Liege-Bastogne-Liege 2023 Preview: cyklistické hviezdy pri závere jarných klasík

Liege-Bastogne-Liege 2023

zdroj: https://twitter.com/LiegeBastogneL/status/1/photo/4

Už v nedeľu 23. apríla vyvrcholí jarná klasikárska sezóna 109. ročníkom monumentálnej ardenskej klasiky Liege-Bastogne-Liege 2023. „La doyenne“ privíta na svoju dlhú trať nielen klasikársku špičku ale aj excelentných vrchárov. O jedinečný zápis do cyklistickej histórie sa pokúsi Slovinec Tadej Pogačar. Remco Evenepoel však bude chcieť obhájiť víťazstvo a zachrániť tak nie dobrú sezónu pre Quick-Step. 

História Liege-Bastogne-Liege

Prvý ročník preteky spoznali už v roku 1892. Vďaka svojej dlhej histórii sa radia k najstarším jednorázovkám cyklistického kalendára. Belgická klasika tradične uzatvára ardenský týždeň (triptych). Pre svoju dĺžku a náročnosť sa považujú za jedny z najnáročnejších jednodňových cyklistických podujatí na svete. Najúspešnejším jazdcom s piatimi víťazstvami je domáci jazdec Eddy Merckx. Štyrmi víťazstvami sa môžu pýšiť Talian Moreno Argentin a Španiel Alejandro Valverde.

Predchádzajúci víťazi Liege-Bastogne-Liege (posledných 10 rokov)

Liege-Bastogne-Liege 2023 – parametre

  • typ: monumentálna klasika ardenského typu
  • štart: Liege
  • cieľ: Liege
  • dátum: 23. apríla (nedeľa)
  • ročník: 109.
  • dĺžka: 258 kilometrov
  • počet stúpaní: 11 klasifikovaných
  • krajina: Belgicko (Valónsko)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Liege-Bastogne-Liege 2023 – trasa

Mapa:

https://www.procyclingstats.com/race/liege-bastogne-liege/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/liege-bastogne-liege/2023/result/today/profiles

Po minuloročnej zmene štartového i cieľového miesta sa preteky vracajú späť k svojim koreňom – začne a skončí sa v meste Liege. Po absolvovaní dlhého, 257 kilometrov merajúceho, okruhu ich bude čakať finiš na rovnakom mieste.

Úvodných 70 kilometrov nebudú na balík čakať žiadne výrazné prekážky. Cyklisti sa do Bastogne dostanú po 99 kilometroch. Dôležité momenty sa odohrajú až na posledných 90 kilometroch trate. Práve tu je umiestnených až deväť z celkových jedenástich výstupov.

Do tuhého začne ísť na Col du Rosier (4,5 km; 5,7%), po ktorom bude nasledovať Côte de Desnié (1,6 km; 7,4%). V úplnom zévere sa preteky začnú rozhodovať na slávnom stúpaní Côte de La Redoute (1,6 km; 8,7%). Ide o najťažšie z kategorizovaných stúpaní, ktoré ponúkne vo svojich strmých pasážach sklon aj o 10 percentách.

Po La Redoute bude nasledovať zvlnený terén a stúpanie Côte Des Forges (1,3 km; 7,9%). Záverečným klasifikovaným stúpaním bude Côte de la Rouch aux Faucons, ktorý vrcholí len 14 kilometrov pred páskou. Jeho prevýšenie sa vyšplhá na dvojciferné čísla. Naň bude nadväzovať krátky nehodnotený výstup so sklonom 6,2 %. Po jeho absolvovaní to bude posledných 10 km cez Liège do rovinatého cieľa.

Liege-Bastogne-Liege 2023 – favoriti

Trojlístok

Azda najväčším lákadlom bude súboj trojice v zložení Tadej Pogačar (UAD), Mikel Landa (TBV) a Remco Evenepoel (SOQ). Slovinec by sa v príprade víťazstva stal prvým pretekárom, ktorý by dokíázal v jednej sezóne vyhrať Okolo Flámska, Amstel Gold Race, Valónsky šíp a Liege-Bastogne-Liege. Mikel Landa sa bude snažiť nadviazať na dobré výsledky zo šípu a z pretekov Okolo Baskicka. Remco Evenepoel zas bude hájiť česť tímu po pokazenej klasikárskej sezóne. Pomáhať by mu mal aj Julian Alaphilippe, ktorý sa vracia do pelotónu po páde na Okolo Flámska.

Ostatná kvalita

Veľkými konkurentmi by mali byť jazdci ako Jai Hindley (BOH), Enric Mas (MOV), David Gaudu (FDJ), Benoit Cosnefroy (ACT), Attila Valter (TJV), Thomas Pidcock (IGD) či Mattias Skjelmose (TFS).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár