku ktorému sa zas na krátku chvíľu pripojil John Degenkolb (:lts:) a Amaury Capiot (Arkea-Samsic). Holanďan však pokračoval v akcelerácii, čo stimulovalo nástup Van Lerbergheho (:dqt:) z prednej skupiny jazdcov. Následne sa roztrhlo vrece s útokmi, no ani to nezabránilo tomu, aby sa pelotón približoval. Medzera bola už len 10-sekundová a van Der Poel sa rútil do čela pretekov.

27 kilometrov do cieľa sa nakoniec obe skupiny spojili a hneď zaútočil Victor Campenaerts (:tqa:). Jeho krok okopíroval Ludovic Robeet (Bingoal – Wallonie Bruxelles), ktorý sa však výrazne nedoťahoval na Victora. 20 kilometrov od cieľa každý z nich jazdil osamote s tesným náskokom na pelotón, avšak o dva kilometre neskôr snaha Ludovica bola ukončená elimináciou zo strany vyselektovaného pelotónu. Na jeho čele spolupracovali stajne Deceuninck – Quick Step a Bingoal – Wallonie Bruxelles.

Victor Campenaerst výrazne stratil zo svojho náskoku na jednom z posledných sektoroch pavé 14 kilometrov do cieľa. Všetci hlavní favoriti boli pohromade v natiahnutej stíhacej skupine, ktorá napokon Victora dobehla tesne pred hranicou 10 kilometrov do cieľa. V tom momente zaútočil Lukasz Wisniowski (:tqa:).

Záver

Záverečný technický úsek Rue de Belle Ville prišiel tri a pol kilometra do cieľa, kde zaútočil Florian Senechal (:dqt:) a van Der Poel. Pridali sa k nim aj Sep Vanmarcke, ktorý sa fantasticky vrátil do čela pretekov po defekte predného kolesa, a Danny van Poppel. Spoločne pohltili Lukasza, ktorý sa však nevzdával a bojoval ďalej. Nevzdával sa ani Holanďan van Der Poel aj napriek zlomeným riadidlám. Tie ho však veľmi limitovali, a preto sa rozhodol aspoň rozbehnúť šprint pre svojho kolegu Tima Merliera po tom, čo pár sto metrov pred páskou ich ostatní cyklisti pohltili. Tim Melier (Alpecin – Fenix) napokon vyhral záverečný šprint.

Na druhom mieste skončil Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling Team), ktorý začal šprintovať ako prvý, no príliš skoro. Talian Andrea Pasqualon (:iwg:) finišoval na tretej priečke. Minuloročný víťaz Hugo Hofstetter (:isn:) skončil piaty. Top 10 uzatvára Belgičan Milan Menten (Bingoal – Wallonie Bruxelles).

Le Samyn 2021: výsledky

Pos.Rider Name (Country) TeamResult
1Tim Merlier (Bel) Alpecin-Fenix
2Rasmus Tiller (Nor) Uno-X Pro Cycling Team
3Andrea Pasqualon (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux
4Sep Vanmarcke (Bel) Israel Start-up Nation
5Hugo Hofstetter (Fra) Israel Start-up Nation
6Amaury Capiot (Bel) Team Arkea-Samsic
7John Degenkolb (Ger) Lotto Soudal
8Dimitri Claeys (Bel) Team Qhubeka Assos
9Timothy Dupont (Bel) Bingoal WB
10Milan Menten (Bel) Bingoal WB

Ďalším podujatím z kategórie jarných klasík je talianska jednorázovka po prašných bielych cestách v okolí mesta Siena, Strade Bianche, už nasledujúcu sobotu. Síce sme sa dnes dozvedeli, že Peter Sagan (BOH) počas nadchádzajúceho víkendu nezasiahne do bojov o popredné umiestnenie, o zábavu bude postarané.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár