Liège-Bastogne-Liège preview: Čerešnička na záver jarných monumentov

zdroj: facebook.com/liegebastogneliege

Klasikárska jar sa s blížiacim Girom chýli ku koncu, ale na záver je pripravený tradičný ardenský sviatok. Nedeľňajšie preteky Liège-Bastogne-Liège sú vôbec najstaršími spomedzi piatich monumentov. Historicky prvý ročník v roku 1892, ešte so štartom a cieľom v Spa, vyhral Léon Houa. Famózny Belgičan ovládol dokonca hneď prvé tri ročníky.

Listinu víťazov zdobia mená ako Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Sean Kelly alebo Paolo Bettini. Rekordmanom s piatimi titulmi nie je nikto iný ako „Kanibal“ Eddy Merckx.

Záverečný diel ardenského triptychu meria 258,5 kilometra s prevýšením cez 4000 výškových metrov. Na pelotón čaká desať kategorizovaných stúpaní, z ktorých najväčšiu pozornosť pútajú La Redoute (2 km; 8,9 %), Côte de La Roche-aux-Faucons (1,3 km; 11 %) a Côte de Saint-Nicolas (1,2 km; 8,6 %). V skratke, celý deň sa pôjde nahor – nadol, s množstvom miest na útočnú cyklistiku. Záver ostatných ročníkov sa niesol skôr v defenzívnejšom duchu, bez víťazného sólo úniku. Staviť na unavený záverečný špurt je však rizikom pre väčšinu favoritov.

Jeden titul od Merckxa. Foto: facebook.com/liegebastogneliege

Favoriti

Merckxov rekord má na dosah obhajca titulu Alejandro Valverde (MOV). Nestarnúci Španiel sa zdal byť v aktuálnej sezóne priam neporaziteľný. Avšak po zahrievacom Amsteli mala prísť jeho parketa na Valónskom šípe. Nič iné ako víťazstvo na Mur de Huy sa snáď ani neočakávalo. Úplne iný názor na vec mal ale Julian Alaphilippe (:qst:), a tak je pred La Doyenne o zápletku postarané. Kohútov na smetisku je rozhodne viac a z mikrosúboja Valverde – Alaphilippe môže pokojne ťažiť niekto iný.

V perfektnej forme jazdí v Ardenách Roman Kreuziger (:mts:). Český vrchár siahal na víťazstvo na Amsteli a rovnako aj na pódium v Huy. Bude v nedeľu platiť do tretice všetko dobré?

Jar zatiaľ perfektne zvláda Astana. Dvojica Omar Fraile (AST) a Jakob Fuglsang (AST) môže pripraviť zaujímavý scenár.

Na Valónskom šípe opäť úradoval Vincenzo Nibali (:bmt:). Strmý Mur de Huy „žralokovi z Messiny“ priveľmi nechutí, preto aspoň inicioval roztrhanie pelotónu ďaleko pred cieľom. Víťaz všetkých Grand Tour už tento rok jeden monument vo vrecku má. A formu na ďalší tiež.

So silným tímom sa vo Valónsku bude prezentovať Sunweb. Michael Matthews (:sun:) sa môže spoľahnúť na Toma Dumoulina (:sun:) alebo Chada Hagu (:sun:).

O krok pozadu nie je ani tím Sky. Víťaz z roku 2016 Wout Poels (:sky:) sa vracia do rytmu po zranení, ale aj tak si britský tím môže vybrať z trojice Michal Kwiatkowski (:sky:), Geraint Thomas (:sky:) a Sergio Henao (:sky:).

Na štarte nebudú chýbať ani Daniel Martin (:uae:), Romain Bardet (:alm:), Tim Wellens (:lts:), Bauke Mollema (:tfr:), Ilnur Zakarin (:kat:), Rafal Majka (BOH), Dylan Teuns (:bmc:), Warren Barguil z Fortuneo – Samsic, Rigoberto Uran (:efd:) alebo Robert Gesink (:lot:).

Trasa

Profil

Posledný kilometer

Zdroj: liege-bastogne-liege.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár