Amstel Gold Race 2023 Preview: bitka Ardenárov definitívne začína

Články
Amstel Gold Race 2023

zdroj: https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1/photo/1

57. ročník slávnej holandskej klasiky Amstel Gold Race 2023 otvorí dlho očakávaný ardenský týždeň. Na štart v Maastrichte sa postavia tí najlepší ardensky klasikári, medzi ktorými bude jazdiť aj dvojnásobný víťaz Tour de France Tadej Pogačar, ktorý zabojuje o premiérové víťazstvo.  

História Amstel Gold Race

Ardénska klasika Amstel Gold Race je jedna z najmladších jarných jednorázoviek v cyklistickom kalendári. Prvý ročník sa konal v roku 1966, keď jeho trať merala až 302 kilometrov. Jedinú World Tour klasiku, ktorá sa odohráva na území Holandska, dokázal hneď v druhom ročníku ovládnuť domáci pretekár Arie den Hartog. Do histórie pretekov sa zapísal Jan Raas. Holanďan v roku 1977 odštartoval svoju sériu piatich víťazstiev na tomto podujatí.

Bez prerušenia dokázal túto jednorázovku zdolať aj legendárny Bernard Hinault. Štyri víťazstvá na holandských cestách si vyjazdil počas svojej kariéry aj Belgičan Philippe Gilbert (:lts:). V roku 2020 boli preteky zrušené pre pandemickú situáciu súvisiacu s covidom-19. Posledný ročník pozmenenej trasy klasiky vyvrcholil tesným šprintom dvojice Benoît Cosnefroy (ACT) a Michal Kwiatkowski (IGD). Po zavádzajúcej cieľovej fotografii sa z víťazstva napokon radoval Kwiatkowski.

Predchádzajúci víťazi Amstel Gold Race (posledných 10 rokov)

Amstel Gold Race 2023 – parametre

  • dátum: 16. apríla (nedeľa)
  • typ: ardenská klasika
  • ročník: 57.
  • dĺžka: 254 kilometrov
  • počet kopcov: 33
  • krajina: Holandsko
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Amstel Gold Race 2023 – trasa

Mapa pretekov:

https://www.procyclingstats.com/race/amstel-gold-race/2023/result/today/profiles

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/amstel-gold-race/2023/result/today/profiles

Ako bolo spomenuté vyššie, holandská jednorázovka prinesie 254 kilometrov dlhú trať, ktorú bude sprevádzať až 33 krátkych no zato strmých stúpaní. Od začiatku budú na pelotón čakať technicky náročné úzke vidiecke cesty popretkávané zákrutami. Už prvé kilometre prinesú boj o pozície v hlavnom poli.

Len 12 kilometrov po štarte je pripravený prvý výstup dňa. Kopec Maasberg bude predzvesťou toho, čo bude na štartové pole čakať. Cyklisti sa budú pohybovať cez kopcovitý región na juhu Holandska. Ten ukrýva krátke a dostatočné ostré stúpania ako Adsteeg, Bergseweg či Korenweg, ktoré cyklisti zdolajú ešte v úvode pretekov. Potom nastúpania na „nekončiacu“ horskú dráhu.

To najťažšie však bude na štartové pole čakať v závere. Po 200 kilometroch budú za sebou nasledovať tri prudké stúpania Gulperbergweg, Kruisberg a Eyserbosweg. Aj napriek tomu, že sú krátke, ich prevýšenie sa vyšplhá na dvojciferné hodnoty. Za nimi nasleduje náročný výstup na Keuterberg, ktorý prinesie 22% sklony.

Cyklisti budú mať ešte pred sebou neodmysliteľný Cauberg. Po jeho prejazde im bude do cieľa chýbať 20 kilometrov. Posledný krát budú pretekári stúpať 7 kilometrov pred cieľovou páskou na kopec Bemelerberg. Potom bude na pelotón čakať už len záver. Po prejazde cez Terblijt sa cyklisti dostanú na širokú cestu vedúcu do cieľa.

Amstel Gold Race 2023 – favoriti

Na štarte nebude chýbať obhájca titulu z minulého roka Poliak Michal Kwiatkowski (IGD), ktorý by s Thomasom Pidcockom (IGD) mal tvoriť úderné duo. V štartovom poli bude jazdiť aj druhý muž minuloročnej edície Benoît Cosnefroy (ACT) spoločne s tímovým kolegom Dorianom Godonom, ktorý vyhral Brabantský šíp.

Zaujímavú zostavu prináša do Holandska domáci tím Jumbo-Visma, ktorá nominovala pretekárov ako Attila Valter, Tiesj Benoot, Gijs Leemreize či Sam Oomen. Môžeme teda očakávať, že sa na domácej pôde budú chcieť predvádzať štýlom, akým to robili po doposiaľ celú klasikársku sezónu.

Veľa otázok vysí nad zostavou Soudal Quick-Step, ktorá akoby stratila víťazného klasikárskeho ducha. O dobré umiestnenie zabojujú jazdci ako Mauro Schmid, Remi Cavagna či Dries Devenyns.

Z ďalších tímov za spomenutie stojí Soren Kragh Andersen (ADC), ktorý aktivitu ukázal už na Brabantskom šípe. Ide Schelling (BOH) by zas za silnej podpory (Sergio Higuita, Jai Hindley či Patrick Gamper) mal dvíhať holandskú vlajku vysoko. Pozor by si mali jazdci dať aj na Bauke Mollemu (TFS), Jonathana Milana (TBV) či Maxima van Gilsa (Lotto – Dstny).

Na štart sa postaví taktiež Tadej Pogačar (UAD), ktorý sa po vynechanom Paríž – Roubaix opäť vracia na klasiky.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár