Majster zjazdu Matej Mohorič je k zákazu „super tuck“ ľahostajný

Matej Mohorič

zdroj: instagram.com/matmohoric/

Minulý týždeň učinila Medzinárodná cyklistická únia niekoľko opatrení. Sprísnia sa pravidlá pre odhadzovanie fľašiek a pozerá sa aj na bezpečnosť pri stavaní bariér pri šprintoch. Najviac sa však skloňuje zákaz tzv. „super tuck“ – aerodynamickej pozície, kde sa jazdec skrčí na horu časť rámu. Zákaz bol prevedený na základe obáv UCI z bezpečnosti. Mnoho profesionálov vyslovilo nespokojnosť. Majster tejto pozície a jeden z najlepších zjazdárov sveta Matej Mohorič (TBV) má však iný postoj.

Matej Mohrič – zjazdársky blesk vo Florencii

Rôzne aerodynamické vylepšenia sa v pelotóne miestami objavovali už od nového tisícročia. V plnej kráse a na najvyššej úrovni zarezonovala medzi verejnosťou až na majstrovstvách sveta do 23 rokov vo Florencii v roku 2013. Mladý Slovinec Mohorič tam získal dúhový dres, pričom Alaphilippa a celý pelotón za sebou udržal aj vďaka krkolomnej pozícii na bicykli.

Počas nasledujúcich rokoch sa táto silná zbraň v kombinácii s výborným výberom miesta v zatáčkach stala hlavnou doménou Slovinca. Nebezpečne vyzeral hlavne variant, kedy Mohorič zároveň aj krútil do pedálov. Polohu na hornej trubici rámu si však adoptovalo nespočetne veľa cyklistov, vrátane Sagana, Frooma, Alaphilippa, Hirschiho, Rogliča a väčšiny časti pelotónu.

Dlhé skúšanie v Podbilici

Mohorič to testoval väčšinou doma, na obľúbenom klesaní v z Podbilice, kde žil, do mesta Kranj.

„Vzniklo to ako súťaž, chceli sme sa dostať do doliny z nášho domova čo najskôr. Testovali sme rôzne aerodynamické pozície. Táto sa osvedčila ako najrýchlejšia a ďalšie dva roky som ju trénoval,“ povedal Mohorič v rozhovore pre RTVSLO. „Celkom ma prekvapilo, aké reakcie to vzbudilo po majstrovstvách v roku 2013. Tam som to použil úplne podvedome, nebojím sa to hocikedy použiť a rôzne komentáre ostatných ma veľmi nerušia.“

Je nebezpečná?

Hlavnou obhajobou pri zrušení bol fakt, že množstvo mladých amatérskych cyklistov si pozíciu trénuje aj v otvorenej premávke. Na profesionálnych pretekoch bola zakázaná aj pozícia, kedy je jazdec na riadidlách podporený len lakťami, aby napodobnil časovkársku pozíciu.

„Určite nesúhlasím s názorom, že táto pozícia je nebezpečnejšia ako ostatné. Vaše ťažisko je bližšie pri zemi a ste nejak viac stabilný. Ale máte menšiu kontrolu nad bicyklom, hlavne ak prejdete cez nejaký výtlk. Ale ešte nikdy som nebol blízko pádu kvôli tejto pozícii.“

Pozíciu však začali využívať všetci jazdci, lebo zvyšovala celkovú rýchlosť. Začala sa až priveľmi užívať. Americký cyklista Robin Carpenter napríklad vyjadril spokojnosť, že sa to nebude používať priamo vnútri formácie pelotónu.

Mohorič

 

Matej Mohorič vôbec nezúfa

Mohorič pokračuje: „Ohľadom zákazu ostávam ľahostajný a je mi to viac-menej jedno. Ak to každý bude dodržiavať, nič to pre mňa nemení, lebo všetci budeme na tom rovnako. Pozícia bola využívaná už každým, takže nikto už nemal žiadnu výhodu. Nemyslím, že budem nejak nezvýhodnený. Vlastne som s touto pozíciou neskôr nezískaval žiadnu výhodu oproti ostatným. Pozícia je celkovo oveľa rýchlejšia oproti zjazdu na sedle.“

26-ročný Matej Mohorič sa na klasike Liege-Bastogne-Liege 2020 dostal do čelnej pozície vďaka zjazdu, ktorý prišiel po finálnom kopci. Skončil celkovo štvrtý. Spomína, že skupinu s neskorším víťazom Rogličom nechytil kvôli „super tuck“ polohe. Správne si vybral najrýchlejšiu stopu a išiel naplno, pričom pred ním štvorica taktizovala.

Pravidlá sú vítané

„Zmena pravidiel je určite na mieste. Najmä ak ide o jednotný štandard plotov a zábran v etapách, ale aj o predbiehanie vozidiel v kolóne. Niekedy sa mi zdá, že nehodu spôsobia samotní organizátori šprintom z kopca, alebo trasou v malých obciach so zlými a úzkymi cestami. Dúfam, že nová únia jazdcov prispeje k zlepšeniu hlasu cyklistov a zjednotenie volebného systému v rámci únie, aby každý mohol obhájiť svoje myšlienky.“

Cieľom Mohoriča v sezóne 2021 budú najprv jarné klasiky, najmä Miláno – San Remo. Zjazd z Poggia je technický a 26-ročný univerzál už niekoľkokrát vyčaroval veľké predstavenie na slávnom klesaní do San Rema. A išlo to aj bez „super tuck“.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár