ME v cyklistike Trentino 2021: Holandsko mení stráže

Van Dijková Trentino 2021

zdroj: © Photo Bettini | UEC

Ellen van Dijková (Holandsko) ovládla svoje prvé majstrovstvá Európy v pretekoch s hromadným štartom. Po striebre z časovky tak dosiahla na ďalšiu medailu. Holanďanka zaútočila z úniku a využila svoje časovkárske schopnosti. Druhá v cieli bola Liane Lippertová (Nemecko), tretia Rasa Leleivytéová z Litvy. Obhajkyňa a tímová kolegyňa Annemiek Van Vleutenová skončila na deviatom mieste.

Všetky cestné preteky s výnimkou mužov Elite sa odohrajú na mestskom okruhu v Trento (slovensky Trident). Jedno kolo má 13,2 kilometra a 250 výškových metrov. Centrom je stúpanie Povo, ktoré sa nachádza nad historickým námestím Piazza Duomo. Kopec má 3,6 km a 4,7 %, pripomína slávne Poggio z Miláno – San Remo. Zjazd z kopca je veľmi rýchly, zavedie jazdcov na štvorkilometrovú rovinu až na cieľovú pásku. Pretekárky si tento okruh okúsili hneď osemkrát.

Profil pretekov (ME v cyklistike)

Zdroj: trentino2021cycling.eu

 

Štart pretekov (ME v cyklistike)

Priebeh pretekov (ME v cyklistike)

Únik dňa sa vyformoval 15 kilometrov po štarte pretekov. Štvorica pretekáriek si čoskoro vytvorila náskok minútu. Neskoršiu víťazku Van Dijkovú doplnili Aude Biannicová (Francúzsko), Soraya Paladinová (Taliansko) a Romy Kasperová (Nemecko). Francúzka však čoskoro odpadla a neskôr i Nemka. Van Dijková na nič nečakala a nastúpila 23 kilometrov pred cieľom. Talianka nestačila a bola pohltená pelotónom.



Holandsko malo záložný plán v podobe Van Vleutenovej, ktorá bola v hlavnom balíku. Ten však použiť nemuseli, keďže 34-ročná rodáčka z Harmelenu svoj sóloúnik dotiahla do víťazného konca. Druhá Lippertová nastúpila z pelotónu a vyhrala dojazd menšej skupiny, tretia skončila prekvapujúco stá žena UCI rebríčka Rasa Leleivytéová z Litvy.

Výsledky pretekov žien s hromadným štartom

1
 VAN DIJK Ellen
Netherlands2:50:35
2
 LIPPERT Liane
Germany1:18
3
 LELEIVYTĖ Rasa
Lithuania,,
4
 NIEWIADOMA Katarzyna
Poland,,
5
 VOLLERING Demi
Netherlands,,
6
 CAVALLI Marta
Italy,,
7
 REUSSER Marlen
Switzerland,,
8
 AMIALIUSIK Alena
Belarus,,
9
 VAN VLEUTEN Annemiek
Netherlands1:21
10
 BALSAMO Elisa
Italy2:29
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár