Miláno – San Remo 2022: Matej Mohorič rozhodol fenomenálnym zjazdom

Mohoric

zdroj: twitter.com/Milano_Sanremo/status/1505209240067137540

Miláno – San Remo 2022 sa rozhodlo v zjazde z Poggia. Fenomenálne šiel Matej Mohorič (:tbm:) a favoritom vypálil rybník. Riskantnou jazdou odpáral Pogačara, Van Aerta a ďalších. V cieľovej rovinke dokonca nahadzoval spadnutý reťaz, no víťazstvo si už nenechal újsť. Peter Sagan (TotalEnergies) mal pred Cipressou technické problémy, to ho stálo dobré umiestnenie. Napokon obsadil 92. miesto.

Matej Mohorič (:tbm:)

„Aby som bol úprimný, tak o týchto pretekoch som rozmýšľal už počas zimy. Sedí mi to tu, ak by som prežil Poggio, tak by bola šanca. Tím mi dnes pripravil viac aerodynamický bicykel a bolo skvelé, ako to držalo v zjazde. Vôbec som sa nebál riskovať, cítil som skvelú kontrolu. Bol som dnes vo skvelej forme, i keď som bol vo februári chorý. Robil som však v tréningu maximum a skvelo to dnes vyšlo.“

Profil Miláno – San Remo 2022

Štart Miláno – San Remo 2022

Priebeh Miláno – San Remo 2022

Únik dňa

Ihneď po štarte začali útoky, boli tam hlavne jazdci Eolo-Kometa či Astany. Napokon si do úniku dňa naskočilo osem jazdcov. Skupina bola v zložení Yevgeniy Gidich (AST), Artyom Zakharov (AST), Filippo Conca (:lts:), Diego Pablo Sevilla (EOLO-Kometa), Samuele Rivi (EOLO-Kometa), Ricardo Alejandro Zurita (Drone Hopper – Androni Giocattoli), Filippo Tagliani (Drone Hopper – Androni Giocattoli) a Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizanè). Náskok sa pomaličky navyšoval, no po 140 kilometroch dosahoval hodnotu siedmich minút.


Na prvej vrchárskej skúške dňa – Passo del Turchino mala skupina stále približne 7 minút. Tohtoročná edícia sa išla vo veľkom tempe a bola priebežne na druhom mieste celej histórie s priemerom 45,364 km/h. Po spomínanom stúpaní sa začalo tempo zvyšovať i v hlavnom balíku. Následkom toho bolo zníženie náskoku na šesť minút. Tre Capi (trojica stúpaní pred dvojicou Cipressa a Poggio) však bola stále ďaleko, približne 70 kilometrov. Pelotón nechal znova únik nadýchnuť a náskok poskočil na 7 minút. Sto kilometrov pred cieľom bol náskok stále na rovnakej hodnote.

Nalini - procycling

Osemdesiat kilometrov pred slávnou Via Roma spadol náskok o minútu, ku Tre Capi však stále ostávalo vyše 30 kilometrov. Čelná skupina prežila i spomínanú trojicu stúpaní, no náskok razom klesol na necelé 4 minúty. Spolupráca však bola na dobrej úrovni, no energia dochádzala. Najdlhšia jednorázovka sezóny však ešte sľubovala náročný záver na Cipresse a Poggiu. 250 kilometrov v úniku si napokon vybralo daň. V čele pretekov ostala už iba pätica jazdcov. Preteky naopak skončili pre Toma Pidcocka (:ins:), na Copa Berta odpadol. Brit mal náročnú cyklokrosovú sezónu a nedávno ochorel. Po šiestich hodinách v sedle zistil, že to dnes nebude ono.



Filippo Conca (:lts:) musel odstúpiť z čela pretekov. Kŕče v nohách mu nedovolili pokračovať v tomto tempe, no nasadol späť na bicykel. Obrovskú smolu mal Peter Sagan (TotalEnergies), kvôli technickým problémom s prehadzovačkou stratil veľa času a síl. Pred Cipressou bola štvorica v čele už iba dve minúty ďaleko. V čele hlavnej skupiny boli tímu UAE a Jumbo-Vima, obeťou bol takmer okamžite Fabio Jakobsen (:dqt:). V skupine favoritov bolo po Cipresse už iba približne 30 jazdcov. Zo šprintérov sa stále držali Démare (FDJ) či Pedersen (:tfr:).

Finále na Poggio

Pri nájazde do finále bol únik zlikvidovaný. Skvele sa držal Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Holanďan po zdravotných problémoch naskočil prvýkrát do cestných pretekov. Na Poggiu prebiehal krásny súboj tímov UAE a Jumbo-Visma. Pogačar (:uae:) hľadal miesto na nástup, dvojicu atakov však súperi zachytili. Slovinec dnes nemal nárok, každý mal oči iba na ňom. V zjazde išiel parádne Matej Mohorič (:tbm:), otvoril za sebou medzeru. 27-ročný Slovinec riskoval neskutočne a nikto mu nestačil. V cieľovej rovinke mu spadol reťaz, no zareagoval výborne a nahodil ho späť. Víťazstvo si už nenechal újsť i keď ho stíhal Anthony Turgis (TotalEnergies).

Rozhodujúci moment

Výsledky Miláno – San Remo 2022

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár