Le Samyn 2023: Milan Menten získal najväčšie víťazstvo kariéry

Le Samyn 2023

zdroj: https://twitter.com/lotto_dstny/status/19/photo/1

55. ročník klasiky Le Samyn 2023 vyústil do šprintu vyselektovanej skupiny favoritov, v ktorom mal najviac síl Milan Menten (Lotto – Dstny). Na páske porazil niekdajšieho víťaza Huga Hofstettera (ARK) a tretieho Edwarda Theunsa (TFS). Fenomenálny výkon predviedol mladý český pretekár Mathias Vacek, ktorý bol pri všetkých výrazných selekciách.

Slovenkému cyklistovi Martinovi Svrčekovi (SOQ) sa problémy nevyhli. V druhej polovici pretekov bol zapletený spoločne so svojím lídrom Fabiom Jakobsenom do pádu. K vážnemu zraneniu však nedošlo.

Le Samyn 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/gp-samyn/2023/result/today/profiles

Pokojný úvod

Hneď od úvodu sa do čela prepracovala sedmička pretekárov, v ktorej sa však nenachádzal žiaden z favoritov. Pelotón napriek tomu tento únik držal pod kontrolou; 90 kilometrov pred cieľom, kedy za začalo jazdiť na záverečnom klasikárskom okruhu, pelotón strácal len 1 minútu.

Svrček v problémoch

Preteky sa začali lámať približne na 60 kilometri, kedy pelotón musel zdolávať viaceré úseky pavé. O technické problémy a pády nebola núdza. Žiaľ, v jednom z nich sa ocitol aj slovenský pretekár Martin Svrček (SOQ) spoločne s tímovým lídrom Fabiom Jakobsenom. Tím Soudal Quick-Step tak i naďalej prežíval rozpačitý vstup do klasikárskej sezóny.

Fenomenálny Vacek

Naopak, fantastický výkon predvádzal mladý český pretekár Mathias Vacek (TFS), ktorý sa predstavil aj na úvodnom klasikárskom víkende vo Flámsku. Svojím štýlom pretekania ukazoval, že klasiky mu jednoznačne sedia a jeho nedostatok skúseností nie je žiaden problém. Podobne ako jazda v novovytvorenom úniku, v ktorom sa nachádzal napríklad aj jeho tímový kolega a favorit Jasper Stuyven (TFS), Stan Dewulf (ACT), Kasper Asgreen (SOQ) či Victor Campenaerts (Lotto – Dstny).

Na početnejšiu skupinu prenasledovateľov mali však k dobru len necelú minútu, preto sa v čele naďalej útočilo. Takéto frekventné útočenie však už bolo nad sily Mathiasa Vaceka, ktorý sa zaradil do skupiny prenasledovateľov, jazdiac len 10 sekúnd pozadu. Hra sekúnd naberala na obrátkach.

Záver

Na méte 4 kilometre pred cieľom došlo k spojeniu prvých dvoch skupín. Tím Trek – Segafredo kráľoval hrotu skonsolidovanej skupiny. Záverečný klasikársky úsek Rue de Belle Vue oddeľoval jazdcov od cieľa.

Na ňom zaútočil Soren Kragh Andersen (ADC), ktorého tieňoval opäť výborný Mathias Vacek. Napokon však nebol jediný. K Andersenovi sa dotiahli ďalší pretekári, medzi nimi aj šprintér Alberto Dainese (DSM). Hlavná skupina za nimi ale bojovala naďalej a v záverečnom kilometri sa dotiahla na samé čelo.

O víťazstvo sa teda pobili viacerí pretekári, z ktorých mal v záverečnom šprinte najviac síl Milan Menten (Lotto – Dstny). Porazil tak niekdajšieho víťaza Huga Hofstettera (ARK) a tretieho Edwarda Theunsa (TFS). Veľkú smolu mal Kasper Asgreen (SOQ), ktorý v záverečnej zakrúte cieľovej rovinky spadol, čím len podčiarkol veľmi zlý začiatok sezóny svojej stajne.

Le Samyn 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár