Amstel Gold Race 2023 si sólom podmanil Tadej Pogačar, ktorý prepisoval históriu

Články
Amstel Gold Race 2023

zdroj: https://twitter.com/TeamEmiratesUAE/status/0

Víťazom 57. ročníka „pivnej klasiky“ Amstel Gold Race 2023, ktorá otvára ardenský týždeň, sa stal nik iný ako fenomenálny Slovinec Tadej Pogačar, ktorý dokázal triumfovať po 25 kilometrov dlhej sólo jazde. Dvojnásobný víťaz Tour de France udelil rozhodujúci úder Britovi Thomasovi Pidcockovi a Írovi Benovi Healymu na Keutenbergu. Na druhom mieste skončil Ben Healy a tretí Thomas Pidcock.

Tadej Pogačar okrem svojho prvého víťazstva na holandskej pôde vytvoril aj ďalší významný zápis do cyklistických análov. Stal sa totiž len 4. cyklistom v histórii, ktorému sa podarilo vyhrať monument Okolo Flámska a ardenskú klasiku Amstel Gold Race v jednom roku.

Amstel Gold Race 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/amstel-gold-race/2023/result/today/profiles

Po 150 kilometroch odznova

„Pivná klasika“ odštartovala in medias res – útokmi a pádmi. Do jedného z nich bol zapletený aj Slovák Martin Svrček (SOQ), pre ktorého je to ďalšie podujatie na získanie cenných skúseností. 90 kilometrov pred cieľom však jazdilo štartové pole pospolu a preteky sa začínali prakticky odznova.

Preto sa začalo opäť útočiť a po 5 kilometrov dlhej pasáži taktizovania sa vytvorila 11-členná unikajúca skupina v zložení Magnus Sheffield, Tom Pidcock (obaja IGD), Gianni Vermeersch (ADC), Tadej Pogacar (UAD), Ben Healy (EFE), Stan Van Tricht (SOQ), Lars van den Berg, Kevin Geniets (obaja FDJ), Alex Zingle (COF), Alexey Lutsenko (AST) a Andreas Kron (Lotto-Dstny). Na pelotón si aj po prvom prejaze Caubergom udržiavala náskok pol minúty.

Nie všetci favoriti sú vpredu

Síce v čelnej skupine jazdil Pidcock spoločne s najväčším favoritom Pogačarom, v hlavnej skupine zaostával rad ďalších favoritov. Boli nimi napríklad jazdci domáceho tímu Jumbo-Visma ako Attila Valter či Tiesj Benoot alebo jazdci stajne Bora – hansgrohe ako Ide Schelling či Sergio Higuita. Stíhacia jazda však bola nesmierne náročná. Dôvodom boli úzke cesty Limburgska a strmé ardenské stúpania, ktoré ľahšie zdolávala čelná skupina než hlavné pole. Preto 45 kilometrov pred cieľom (na Gulperbergwegu) sa teda preteková situácia výrazne nezmenila.

Kilometre plné zmien

Pred Kruisbergom Tadej Pogačar signalizoval defekt, preto došlo k výmene jeho bicykla. To však dvojnásobného víťaza Tour de France nevyradilo z čelnej skupiny, ktorú si v priebehu stúpania dostihol. Slovincovi sa to podarilo aj napriek tomu, že Thomas Pidcock v momente výmeny Pogačarovho bicykla zavelil k útoku.

Útočilo sa aj z hlavnej skupiny, ktorá bola riadne vyselektovaná. Ako prvý zvýšil tempo Ide Schelling, ktorého sa držal Matteo Trentin (UAD). Následne každý favorit v hlavnom poli pochopil, že na méte 30 kilometrov pred cieľom už každý musí bojovať sám za seba.

V rovnakom duchu sa jazdilo aj na čele, ktoré sa Pogačarovim útokom zredukovalo na trio najsilnejších (Pogačar, Pidcock a Healy, ktorý finišoval druhý na Brabantskom šípe).

Keutenberg v dominancii Pogačara

Tadej Pogačar neostal svojej povesti nič dlžný. Na Keutenbergu mladý Slovinec zarantne zvýšil tempo, čím dostal najprv Healyho a následne Pidcocka do ťažkostí. Britsko-írske duo tak vytvorilo stíhaciu miniskupinu, ktorá za fenoménom zvanom Pogačar zaostávali 15 sekúnd. Tadej Pogačar tak odštartoval svoju 25 kilometrov dlhú sólo jazdu za víťazstvom na pivnej ardenskej klasike. To pre neho bolo špeciálne, pretože bolo vôbec prvým na holandskej pôde.

Ostatní favoriti ako Pidcock, Healy či Lutsenko bojovali o druhé miesto. To napokon získal Ben Healy.

Amstel Gold Race 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár