Pogačar dominuje a prepisuje históriu naďalej. Vyhral aj Valónsky šíp 2023

Valónsky šíp 2023
Valónsky šíp 2023

zdroj: https://twitter.com/UCI_cycling/status/167/photo/1

87. ročník ardenskej klasiky Valónsky šíp 2023 doslova na Mur de Huy dobyl Slovinec Tadej Pogačar (UAD). Stal sa vôbec prvým cyklistom histórie, ktorý dokázal v jednom roku vyhrať monument Okolo Flámska, Amstel Gold Race a Valónsky šíp. Slovinský supertalent tak už v nedeľu na najstaršom monumente Liege-Bastogne-Liege môže skompletizovať tzv. víťazný ardenský triptich.  

Druhý finišoval s jasnou stratou na víťaza Mattias Jensen (TFS) a tretí zas Mikel Landa (TBV), ktorý si priniesol dobrú formu z pretekov Okolo Baskicka.

Valónsky šíp 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/la-fleche-wallone/2023/result/today/profiles

Štart:

O všetkom rozhodol cieľový múr

Ako sa predpokladalo, preteky mali spektakulárny rozmer a dramatický priebeh, no žiaden z únikov nebol dotiahnutý do víťazného konca. Ako posledného kompaktný pelotón vedený tímom Spojených arabských emirátov dostihol Louisa Vervaekeho (SOQ). Bolo to presne na začiatku najťažšieho kilometrového stúpania vo svete cyklistiky, na Mur de Huy (múre v mestečku Huy), ktorý v tom čase cyklisti zdolávali už tretíkrát.

Prvá polovica stúpania sa niesla v konštantnom tempe. Na úzkej, zatočenej a najmä strmej ceste cyklisti zvádzali pozičné súboje. Približne 500 metrov pred cieľom chcel zaútočiť Romain Bardet (DSM). Jeho útoku však zamedzil Michael Woods (Isreal – Premier Tech) jazdici na čele po pravici Tadej Pogačara. Ten rozhodne nepomýšľal na vzduchové krytie, ktoré sa aj tak pri jazde do strmého kopca nejaví za dôležité vo vzťahu k šetreniu síl. Dvojnásobný víťaz Tour de France si teda sám strážil čelo hlavnej skupiny, z ktorej 300 metrov pred cieľom zarantne zaútočil. Svojim súperom až po cieľovú čiaru neukázal nič iné iba svoj chrbát.

50 metrov pred cieľom sa Pogačar obzrel dozadu, aby prezistil, ako to vyzerá s jeho súpermi, ktorí pospolu jazdili akoby o výkonnostnú kategóriu nižšie. Inak povedané, Tadej Pogačar sa stal víťazom historicky slávnej klasiky v Ardenách štýlom, akým ju vyhrávali neaktívny Alejandro Valverde či zranený Julian Alaphilippe (SOQ) – legendy Valónskeho šípu všetkých čias.

Valónsky šíp 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár