Majstrovstvá Európy: Trentin vyhral vďaka skvelej talianskej spolupráci, Sagan odstúpil

zdroj: twitter.com/sports_ouest

Dnes sa konali preteky s hromadným štartom na Majstrovstvách Európy v Glasgowe. Išlo o tretí ročník pre elitnú kategóriu. Jazdci aboslvovali 16 okruhov dlhých 15 km po najväčšom škótskom meste. V jednom okruhu sa nachádzala trojica krátkych, no prudších kopcov. Ide o stúpania na University Avenue (0,5 km; priemerný sklon 5,4%), Great George St. (0,3km; priemerný sklon 7,3%) a Montrose Street (0,2 km; priemerný sklon 7%). Záver bol rovinatý a to prialo mnohým šprintérom, ktorí zamierili do Škótska. Okruh bol však veľmi technický, obsahoval množstvo prudkých zákrut.

Preteky ovládol 29-ročný Talian Matteo Trentin. Ten sa ocitol v skupine, ktorá unikla 50 km pred cieľom a dotiahla to do víťazného konca. V nej mal výhodu tímového kolegu Davideho Cimolaia. Druhý došiel talentovaný 23-ročný Mathieu van der Poel (Holandsko) a tretí rovnako mladý Wout Van Aert (Belgicko). Peter Sagan z pretekov odstúpil 85 km pred koncom kvôli zdravotným problémom.

Priebeh závodu

Zostava tímu Slovenska vyzerala takto: Peter Sagan (BOH), Martin Mahďar, Marek Čanecký, Patrik Tybor (všetci Dukla Banská Bystrica), Róbert Málik (CK Příbram Fany Gastro) a Luboš Malovec (CK Spartak Tlmače). Líder národného výberu Sagan dnes mal na sebe dúhový dres pre svetového majstra. Európsky šampionát vyhral v roku 2016 vo francúzskom Plumelecu.

Cyklisti dnes museli čeliť daždivému počasiu. Teplomer ukazoval hodnotu 17 °C Preto museli byť jazdci veľmi opatrní práve v početných zákrutách a aj v krátkej pasáži s dlažobnými kockami. Pôvodný únik vytvorili jazdci Polychronis Tzortzakis (Grécko), Robert-Jon McCarthy (Írsko), Krists Neilands (Lotyšsko), Roland Thalmann (Švajčiarsko), Josef Černý (Česká republika) a Matthias Krizek (Rakúsko). V pelotóne pracovali tímy Francúzska, Talianska a Belgicka, ktorí patrili k celkom s ôsmimi jazdcami. Únik si vypracoval náskok štyroch minút. Približne 130 km pred cieľom doplatil na technické problémy Sagan, ktorý dostal defekt. Na týchto pretekoch je vysielačková komunikácia zakázaná a preto sa slovenský líder musel spoľahnúť iba sám na seba. O niekoľko kilometrov sa dostal do balíka. Kvôli mechanickým ťažkostiam sa do pelotónu musel z úniku vrátiť Josef Černý.

zdroj: twitter.com/TeamSky

Koniec Petra Sagana

Pelotón striedal tvrdé tempo s tým pozvoľným. V hlavnom poli ostal zo Slovákov iba Sagan a Čanecký. Potom sa pelotón rozdelil a slovenskí reprezentanti sa ocitli až v druhom balíku. 85 km pred páskou sa skončila cesta Petra Sagana na týchto majstrovstvách. Počas celých pretekov nevyzeral úplne v poriadku. Pred štartom bol prechladnutý a stále doplácal na následky pádu na Tour de France. Z pretekov zároveň odstúpil aj Čanecký, ktorý nastúpil iba s úlohou pomáhať Saganovi.

zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Posledných 60 km

Dážď pomaly ustúpil. Únik vedel, že pri práci pelotónu nemá šancu uspieť. Z hlavného poľa zaútočila belgická dvojica Jelle Wallays a Tosh Van der Sande, ktorí sa dotiahli na čelo. Tých doplnili ešte Hugo Hoftetter z Francúzska a Matej Mohorič zo Slovinska. Na čele sa tak vytvorila osemčlenná skupina. Medzitým na defekt doplatil francúzsky líder Christophe Laporte a z pretekov musel odstúpiť Slovinec Luka Mezgec. V hlavnej skupine sa stále nachádzala väčšina favoritov, šprintérom to sťažovali hlavne Belgičania, ktorí pracovali pre Grega Van Avermaeta. Na čele sa objavili aj Briti, kde bol líder Adam Blyth.

Na méte 50 km pred cieľom vyskúšal útok Nemec Nico Denz. To vyprovokovalo viacerých jazdcov a na čele sa vytvorila početná skupina. Následne pohltila aj pôvodný únik. Na čele sa tak ocitli favoriti ako Xandro Meurisse (Belgicko), Wout Van Aert (Belgicko), Mathieu van der Poel (Holandsko), Maurits Lammertink (Holandsko), Davide Cimolai (Taliansko), Matteo Trentin (Taliansko), Emils Liepins (Lotyško), Nico Denz (Ger), Michael Albasini (Sui), Jesús Herrada (Španielsko), Pierre Luc Périchon (Francúzsko) V najlepšej pozícii bol však Trentin, ktorý tam bol najlepším špurtérom. Zároveň tam mal pomocníka v podobe Cimolaia. Desiatka jazdcov na čele tak donútila pracovať Nemcov alebo Francúzov. Tieto tímy síce mali vpredu jazdcov, no tí nepatrili k najsilnejším. Rozdiel medzi skupinami sa zväčšil na viac ako minútu a strata sa stále zväčšovala.

Ostávali dve kolá do konca a náskok sa zvýšil na tri minúty. Pelotón pôsobil rezignovane a bolo jasné, že víťaz vzíde z čelnej skupiny.

zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

Posledné kolo

11-členná skupina stále spolupracovala, no následne sa začalo taktizovať. Odstup bol stále pohodlné dve minúty a tridsať sekúnd. Čakalo sa hlavne na tri stúpania, kde by sa dalo uniknúť. 9,5 km pred koncom na prudkej zatáčke spadol Lammertink a zobral so sebou Cimolaia, Denza či Perichona. Mimo hru sa potom ocitol aj Albasini. Najväčší favoriti Trentin s CimolaiomHerrada, van der Poel a van Aert ostali bez škody. Na stúpaní zaútočil Cimolai a pracovať začal cyklokrosár van Aert. Talian pravdebodobne chcel iba otestovať nohy protivníkov Mattea Trentina. Špicu ťahal van der Poel, ktorý očakával ďalší útok od Cimolaia. Posledné stúpanie päťicu nerozdelilo a jazdci už očakávali šprintérsku koncovku. V najlepšej pozícii sa nachádzala dvojica Talianov. Zozadu sa ešte dotiahol Meurisse. Ten však nemal dostatok síl na pomoc van Aertovi.

Na záverečnú rovinku priviedol skupinu ako prvý Cimolai. Na jeho kolese bol zavesený Trentin, za ním van der Poel a až za ním van Aert. Šprint nakoniec vyhral Trentin po výbornej robote svojho tímového kolegu a ďalší rok bude nosiť dres pre európskeho šampióna. Skorý šprint vyskúšal Belgičan, no ten sa zmohol iba na súboj o druhé miesto s van der Poelom. Z tohto súboja vyšiel víťazne 23-ročný Holanďan a jeho rovesník van Aert uzavrel pódium.

Dojazd

Profil jedného okruhu (16 celkovo)

zdroj: twitter.com/LasterketaBurua

Výsledky Majstrovstiev Európy v pretekoch s hromadným štartom:

1.Matteo TrentinTaliansko05:50:02
2.Mathieu van der PoelHolandsko
3.Wout van AertBelgicko
4.Jesús HerradaŠpanielsko
5.Davie CimolaiTaliansko
6.Xandro MeurisseBelgicko0:00:07
7.Michael AlbasiniŠvajčiarsko
8.Pierre-Luc PerichonFrancúzsko
9.Nico DenzNemecko0:00:25
10.Maurits LammertinkHolandsko0:02:15

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár