Miláno – San Remo 2023 Preview: Peter Sagan sa lúči so sladkotrpkou La Primaverou

Miláno - San Remo 2023

zdroj: https://twitter.com/TirrenAdriatico/status/121/photo/1

Už túto sobotu sa odohrá 114. ročník prvého monumentu cyklistickej sezóny – slávne Miláno – San Remo 2023, ktoré je známe aj pod prezývkou La Primavera. Na štart sa postaví smotánka modernej cestnej cyklistiky. Chýbať nebude ani Peter Sagan, pre ktorého to bude posledná účasť. Posledná účasť na pretekov, kde mu víťazstvo nebolo dopriate napriek skvelým výkonom a rekordným až 9 umiestneniam v TOP 10 pri celkovo 12 účastiach. 

História Miláno – San Remo

Preteky v severozápadnom Taliansku sa po prvýkrát uskutočnili v roku 1907. Od svojho vzniku sa neuskutočnili len trikrát. V roku 1916 ich zastavila Prvá svetová vojna a v rokoch 1944-45 Druhá svetová vojna. Tradične sa táto klasika s prívlastkom jarná konala vždy v tretiu marcovú sobotu. Rok 2020 priniesol zmenu, keď museli byť preteky presunuté pre pandemickú situáciu na ôsmeho augusta. Už o rok neskôr sa však vrátila na pôvodný marcový termín.

Predchádzajúci víťazi Miláno – San Remo (posledných 10 rokov)

Najdlhšia jednorázovka v kalendári ponúka niekoľko príležitostí pre vrchárov, klasikárov i šprintérov. Dlhá trať však v minulosti ponúkla šprint skupín, v ktorých sa presadzovali najrýchlejší muži pelotónu. Dve neodmysliteľné stúpania v závere La Primavery využívali výbušní vrchári, ktorí dokázali ataky pretaviť v triumf. O taký sa postaral Talian Vincenzo Nibali v roku 2018. Útoky v posledných rokoch však prinášajú víťazstvá aj pre klasikárov. Z útoku sa napríklad tešil Belgičan Jasper Stuyven (TFS) v roku 2021, kedy zaútočil na vrchole stúpania Poggio. Minulý rok sa o drámu postaral Matej Mohorič (TBV). Peter Sagan (TotalEnergies) sa zatiaľ medzi víťazov nezapísal, no na týchto pretekoch má rekordný zápis, čo sa týka umiestnení v TOP 10.

Miláno – San Remo 2023 – parametre

  • dátum: 18. marca (sobota)
  • ročník: 114.
  • typ: jarná klasika
  • krajina: Taliansko
  • dĺžka: 294 kilometrov
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour
  • vysielanie: Eurosport

Miláno – San Remo 2023 – trasa

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/milano-sanremo/2023/result/today/profiles

Trasa sa po zmenách, kvôli pandemickým opatreniam súvisiacim s Covidom-19, vrátila k známemu formátu. Cesty z Milána do San Rema neobsahujú veľké prekážky v podobe dláždených úsekov či štrkových ciest. Náročnosť tejto klasiky umocňuje jej dĺžka. Pelotón absolvuje neúprosných 294 kilometrov. Napriek tomu je monument Miláno – San Remo spomedzi všetkých piatich monumentov najľahší.

Ako už bolo spomenuté, väčšina kilometrov sa odohrá na rovine. Štartové pole bude po prvýkrát stúpať až v polovici pretekov. Po výstupe na Turchino pelotón sklesá k pobrežiu Ligúrie. Nasledovať bude rovinatý pobrežný úsek, pričom sa bude čakať na posledných 50 kilometrov trate, na ozajstné preteky.

Predohrou bude trojica krátkych stúpaní  Capo Melle, Capo Cervo a Capo Berta pred dvojicou kľúčových výstupov. Ako prvým dôležitým momentom pretekov bude stúpanie Cipressa. Na svojich 5 kilometroch dĺžky ponúkne prevýšenie na úrovni štyroch percent. Pelotón môže tento kopec využiť na selekciu menej odolných pretekárov.

K rozhodujúcim momentom môže prísť na Poggiu. Krátky 3,7 kilometrov merajúci kopec je tým správnym miestom na útoky favoritov, pretože obsahuje úseky s osem percentným prevýšením. Po jeho zdolaní bude do cieľa chýbať už len krátkych no zato technických šesť kilometrov. Posledné dva kilometre na Via Roma sú situované na rovine. V závere bude rozhodovať správna pozičná jazda.

Miláno – San Remo 2023 – favoriti

Okrem lúčiaceho sa Petra Sagana (TotalEnergies) sa v pelotóne ocitnú viacerí fenomenálni pretekári. Reč je napríklad o jazdcoch ako Tadej Pogačar (UAD), ktorý pred týždňom vyhral etapák Paríž – Nice 2023, Wout van Aert (TJV), ktorý sa postupne dostáva do svojej optimálnej výkonnosti, či Mathieu van der Poel (ADC).

Spomedzi klasikárov si treba dať pozor na výkony Arnauda De Lieho (Lotto – Dstny), Jonathana Milana (TBV), Madsa Pedersena (TFS) či predchádzajúcich víťazov: Mateja Mohoriča (TBV) a Michala Kwiatkowského (IGD).

Už tradične s nabitou štartovkou prichádza celok Soudal Quick – Step s menami ako Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Davide Ballerini či Dries Devenyns.

V prípade hromadného šprintu budú favoritmi Arnaud Démare (FDJ), Christophe Laporte (TJV), Caleb Ewan (Lotto – Dstny), Fernando Gavíria (MOV), Jasper Philipsen (ADC), Sam Bennett (BOH), Biniam Girmay (ICW) či Mark Cavendish (AST).
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár