Lorena Wiebes sa dočkala šprintu (Ronde van Drenthe 2022)

Lorena Wiebes

zdroj: © Patrick Brunt | Keep Challenging | Team DSM

Holanďanka Lorena Wiebes (Team DSM) sa stala víťazkou pretekov Ronde van Drenthe 2022. V druhej zastávke ženskej World Tour porazila v šprinte majsterku sveta Elisu Balsamovú (Trek-Segafredo) a Lotte Kopecky (Team SD Worx). 

Preteky sa mohli skončiť šprintom, ale aj úspešným únikom vytvoreným po chaotických situáciách medzi stúpaniami či na dlhých rovinách. Veľké šprintérske tímy si ale všetko postrážili a bola to najlepšia šprintérka na svete, ktorá predviedla najsilnejší šprint z veľkej diaľky. 22-ročná Holanďanka získala druhé víťazstvo v sezóne po tom, čo v poslednej štvrtine pretekov musela riešiť defekt. Úspešne obhájila víťazstvo na domácom podniku.

„Musela som to v šprinte zakončiť, keďže tím mi celý deň veľmi dobre pomáhal. Začala som šprintovať skoro. Ale chcela som byť rýchlejšia ako Elisa Balsamo, tak som našla cestu po ľavej strane,“ povedal po pretekoch Lorena Wiebes.

Jednodňovka dlhá 156 km obsahovala štyri prejazdy cez umelo vytvorený kopec VAM Berg, ktorý dala postaviť už zaniknutá firma na spracovanie odpadu VAM. Väčšina trasy v severnej provincii Holandska bola rovinatá a zo začiatku nepríjemne fúkalo.

Lorena Wiebes predviedla najsilnejší šprint (video):

Ako prebehlo Ronde van Drenthe 2022?

Kerry Jonker z projektu Andyho Schlecka bola v osamotenom úniku na začiatku. Po prvých sektoroch kociek ale bola dostihnutá pelotónom, ktorý sa už v prvej polovici pretekov zmenšoval pod tlakom veľkých tímov. Na prvom prejazde cez VAM Berg (72 km pred cieľom) udával tempo tím Trek-Segafredo.

Nasledovali viaceré útoky na rovine medzi stúpaniami, no žiaden z nich nebol úspešný. Na tretej návšteve „Col du VAM“, 40 km do cieľa, sa pelotón roztrieštil pod tlakom Marlen Reusserovej (Team SD Worx) a následnom útoku Elise Chabbeyovej (Canyon//SRAM). Chaotickú situáciu chcela využiť Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), ktorá zaútočila a vytvorila štvorčlennú skupinku.

Únik Van Dijkovej však neuspel a začalo sa odznova. Nový útok vyše 30 km pred koncom pozostával napríklad z Marlen Reusserovej alebo Jip van den Bosovej. Pelotón sa približoval, ale na kruhovom objazde zle odbočil a hlavná skupina sa rozdelila. Únik mal náskok až tridsať sekúnd. Už 18 km do konca bola päťčlenná skupinka okolo Reusserovej dostihnutá.

Do posledných 15 km mieril pelotón zložený z najlepších 22 pretekárok. Favoritky Lotte Kopecky a Lorena Wiebes sa po defektoch úspešne dostali do pelotónu a ešte sa čakalo, či sa vytvorí posledný únik.

A posledný odvážny únik sa predsa len ešte vytvoril. Nina Buijsman (Human Powered Health) nastúpila 10 km do cieľa, nalepili sa na ňu Sarah Roy (Canyon//SRAM), Anouska Koster (Jumbo – Visma) a Christine Majerus (SD Worx). Na pelotón našli 20 sekúnd. Lenže tímy so šprintérkami z Trek-Segafredo a Team DSM nechceli zahodiť príležitosť a postupne sťahovali náskok. Silno pracovala hlavne európska šampiónka a jedna z najlepších tempárok Ellen van Dijk.

Ako posledná bola dostihnutá Koster z Jumbo-Visma v poslednom kilometri. Pelotón okolo nej preletel a pripravil sa na šprint. Ako prvá nastúpila spoza vlaku Lorena Wiebes a svojím typickým silným zrýchlením si v posledných 200 metroch vypracovala náskok. Svoj dlhý šprint dotiahla do víťazného konca. Elia Balsamo čakala dlhšie, ale nedokázala nájsť rýchlosť.

Tretia sa umiestnila Kopecky, ktorá pred týždňom ovládla Strade Bianche a zostáva naďalej vo fialovom drese pre líderku rebríčka World Tour. „Bola som šťastná, že som sa mohla vrátiť do pelotónu po defekte. Musím sa pozrieť na to, čo sa pokazilo v šprinte a čo môžem zlepšiť,“ povedala Belgičanka v cieli.

Ženská cyklistika: Ronde van Drenthe 2022 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár