Mathieu van der Poel: Na Miláno-San Remo má Van Aert menšiu výhodu

Mathieu van der Poel 2. etapa Okolo Švajčiarska 2021

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse (ilustračná foto)

Mathieu van der Poel je najväčším favoritom sobotňajšej klasiky Miláno – San Remo 2021. Holandský majster si nepripúšťa tlak, aj napriek tomu, že jeho najväčší konkurenti Julian Alaphilippe a Wout van Aert už jeden triumf z talianskeho monumentu majú.

„Wout má menšiu výhodu, lebo tu už vyhral a je to pre neho trochu ľahšie. Väčšinou však víťazí najsilnejší jazdec,“ konštatuje Mathieu van der Poel na tlačovej konferencii.

„V pozícii najväčšieho favorita som bol už niekoľkokrát, takže na to nemyslím. Snažím sa iba vyhrať preteky. Ak nie, prídu ďalšie možnosti.“

Prvý monument jari má bezmála tristo kilometrov. Rozhoduje sa na dvojici stúpaní Cipressa a Poggio. Prvé z nich sa prejde v rýchlom tempe, ale už dávno sa z neho nevíťazilo. Každý vyčkáva na štvorkilometrové Poggio, z ktorého ostáva do cieľa na Via Roma klesanie dlhé tri kilometre a dvojkilometrová rovina.

Vyhrať môžu výbušní klasikári, šprintéri, vrchári. Veď len v posledných piatich rokoch zoznam víťazov zahŕňa špurtéra Démara, víťaza Grand Tours Nibaliho či všestranných pretekárov Kwiatkowskeho, Alaphilippa či Van Aerta.

Snažíte sa nezaspať

„Je ťažké tu vyhrať. Na trase sa nenachádza veľa miest, kde sa preteky rozhodujú. Prvých dvesto kilometrov sa snažíte nezaspať v balíku, čo nie je môj obľúbený štýl pretekania. Väčšinou musíte čakať až na Poggio, pretože Cipressa je ďaleko od cieľa a medzi ňou a Poggiom sa ide veľmi rýchlo. Preto so myslím, že je veľmi obtiažne tu byť prvý, hlavne ak si zoberiete, že Poggio nie je také strmé a je ťažké tam získať veľký náskok.Väčšinou sa do cieľa dostane veľká skupina,“ hovorí o trase 26-ročný jazdec tímu Alpecin – Fenix.

Okrem troch vytýčených favoritov prináša Ligúrske pobrežie aj prekvapenia.

„V šprinte po 300 km víťazí najsilnejší, nie nutne najrýchlejší jazdec. Michael Matthews má dobrý šprint, darilo sa mu na Paríž – Nice a okrem Van Aerta a Alaphilippa si treba dávať pozor aj na neho,“ komentuje ďalšieho favorita, Austrálčana z Team BikeExchange.

Bolo by úžasné sa odtrhnúť na Cipresse

22 kilometrov pred páskou prichádza kopec Cipressa dlhý 6 km o štyroch percentách. Mathieu je však známy odvážnymi dlhými útokmi. Pokúsi sa preteky rozhodnúť ďaleko pred cieľom?

Mathieu van der Poel 3. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Víťazstvo v druhej etape Tirrena. zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

„Bolo by úžasné oddeliť sa už na Cipresse a po nej ísť do cieľa v malej skupinke. Ale nemyslím si, že sa k vám vtedy niekto pridá, každý vyčkáva na záver. Ťažko sa tam človek udrží pred ešte stále celým balíkom.“

Po ťažkom výkone som lepší

Jedna z najlepších etáp histórie pretekov Tirreno – Adriatico sa udiala v nedeľu. V piatom dni Van der Poel zaútočil 50 km pred cieľom a s vypätím všetkých síl to dotiahol do cieľa. V Castelfidardo nedokázal ani zdvihnúť ruky nad hlavu, hodil sa na zem. Ešte nikdy nebol tak vyčerpaný.

Kto by si však myslel, že ho to bude limitovať, Mathieu mu povie nie.

„Nemyslím si, že by môj útok na Tirrene mal negatívny dopad na moju kondíciu. Možno ju dokonca zlepší. V predošlých sezónach som si všimol, že ak som zašiel so silami hlboko a mal som čas na regeneráciu, tak som sa zlepšil. Ďalší deň po mojom víťazstve bol celkom pohodový a časovku som taktiež nešiel naplno“

Mathieu van der Poel
Van der Poel v cieli 5. etapy Tirreno – Adriatico. zdroj: Marco Alpozzi – LaPresse

Vlani bol víťaz Okolo Flámska 2020 jedenásty. Išlo sa v augustových horúčavách a celý taliansky úvod sezóny mu nevyšiel najlepšie. Všetko si to vynahradil v Belgicku, kde vo finále flámskeho monumentu porazil Wouta van Aerta.

Formu si môže udržať

Po štvrtom kariérnom triumfe na majstrovstvách sveta v cyklokrose bol Van der Poel na tréningovom kempe. Potom, na konci februára vyhral vôbec prvé cestné preteky – etapu na UAE Tour. Následne po odstúpení tímu kvôli pozitívnemu covidovému prípadu okúsil otvárací víkend belgických klasík. Na Kuurne-Brusel-Kuurne bol v úniku osemdesiat kilometrov.

Vyťaženie? Nemyslí si: „Kombinácia s cyklokrosom funguje, v zime dosť trénujem aj na cestnom bicykli.  Bol som na UAE Tour, na Kuurne a Le Samyn a ostáva mi už len päť pretekov, takže cestná sezóna sa pre mňa pomaly prerušuje. Ale myslím si, že je v pohode možné si udržať túto formy ešte jeden mesiac.“

van der poel
Počas predposledného kola SP v cyklokrose. zdroj: twitter.com/uci_cx

Mathieu van der Poel má pred sebou už len pár klasík

V programe má najväčšie klasiky roka. Po San Reme sa pozrie na E3 SaxoBank Classic, Dwars door Vlaanderen, Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Bude sa pripravovať na olympiádu, z ktorej si želá medailu v cross country. Pred Tokiom by nemal vynechať Tour de France. Nepôjde však na jarnú klasiku Amstel Gold Race – preteky, ktoré vyhral neuveriteľným spôsobom v roku 2019.

Vtedy to bol pre neho historický deň. Históriu písali aj jeho rodinní príslušníci. Otec Adrie van der Poel a nebohý starý otec Raymond Poulidor. Ten Miláno – San Remo vyhral presne pred šesťdesiatimi rokmi.

„Bol by to dobrý príbeh, vyhrať tu po mojom dedovi. Ale víťazstvo na Miláno – San Remo je samo o sebe historicky dôležité, nepotrebujem k tomu ďalšiu motiváciu,“ vysvetľuje holandský cyklistický mág.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár