Valónsky šíp 2022: Dylan Teuns prekvapil favoritov

Valonsky sip 2022 vysledky

zdroj: (c) Sprint Cycling Agency

86. edíciu jednorázovky Valónsky šíp ovládol Dylan Teuns (TBV). Belgičan bol v závere najsilnejší a porazil legendu Alejandra Valverdeho (MOV). Tempu dvojice nestačili Pogačar (:uae:) i Julian Alaphilippe (:dqt:).

Profil – Valónsky šíp 2022

Priebeh – Valónsky šíp 2022

Únik dňa sa dlho nedarilo vytvoriť. Všetky snahy útočníkov boli zlikvidované. Po tridsiatich kilometroch však prišiel zlom, keď útok zosnovalo 8 jazdcov. Do denného úniku sa napokon podarilo odskočiť desiatke cyklistov. V skupine boli Daryl Impey (:isn:), Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Bruno Armirail (FDJ), Chris Juul Jensen (:bex:), Jimmy Janssens (Alpecin-Fenix), Morten Hulgaard (Uno-X Pro Cycling Team), Valentin Ferron (TotalEnergies), Pierre Rolland (B&B Hotels-KTM), Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise) a Luc Wirtgen (Bingoal-Pauwels Sauces).


Medzičasom ženské preteky ovládla Martina Cavalli (FDJ). Talianka v strhujúcom finále na Mur de Huy porazila Annemiek Van Vluetenovú (MOV). V polovici pretekov bol náskok skupiny na úrovni troch minút. Silnejší vietor začal miešať karty približne 90 kilometrov do cieľa. Zhoršené podmienky ihneď pocítili jazdci v úniku. Ich náskok klesol na de minúty.

Záver ženských pretekov

75 kilometrov pred koncom mal mierne problémy Thomas Pidcock (:ins:), na jednom zo stúpaní zaostával za hlavným balíkom. V čele pelotónu diktoval tempo tím Bahrain – Victorious, spomínaného Brita to stalo šancu na úspech. Touto aktivitou si to odskákal aj únik, náskok klesol výrazne – pod hodnotu jednej minúty. Na stúpaní Côte d’Ereffe začala praskať čelná skupina.  Jazdci si pomaly vystupovali, ustála to iba pätica cyklistov.

Nalini - procycling

Technické problémy mali Warren Barguil (Arkéa-Samsic) či Tony Galopin (:tfr:). Prvý menovaný menil celý bicykel, druhý len koleso. Defekt sa nevyhol ani Pogačarovi (:uae:), výmena však prebehla podľa plánov. 20 kilometrov pred cieľom bola na čele stále skupinka z úniku, náskok však bol iba v jednotkách sekúnd. V hlavnom balíku bolo už len približne 70 jazdcov, nechýbali hlavní favoriti. Desať kilometrov pred cieľom bolo všetko pohromade, čakalo nás veľké finále.

Mur de Huy

Pred finále to skúsilo ešte niekoľko jazdcov. Soran Kragh Andersen (DSM) bol jedným z nich, otvoril si drobný náskok, no čakalo ho ešte monštrum Mur de Huy. Kilometer pred vrcholom bol rozdiel 10 sekúnd, no Ineos tlačil. Do čela sa dral i Movistar, ktorý to chystal pre Valverdeho (MOV). Na Španielovom kolese visel Alaphilippe (:dqt:) a Pogačar (:uae:). Napokon však favoritom vypálil rybník Dylan Teuns (TBV). Belgičan pokoril matadora zo Španielska, ktorý útočil na šieste prvenstvo na pretekoch.

Výsledky – Valónsky šíp 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár