Liège-Bastogne-Liège 2022 dobyl Evenepoel a zachánil česť Quick-Stepu

Liège-Bastogne-Liège 2022

zdroj: https://twitter.com/qst_alphavinyl/status/617/photo/1

108. ročník monumentálnej ardenskej klasiky Liège-Bastogne-Liège 2022 priniesol strhujúce vyvrcholenie jarnej klasikárskej sezóny. Z triumfu na slávnej La Doyenne sa tešil mladý Remco Evenepoel (:dqt:), ktorý tak získal svoj prvý monument. Po druhé miesto si došprintoval prekvapivo Quinten Hermans (:iwg:), ktorý na tretiu priečku odsunul Wouta van Aerta (:tjb:). Celé pódium tak po rokoch obsadili opäť len Belgičania. 

K prvým zaujímavým chvíľam prišlo pred najdlhším stúpaním dňa Col du Rosier. V jeho začiatku došlo v pelotóne k hromadnému pádu, v ktorom boli zapletení mnohí favoriti. Väčšina z nich sa ale dokázala vrátiť späť do hry okrem majstra sveta Juliana Alaphilippa, ktorý z pretekov odstúpil poriadne doničený.

Preteky sa začali lámať na stúpaní Côte de Desnié, kde opakovane neúspešne zaútočil Mikel Landa (TBV). V útočení sa pokračovalo aj na Côte de la Redoute, kde razanstne zvýšil kadenciu Remco Evenepoel. Spočiatku si mladý Belgičan udržiaval malý náskok, no neskôr v záverečnom stúpaní ho dokázal zveľadiť na 40 sekúnd a tento komfortný náskok si udržal až po cieľovu čiaru. Remco Evenepoel získal tak svoje najväčšie víťazstvo v kariére a stal sa najmladším víťazom La Doyenne od roku 1968. Navyše po nevydarenej klasikárskej časti sezóny zdvihol modré farby tímu Quick-Step Alpha Vinyl späť do výšin.

Liège-Bastogne-Liège 2022 – priebeh

Profil

https://www.liege-bastogne-liege.be/fr/etape-1

Slávnostný štart:

Cyklisti sa do najstaršej klasiky v cyklistickom kalendári („La Doyenne“) vydali krátko pred poludním. V pelotóne však chýbal Slovinec Tadej Pogačar (UAD), obhajca víťazstva, z rodinných dôvodov.

Denný únik

V úvode pretekov sa na čele vytvorila 11-členná skupina v zložení Bruno Armirail (FDJ), Jacob Madsen (Uno-X Pro Cycling), Fabien Doubey (TotalEnergies), Sylvain Moniquet i Harm Vanhoucke (obaja :lts:), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma), Baptiste Planckaert (:iwg:), Paul Ourselin (TotalEnergies), Marco Tizza, Kenny Molly i Luc Wirtgen (všetci traja Bingoal Pauwels Sauces). Na pelotón si dokázali vypracovať až 6 minút náskoku (na méte 115 kilometrov pred cieľom).

Ženské preteky

Postupne ako muži ukrajovali z kilometráže, vrcholilo ženské Liège-Bastogne-Liège 2022. V závere zaútočila Annemiek van Vleuten (MOV), ktorá svoj sólo útok dotiahla až do víťazného konca. Po druhé miesto došprintovala Grace Brown (FDJ). Tretia priečka sa ušla pre Demi Vollering (Team SD Worx)

V réžii dvoch tímov

Na stúpaní Côte de Wanne sa začali eliminačné preteky. Každý kopec sa stal koncom pre mnohých cyklistov. Dôvodom bolo aj vysoké tempo nastolené tímom Bahrain-Victorious. Celodenný únik tak mal k dobru už len tri minúty.

Zahanbiť sa však nedal ani tím Quick-Step Alpha Vinyl, ktorého jazdci v plnej sile obsadili hrot pelotónu. Medzi nimi nechýbal ani muž v dúhovom drese majstra sveta – Julian Alaphilippe. Do cieľa zostávalo 80 kilometrov.

Na stúpaní Eddyho Merckxa sa výrazne vyselektovala čelná skupina. Z 11 cyklistov sa v čele udržalo len šesť. V pelotóne k takýmto výrazným selekciám však nedošlo, všetci favoriti jazdili stále pozične veľmi dobre. V náročnejšej situácii sa ocitli ich domestici.

Hromadný pád favoritov

Pred nástupom do stúpania Col du Rosier sa v predných radoch pelotónu vyskytol hromadný pád. Na zemi či v blízkom lese skončilo veľa pretekárov a medzi nimi aj favoriti ako Thomas Pidcock (:ins:), Rigoberto Uran (:efn:), David Gaudu (FDJ), Thomas Geraint (:ins:) či Alejandro Valverde (MOV). Tvrdosť zeme pocítil aj Julian Alaphilippe.

Väčšina jazdcov sa dokázala vrátiť späť do pelotónu ešte na stúpaní Col du Rosier, no tím Bahrain-Victorius naďalej hral prvé husle. Jazdilo sa teda vo vysokom tempe, čo znemožnilo Alaphilippovi návrat do boja o vysnívaný triumf. Lídrom belgického tímu sa preto stal Remco Evenepoel.

Neúnavný Mikel Landa na Liège-Bastogne-Liège 2022

Côte de Desnié pripravilo živnú pôdu pre viaceré útoky jazdcov tímu Bahrain-Victorious. Najaktívnejší bol Mikel Landa, ktorý zaútočil až sedemkrát. Všetky jeho útoky avšak boli zmarené, balík sa ale preriedil. Na čele pretekov stále jazdila šestica, ktorá mala k dobru 100 sekúnd. Mýtické stúpanie Côte de la Redoute sa blížilo.

Evenepoel útočí na Côte de la Redoute

Jazdci Quick-Step Alpha Vinyl zaujali už v úvode neodmysliteľného stúpania výhodné pozície. Dopredu sa posunul aj Wout van Aert (:tjb:), ktorý bol doposiaľ neviditeľný. Medzitým sa celodenný únik úplne rozpadol, Bruno Armirail pokračoval v sólo útoku.

Ako prvý z hlavnej skupiny zaútočil Remco Evenepoel , ktorý si razantným spôsobom vybudoval malý 20-sekundový náskok. Rozhodnuté však ešte ani zďaleka nebolo.

Evenepoel vs. ostatní

20 kilometrov pred cieľom Remco Evenepoel dostihol Bruna Armiraila. Favoriti v hlavnej skupine strácali 25 sekúnd a stíhacia jazda sa mohla začať.

Na vrchole Côte de la Roche, posledného stúpania dňa, však Remco Evenepoel viedol už o 40 sekúnd a každým ukrojeným metrom bolo čoraz jasnejšie, že mladý supertalent z Belgicka si ide po svoje prvé monumentálne víťazstvo. Tento scenár chcel zmeniť ešte Wout van Aert, mlel však z posledného. Alexander Vlasov (BOH) a Dylan Teuns (TBV) boli jedinými cyklistami, ktorí sa dokázali priblížiť Remcovi Evenepoelovi. Ale len priblížiť; 22-ročný Remco Evenepoel tak v cieli oslavoval svoje najväčšie víťazstvo v profesionálnej kariére. Druhý skončil prekvapivo Quinten Hermans (:iwg:) a tretí zas Wout van Aert. Celé pódium tak putuje do Belgicka.

Liège-Bastogne-Liège 2022 – výsledky

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár