Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino – preview ME

Peter Sagan Majstrovstvá Európy v cyklistike ME 2021 Trentino

zdroj: ©BORA - hansgrohe / Bettiniphoto

V dňoch od 8. do 12. septembra sa konajú Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 v Trentino v meste Trento.

Majstrovstvá Európy v cyklistike 2021 Trentino – program

Streda 8. septembra 2021

9:15 Individuálna časovka junioriek
10:45 Individuálna časovka juniorov
14:30 hod. Tímová štafeta

Štvrtok 9. septembra 2021

9:15. Individuálna časovka žien do 23 rokov
10:45. Časovka žien Elite
14:15. Časovka mužov do 23 rokov
16:00. Časovka mužov Elite

Piatok 10. septembra 2021

9:00, Cestné preteky juniorov
13:50 Cestné preteky junioriek
16:30 Cestné preteky žien do 23 rokov

Sobota 11. septembra 2021

9:00, Cestné preteky mužov do 23 rokov
14:15. Cestné preteky žien Elite

Nedeľa 12. septembra 2021

12:30. Cestné preteky mužov Elite

ME 2021 Trentino online – live vysielanie v TV

Televízia Eurosport bude vysielať tímovú štafetu a časovku a preteky mužov aj žien Elite.

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino – trasa a profily

Časovka

Trasa časovky je kompletne rovinatá, poslúži tak vysloveným špecialistom. Pri medzičase na 11. kilometri a v cieli sa nachádzajú ostré zákruty v tvare U. Trasa je rovnaká pre všetky kategórie, má 22,4 km a nastúpa sa 172 výškových metrov.

Časovka na ME 2021 – profil:

Časovka Majstrovstvá Európy v cyklistike 2021
zdroj: trentino2021cycling.eu

Cestné preteky juniorov, U23 a žien

Všetky cestné preteky s výnimkou mužov Elite sa odohrajú na mestskom okruhu v Trento (slovensky Trident). Jedno kolo má 13,2 kilometra a 250 výškových metrov.

Centrom je stúpanie Povo, ktoré sa nachádza nad historickým námestím Piazza Duomo. Kopec má 3,6 km a 4,7%, pripomína slávne Poggio z Miláno – San Remo. Zjazd z kopca je veľmi rýchly, zavedie jazdcov na štvorkilometrovú rovinu až na cieľovú pásku.

Juniorky prejdú päť kôl, juniori osem, ženu U23 šesť, muži U23 desať a ženy Elite iba osem.

Profil okruhu na ME v cyklietike Trentino 2021:

profil Majstrovstvá Európy Trentino 2021 okruh
zdroj: trentino2021cycling.eu

Mapa okruhu na ME Trentino 2021:

Mapa okruhu Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike Trentino 2021
zdroj: trentino2021cycling.eu

Cestné preteky mužov Elite

Muži Elite v nedeľu prejdú 179,2 kilometra dlhú trasu. Na severovýchode Talianska najprv prejdú dolinu Valle dei Laghi, aby si osemkrát zopakovali známy okruh so stúpaním Povo (3,6 km – 4,7%).

Cestné preteky mužov Elite na ME Trentino – profil:

profil Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino
zdroj: trentino2021cycling.eu

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino – favoriti

Časovka mužov

7. etapa Tirreno - Adriatico 2021 poradie Filippo Ganna
Filippo Ganna. © LaPresse – Fabio Ferrari

Filippo Ganna (Taliansko) má šancu pridať k dresu majstra sveta aj ten s európskymi hviezdičkami. Domácemu favoritovi sedí hlavne silová rovná trasa, ktoré nie je veľmi dlhá.

Aj keď je Remco Evenepoel (Belgicko) po tráviacich problémoch, stále je jedným z najväčším favoritom. Na Benelux Tour musel odstúpiť, ale 21-ročný fenomén bude chcieť získať druhý majstrovský titul v kariére. Prvý prišiel v roku 2019 v Alkmaare.

Štartuje aj Tadej Pogačar (Slovinsko), ktorý to v časovke vie. 22-ročný jazdec vie zajazdiť aj rovinatú časovku, ale viac by mu sedela kopcovitejšia trasa.

Stefan Bissegger (Švajčiarsko) je vo forme po triumfe v časovke na Okolo Beneluxu. Porazil tam ďalších kandidátov, ako obhajca zlata Stefan Küng (Švajčiarsko) alebo Kasper Asgreen (Dánsko). Dlhá rovina sedí aj Rémimu Cavagnovi (Francúzsko).

Slovensko bude reprezentovať Ronald Kuba so zaujímavým príbehom. Amatérsky cyklista sa na majstrovstvách Slovenska zaradil medzi domácu jednotku v časovke a okúsi si najväčšie preteky v kariére. O tri týždne neskôr sa pozrie aj do Flámska, na majstrovstvá sveta.

Cestné preteky mužov

Sonny Colbrelli
Sonny Colbrelli v kopcoch. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Aj keď stúpanie v strede je pomerne jednoduché, prejde sa osemkrát a víťaziť tak môže agresívna cyklistika. Jej ambasádorom na nedávnom Okolo Beneluxu bol Sonny Colbrelli (Taliansko) – súčasný majster Talianska, ktorý je na krátkych stúpaniach ako doma, vie zašprintovať a prežíva životnú sezónu.

Po Matteovi Trentivovi z roku 2018, Elivovi Vivianimu z 2019 a Giacomo Nizzolovi z roka 2020 je práve 31-ročný rodák od Gardského jazera veľkým favoritom na pokračovanie talianskej nadvlády nad Európou. V tíme Talianska nastúpi aj jeden z najlepších čistých puncheurov posledných rokov Diego Ulissi, v modrých farbách uvidíme aj Mattea Trentina. Nizzola tréner Talianska vynechal.

Tadej Pogačar 12. etapa TdF
Tadej Pogačar. © A.S.O./Pauline Ballet

Proti bude Tadej Pogačar (Slovinsko), ktorý na aplikácii Strava stanovil nový najrýchlejší čas na Poggiu. Náhoda? Možno, ale je jasné, že 22-ročný slovinský zázrak spraví preteky útočnými. Zároveň nie je možné podceniť jeho šprint, keďže z jedného vyhral Liege – Bastogne – Liege a s Woutom van Aertom prehral súboj o striebro na olympiáde len o milimetre.

Peter Sagan šprint dnes 3. etapa Benelux Tour 2021
Sagan na Beneluxe. ©BORA – hansgrohe/BettiniPhoto©2021

Slovenský líder Peter Sagan absolvoval Okolo Beneluxu, kde sa veľakrát ocitol v boji o víťazstvo, ale nejaké percento výkonu mu chýbalo. Bolo však vidieť, že s ďalšími pretekmi sa postupne dostával do ostrého rytmu, keď od svojho pádu na Tour de France nepretekal. Najdôležitejšie bude, či prežije zrýchlenia favoritov na stúpaniach. Jeho šprint po ťažkom priebehu je stále na vysokej úrovni.

Majstra Európy z roka 2016 doplnia v tíme Martin Haring, Juraj Bellan, Patrik Tybor, Marek Čanecký a Juraj Sagan.

Evenepoel alebo Cosnefroy?

Z diaľky bude útočiť Remco Evenepoel (Belgicko). Spomenuli sme jeho časovkárske kvality a práve s nimi sa vie odlepiť od súperov, ktorí ho často už neuvidia. Urobil to na doch belgických klasikách v posledných týždňoch, no v Trente ho čaká naozaj tvrdá konkurencia.

Francúzsku Bretagne Classic ovládol Benoit Cosnefroy, ktorý predviedol silný šprint. Na stúpaniach ho útokom zlomí len málokto a automaticky sa zaradil medzi favoritov. Ak sa Francúzi dohodnú, jazdci, ako Thibaut Pinot, Valentin Madouas alebo Aurélien Paret-Peintre mu vedia rozprúdiť náročné preteky, ktoré potrebuje.

Z ďalších vrchárov sú na cestných pretekoch João Almeida (Portugalsko), Marc Hirschi (Švajčiarsko), Bauke Mollema, Ide Schelling (Holandsko), Attila Valter (Maďarsko).

Časovka žien Elite

Ellen van Dijk (Holandsko) je štvornásobnou majsterkou Európy, keď jediný raz prehrala len vlani, s Annou van der Breggen. Tentokrát sa však jej fenomenálna krajanka na štart nepostaví. Van Dijk sedí hlavne rovinatá trasa.

Marlen Reusser (Švajčiarsko) by mala byť najväčšou vyzývateľkou Holanďanky. Na Simac Laides Tour dokonca Reusser porazila Van Dijk a na olympiáde bola druhá. 29-ročná pretekárska by si však priala ťažšiu trasu.

Ďalšou kandidátkou je napríklad Lisa Brennauer (Nemecko).

Jazdci U23

V časovke je najväčším kandidátom Dán Johan Price-Pejtersen (Dánsko). Rovinaté časovky sú však doménou aj Sorena Waerenskjolda (Nórsko) alebo Micka van Dijkea (Holandsko):

V cestných pretekoch je dobrým šprintérom Marijn van den Berg (Holandsko) alebo Pavel Bittner (Česko). Útočenie je skôr štýlom jazdcov, ako Tobias Halland Johannessen (Nórsko) a Juan Ayuso (Španielsko).

Zo Slovákov má najväčšiu šancu na dobrý výsledok Lukáš Kubiš, ktorý vie prežiť kopce, ale aj zašprintovať. Úniky vedia vyskúšať zvyšní jazdci, teda Matúš Štoček, Adam Foltán, Pavol Rovder, Filip Lohinský a Tobias Vančo.

Juniori

Belgičan Cian Uijtedbroeks na ďalší rok nastúpi do tímu BORA – hansgrohe, pričom je stále ešte len junior. Megatalent je najväčším favoritom v časovke aj cestných pretekoch. Útočný je líder Holandska Tibor Del Grosso.

V oboch pretekoch je lídrom Slovenska Martin Svrček. V časovke sa stretne s najväčšou konkurenciou v sezóne, ale patrí do širšieho okruhu favoritov na top 10.

Zato v cestných pretekoch počas posledného roka predvádzal veľké výkony – určite sa vie udržať s vrchármi a v závere máva najsilnejší šprint. V Trente sa po sezóne v tíme Franco Ballerini stretne s najširším štartovým poľom.

Lukáš Sokolík, Samuel Tuka, Samuel Kováč, Lukáš Ungvarský a Tomáš Sivok dopĺňajú slovenskú šesticu. Posledný menovaný jazdí za holandský tím Willebrord Wil Vooruit Juniors a v tejto sezóne ukázal niekoľko kvalitných výkonov na kopcovitých etapách.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár