ME v cyklistike 2021 Trentino – favoriti cestných pretekov

ME v cyklistike 2021 favoriti

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

ME v cyklistike 2021 vyvrcholia pretekmi s hromadným štartom mužov Elite. V nedeľu sa v talianskom regióne Trentinto prejde trasa dlhá 179,2 km s viac ako 4000 výškovými metrami. Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike sa skončia víťazstvom výbušného jazdca alebo odolného šprintéra.

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino – profil cestných pretekov:

profil Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino
zdroj: trentino2021cycling.eu

Predpokladaný príjazd víťaza je v nedeľu približne o 16:55 hod.


ME v cestnej cyklistike 2021 Trentino – favoriti Majstrovstiev Európy:

Sonny Colbrelli – Taliansko

Sonny Colbrelli 3. etapa Critérium du Dauphiné 2021
Zdroj: @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Úradujúci taliansky majster za nachádza v životnej sezóne. 31-ročný odolný šprintér, ale aj vrchár nedávno ovládol preteky Okolo Beneluxu a ukázal, že má vynikajúcu formu. Má silný šprint a ostatní sa budú musieť snažiť, aby s ním nedošli do cieľa.

Diego Ulissi je čistým puncheurom, ktorý by mal byť pri nebezpečných nástupoch. Ďalšími adeptmi v talianskom tíme sú Matteo Trentin, alebo Andrea Bagioli, obaja sú po Vuelta a Espaňa. Predĺžili by nadvládu Talianov nad Európou, ktorá sa začala v roku 2018 Trentinom a pokračovala s Eliom Vivianim a Giacomom Nizzolom.

Matej Mohorič – Slovinsko

Matej Mohorič
5/21 etáp na TdF patrili Slovincom. ©A.S.O./Pauline Ballet

Druhá hviezda Okolo Beneluxu, opäť z tímu Bahrain Victorious. Slovinský majster zažíva životnú sezónu. Jeho nevýhodou je slabší šprint oproti Colbrellimu a niektorými inými favoritmi, ale 26-ročný dvojnásobný majster sveta v mladších kategóriách si vie všetko vynahradiť útočnou cyklistikou. Na to je ale špecialista ešte jeho jeden slovinský kolega.

Tadej Pogačar – Slovinsko

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar. © Charly Lopez

Aj keď víťaz Tour de France neukazuje po návrate na preteky oslnivú formu, netreba ho podceňovať. Ani jeho záverečný šprint po pretekoch. Spoločne s Mohoričom sú veľká útočná sila, ktorá si nemôže dovoliť šprint väčšej skupiny, ale sólo útok, prípadne súboj iba páru ľudí. A to netreba 22-ročnému fenoménovi dvakrát vysvetľovať.

Remco Evenepoel – Belgicko

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. © Photo Bettini|UEC

Aj keď Mohorič či Pogačar sú „slabší šprintéri“, niekto, kto si naozaj nemôže dovoliť rozhodnutie zo skupiny, je Remco Evenepoel. 21-ročný jazdec skončil na treťom mieste v časovke, čo značí, že jeho forma je na vysokej úrovni, vzhľadom na profil a konkurenciu. Evenepoel musí zaútočiť a dúfať, že sa do cieľa dostane sólo. A útočiť musí zďaleka.

Na Evenepoela budú pracovať jazdci ako Dylan Teuns či Victor Campenaerts.

Peter Sagan – Slovensko

Peter Sagan šprint dnes 3. etapa Benelux Tour 2021
Sagan na Beneluxe. ©BORA – hansgrohe/BettiniPhoto©2021

Úplne opačný scenár bude priať Petrovi Saganovi. Slovák na Benelux Tour síce neustál kopce s najlepšími, ale nejaké prejazdy cez kopec Povo predsa len zvládne. V závere vie mať po dlhých pretekoch niekedy až bezkonkurenčne najlepší šprint. Majstrom Európy bol v roku 2016.

Alexander Kristoff  – Nórsko

Nils Politt a Alexander Kristoff
Nils Politt a Alexander Kristoff. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Odolný šprintér je podobným šprintérskym prípadom ako Sagan. Kristoff si odnáša dobrú formu z pretekov Okolo Nemecka. Európsky šampionát ovládol v roku 2017.

Benoît Cosnefroy – Francúzsko

Benoit Cosnefroy
Cosnefroy. ©A.S.O./Aurélien Vialatte

25-ročný jazdec AG2R Citroën je po prvom víťazstve vo World Tour. Na Bretagne Classic ukázal, že má silný šprint (proti Alaphilippovi a ďalším vrchárom) a na stúpaniach ho utrhne len málokto. Romain Bardet je druhým lídrom Francúzska, na Vuelte ukazoval dobrú formu. Stúpania však na neho budú pomerne ľahké.

Bauke Mollema – Holandsko

Bauke Mollema 14. etapa Tour de France 2021
Bauke Mollema. © A.S.O./Charly Lopez

Skúsený Mollema by chcem čo najťažšie preteky a musí využiť taktickú situáciu, aby sám zaútočil a sólo útokom došiel do cieľa. Podobne je na tom ďalší útočný Holanďan Ide Schelling.

Nalini - procycling

Outsideri ME v cyklistike 2021

Čechov povedie Zdeněk Štybar, ktorý sa otestuje pred MS a hlavne Paríž – Roubaix. Marc Hirschi alebo Gino Mäder budú lídrami Švajčiarska, hlavne prvý menovaný ukázal formu na Benelux Tour. Rui Costa a João Almeida sú žolíkmi z Portugalska, obaja môžu vyhrať len po ťažkom priebehu.

Sam Bennett nepretekal od apríla, preto je jeho forma neznáma. Ak by však preteky dokončil, určite by sa to nepáčilo Patrickovi Lefeverovi. O vojne medzi jazdcom a manažérom sa viac dočítate v samostatnom článku.

Felix Großschartner (Rakúsko), Mihkel Räim (Estónsko), Jannik Steimle (Nemecko), Kévin Geniets (Luxembursko), Mark Padun (Ukrajina) alebo Alexandr Rjabušenko (Bielorusko) je iba niekoľko mien, ktoré by vedeli prekvapiť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár