Mark Cavendish: Časový limit je veda, zelený dres beriem ako bonus

Tour de France 2021
Mark Cavendish

zdroj: Deceuninck - Quick-Step - Chris Graythen/Getty Images

Kto by povedal, že Mark Cavendish (:dqt:) bude na Tour de France 2021 najúspešnejším šprintérom. Brit vyhral štyri etapy, dorovnal rekord Eddyho Merckxa s 34 kariérnymi prvenstvami. Navyše, 36-ročný rodák z ostrova Man je jasným lídrom bodovacej súťaže o zelený dres.

„Moja ambícia vyhrať ďalšiu etapu je rovnaká ako vyhrať prvú pred trinástimi rokmi. Ak sa bude šprintovať, vždy myslím na víťazstvo. A keď sa naskytne príležitosť víťazstva pre tím, tiež by som chcel byť súčasťou a nejak pomôcť,“ hovorí Mark Cavendish o tom, či nejak svoje triumfy porovnáva. Brita sme počuli na tlačovej konferencii tímu počas voľného dňa.

Cavendish ťaží hlavne z úspešného rozbiehania šprintov od tímu Deceuninck – Quick-Step. Belgický tím má bohaté skúsenosti s úspešnými šprintérmi a za posledné roky si vypracoval najlepší šprintérsky vlak s mužmi, ako Michael Morkov, Davide Ballerini alebo Kasper Asgreen. V kombinácii so znovuzrodeným Cavendishom sa zrodili štyri triumfy.

Vždy, keď sa dostal do šprintu, vyhral.

„Všetky štyri šprinty boli rozdielne. Mali sme ukážkový lead-out, v niektorých sme museli improvizovať. V Carcassone to bola úplná klasika, mal som vždy kolegu o koleso pred sebou. Jednoducho som to musel dokončiť. A tie víťazstvá sa nedajú nedajú sa porovnať, sú to jednoducho víťazstvá na Tour de France,“ povedal Cavendish.

Keď Cavendish dokončí šprint, za čiarou mu spadne reťaz na bicykli.

„Deje sa mi to počas celej kariéry. Jednoducho rýchlo prestanem šliapať do pedálov. Je to fyzika, našťastie ma to nijak nelimituje v šprintoch,“ vysvetlil majster sveta z roku 2011.

Mark Cavendish: Ak by som na to nemal, nebol by som tu

Hlavný šprintér tímu Sam Bennett mal pred Tour problémy s kolenom. Navyše, objavili sa informácie, že si nenašiel spoločnú reč so šéfom tímu Patrickom Lefeverom. Bennett napokon aj podľa medializovaných informácií z tímu ochádza.

Vďaka výkonom na Okolo Turecka a víťaznej etape proti silnej konkurencii na Okolo Belgicka sa šance chopil Cavendish, ktorý sa postaral o to, že je hlavnou témou prebiehajúcej Tour de France.

„Pred Tour som nemal stres, keďže som ani nevedel, že na ňu idem. Mal som dvojmesačnú prestávku a pripravoval som sa, iba pre istotu. Musíte byť vždy pripravení,“ povedal Cavendish, ktorý mal v júli iné pretekárske plány.

Dopĺňa však, že jeho výber bol podložený výkonnosťou: „Ak by som nebol schopný vyhrať etapu na Tour, ani by som tu nebol. Quick-Step je tím, ktorý potrebuje víťazstvá a nie je priestor na žiadne skúšku.“

Opäť si užíva jazdenie

Pritom ešte pred pár mesiacmi sa v drese Bahrain Merida v cieli klasiky Gent-Wevelgem rozplakal. Myslel si, že sú to jeho posledné preteky v kariére. Napokon sa však ozval manažér Lefevere, s ktorým Cavendish spolupracoval pred šiestimi rokmi. V tíme Quick-Step mu ponúkol minimálny plat, Brit si navyše musel sám zohnať sponzora. Celý svet ani len neveril, že by sa mohol na Tour dostať, nie vyhrať najviac etáp.

„Som proste len veľmi šťastný, že si užívam bicyklovanie. Pretekať budem dovtedy, kým mi to telo dovolí,“ hovorí usmiaty Cavendish, ktorý si chvíle na Tour užíva.

Údajne sa už aj rokuje o predĺžení zmluvy s tímom.

Mark Cavendish môže druhýkrát získať zelený dres

Aj keď v šprintoch nemá po odstúpeniach Tima Merliera, Petra Sagana, Arnauda Démara a Caleba Ewana konkurenciu, Cavendish v horských etapách bojuje s časovým limitom. Pridáva mu na nervozite.

Preteky chce jednoznačne dokončiť, už len preto, aby mohol pridať ďalšie veľké víťazstvo na slávnej parížskej šprintérskej etape a postarať sa o stanovenie nového rekordu.

„Nervózny som každý deň, keď musím bojovať o limit. Nedá sa však s tým nič robiť. Najťažšie mám, dúfam, za sebou. Mám šťastie, že mám pri sebe tím a vieme si naplánovať, ako rozložíme sily a aký výkon podáme v istých častiach etapy. Je to veda. Asi to je najťažšia Tour, akú som kedy robil.“

Za jeho výkony na rovinatých etapách je odmenený najvyšším počtom bodov a patrí mu zelený dres. Bodovaciu súťaž vedie s náskokom 72 bodov na Michaela Matthewsa (:bex:). Do konca ostávajú dve rovinaté etapy, kde bude mať Cavendish výhodu pripísania si ďalších 50 bodov v cieli. Vie, že iba veľká smola by ho pripravila o zelený dres, ktorý vyhral iba raz. Podarilo sa mu to v roku 2011.

„Zelený dres je niečo, čo prichádza s etapovými víťazstvami. Mali sme plán vyhrať šprinty a zelený dres prišiel ako bonus. Budeme sa stále koncentrovať a snáď ho dostaneme do Paríža,“ zakončil Cavendish.

Patrick Lefevere pripomína, že zelený dres sa nedá vyhrať náhodou. Tím Deceuninck – Quick-Step to pravdepodobne dokáže druhýkrát za sebou, ale s iným šprintérom. Vlani porazil sedemnásobného víťaza Petra Sagana írsky šprintér Sam Bennett.

Na tlačovej konferencii sa oznámilo nové meno tímu pre rok 2022 – Quick-Step Alpha Vinyl. Spoločnosť Deceuninck zo sponzorstva odchádza, celé titulné meno má tak na starosti dlhodobý sponzor Quick-Step a jeho produkt Alpha Vinyl.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár