Miláno – Turín 2022 Preview: Príprava na La Primaveru i so Saganom

Miláno - Turín 2022

zdroj: https://twitter.com/MiTo1876/status/196/photo/1

Už 16. marca sa bude konať 103. ročník jednej z najstarších klasík sveta Miláno – Turín 2022. Na sever Talianska, konkrétne na trať z Magenty do Rivoli, opäť zavítajú tí najlepší pretekári, medzi ktorými nebude chýbať ani Peter Sagan (TotalEnergies). Síce sa preteky na severe Apeninského polostrova skôr tešia obľube vrchárov (kvôli záverečnému stúpania Magenta), v prebiehajúcej sezóne uvidíme šprintérsku koncovku.     

História Miláno – Turín

Prvý ročník pretekov z Milána do Turína sa konal už v roku 1876, čo znamená, že ide o najstaršie jednodňové preteky celého cyklistického kalendára. Nie sú to však preteky, ktoré majú za sebou najväčší počet odjazdených ročníkov. Dôvodom boli dve svetové vojny, počas ktorých sa cyklistické preteky nejazdili, a taktiež finančné problémy organizátorov. Preto v aktuálnej sezóne uvidíme „iba“ 103. vydanie klasiky na severe Apeninského polostrova. Od 80.-tych rokov do vlaňajška preteky Miláno – Turín spoločne s klasikou Gran Piemonte a Lombardiou vytvárali takzvané jesenné treble – Trittico di Autunno. Avšak v prebiehajúcej sezóne najstaršia klasika sveta zalepila „dieru“ v jarnej časti cyklistického kalendára. A opäť po roku 2020 to bude príležitosť pre šprintérov.

Víťazi Miláno – Turín (posledných 10 rokov)

Zoznam víťazov je naozaj pestrý. Nájdeme v ňom tak ako vrchárov, tak aj šprintérov. Môže za to fakt, že v roku 2020 táto klasika nefinišovala na klasickom stúpaní Superga v Turíne, ale šprintom, ktorý vyhral Arnaud Démare (FDJ).

Image
Alberto Contador pri svojom víťazstve https://twitter.com/MiTo1876/status/1467879001137901568/photo/1

Miláno – Turín 2022 – parametre

  • typ: šprintérska klasika
  • dátum: 16. marca (streda)
  • UCI Tour: UCI ProSeries
  • kategória: muži Elite
  • TV vysielanie: Eurosport

Miláno – Turín 2022 – trasa

Mapa pretekov:

Profil pretekov:

Altimetria/Profile Milano-Torino 2022
https://www.milanotorino.it/en/tappa/milano-torino/

Ako už bolo spomenuté, stúpanie Superga v meste Turín, nebude tvoriť rozhodujúcu pasáž klasiky. Preto 103. ročník najstarších pretekov vedie rovinatou trasou. Menšie stúpania a klesania nájdeme v oblasti Canavese. Štart je v meste Magenta a úvodné kilometre pretínajú hornú časť Pádskej nížiny bohatej na ryžové polia. Potom sa pretekári dostanú do spomínanej zvlnenej oblasti Canavese, ktorá ich zavedie na sever od Turína do oblasti Parco della Mandria. Od mestečka Val di Susa sa cesta až do cieľa opäť stáva rovinatou.

Po technickej stránke najväčším nebezpečenstvom budú v mestách kruhové objazdy, dopravné ostrovčeky a spomaľovače. Posledných 10 kilometrov je až do cieľa v Rivoli úplne rovinatých. Trasa zväčša vedie po veľmi širokých mestských cestách. Záverečná zákruta sa nachádza 400 metrov pred cieľom, a teda cieľová rovinka je dlhá presne 400 metrov. Tam spoznáme 103. víťaza Miláno – Turín. 

Favoriti Miláno – Turín 2022

Najväčšími favoritmi sú jednoznačne šprintéri. Spomedzi nich má veľké šance na víťazstvo Mark Cavendish (:dqt:), ktorý už od začiatku sezóny dokázal dvakrát vyhrať (2. etapa UAE Tour a 2. etapa Okolo Ománu). Šprint mu rozbehne azda najlepší lead-out man súčasnosti – Michael Morkov. V prípade technických problémov by ho mal zastúpiť Mattia Cattaneo (:dqt:).

Najväčším konkurentom by mu mala byť talianska enkláva v zložení Andrea Pasqualon (:iwg:), Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix) a Alberto Dainese (DSM). Zamiešať kartami však môžu aj ostatní šprintérski lídri.

Na pretekoch sa napokon objaví i Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý v druhej etape pretekov Tirreno-Adriatico došprintoval na solídnom 4. mieste, no na druhý deň sa prebudil s horúčkou a tráviacimi ťažkosťami.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár