Le Samyn 2023 Preview: oslava cyklistiky vo Valónsku

Le Samyn 2023

zdroj: https://twitter.com/TeamEmiratesUAE/status/19/photo/1

Jarná klasikárska sezóna pokračuje podujatím Le Samyn 2023. Pôjde o už 55. ročník jednodňových pretekov, ktoré sa prezývajú aj ako „Valónske Roubaix“. V centre diania sa ocitne aj mladý slovenský pretekár Martin Svrček (SOQ). 

História Le Samyn

Prvý ročník sa konal ešte v roku 1968 pod názvom Grand Prix de Fayt-le-Franc. Avšak v roku 1970 boli preteky premenované na Grand Prix José Samyn ako spomienka na José Samyna, ktorý vyhral prvý ročník pretekov. Doposiaľ najviac vyhrávajúcou krajinou je Belgicko.

Už od svojho začiatku Le Samyn každoročne dotvárajú úvod klasikárskej sezóny hneď po Flámskom otváracom víkende. Ako už z francúzskeho názvu pretekov vyplýva, podujatie sa koná na pôde Valónska, kde otvára cyklistickú sezónu. Tá pokračuje, až napokon vrcholí troma Ardenskými klasikami.

Predchádzajúci víťazi Le Samyn (posledných 10 rokov)

Le Samyn 2023 – parametre

  • typ: klasika
  • dátum: 28. februára (utorok)
  • ročník: 55.
  • krajina: Belgicko (Valónsko)
  • dĺžka: 209 kilometrov
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: Europe Tour

Le Samyn 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/gp-samyn/2023/result/overview

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/gp-samyn/2023/result/today/profiles

Podobne ako trasy iných významných jednodňových pretekov ani 55. vydanie Le Samyn nebude mimoriadne odlišné, čo sa týka trate. Na cyklistov čaká 5 náročných sektorov pavé (dlážobné úseky) a dve výrazné stúpania (Côte de la Roquette a Côte des Nonettes), ktoré dodávajú pretekom belgickú identitu. Všetky dláždené úseky sú situované v druhej polovici itinerára – v záverečnom okruhu. Náročný záver taktiež umožňuje pretekárom podniknúť v samotnom závere rozhodujúci nástup len pár kilometrov od cieľa. Faktorom, ktorý však môže výrazne zdramatizovať celý priebeh pretekov je počasie. Je to práve GP Samyn, kde sa cyklisti najviac stretávajú s nepriazňou počasia počas pretekania na prelome februára a marca.

Le Samyn 2023 – favoriti

O víťazstve každoročne môžu pomýšľať nielen šprintéri ale taktiež klasikári, ktorým vytrvalosť nie je cudzia. Spomedzi šprintérov v pelotóne uvidíme jazdcov ako Kaden Groves (ADC), Fabio Jakobsen (SOQ), Diacomo Nizzolo (Israel – Premier Tech) či Hugo Hofstetter (ARK), ktorý na tejto klasike zvíťazil v roku 2020.

Spomedzi klasikárov by o titul mali pretekať Jasper Stuyven (TFS), Edward Theuns (TFS), Dries De Bondt (ADC), Tim Declerq (SOQ), Taco van der Hoorn (ICW) či Oliver Naesen (ACT).

Spomedzi slovenských pretekárov sa predstaví Martin Svrček (SOQ), ktorý bude plniť tímové úlohy a zbierať skúsenosti.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár