Miláno – Turín zásadne mení profil. Šanca pre Sagana či Ewana

Michael Woods na Miláno - Turín 2020

zdroj: twitter.com/rusty_woods

Preteky Miláno – Turín, známa jesenná klasika, kvôli koronavírusu mení svoj dátum i profil. Náročné stúpanie Superga sa vynecháva, organizátori stavili na čisto rovinatú trasu. Talianska jednodňovka sa po reštarte sezóny udeje 5. augusta, iba tri dni pred šprintérskym monumentom Miláno – San Remo.

Organizátori potvrdili, že vrchárske finále zavedené v roku 2012 sa ruší. Rovinatý profil priláka veľké mená, ktoré budú súperiť v Sanreme. Pridať náročné stúpanie iba pár dní po obnovení pretekania by sa netešilo veľkej pozornosti, hlavne ak pre vrchárov budú prebiehať kopcovito ladené preteky v Poľsku alebo v Burgose.

Profil 101. ročníka Miláno – Turín:

milano turin profil
zdroj: milanotorino.it

Na trase dlhej 198 kilometrov sa v prostrednej časti nachádza pár krátkych kopečkov pri Monferrate. Po nich sa prichádza do Pádskej nížiny na široké a rovné cesty. V posledných kilometroch sa v Stupignu nachádza niekoľko kruhových objazdov a ostrovčekov, no posledná zákruta prichádza 400 metrov pred cieľom, po nej sa takmer ihneď zapne naplno. Pozícia pred samotnou zatáčkou bude kľúčová.

„S netradičnou sezónou sme sa vrátili na niekdajšiu pozíciu, pár dní pred Miláno – San Remo. Začína sa z Mesera blízko Milána, finišuje sa pri Stupignu, v blízkosti historickej budovy sídla Savojského kráľovstva. Tieto preteky takisto budú symbolizovať reštart nielen zo športového hľadiska, ale aj turistického. Blízkosť k prvému monumentu sezóny ponúkne pretekom nový rozmer, bude to skutočný test pre ašpirantov na výhru v Sanreme. Tešíme sa z možnosti usporiadať tieto preteky, ktoré spoja mnohé talianske mestá po ťažkých časoch pandémie,“ vyjadril sa  Fabrizio Ricca, regionálny prednosta pre šport.

Na rade sú šprintéri

Na pretekoch sa zúčastní Peter Sagan (BOH), ktorý sa následne objaví aj na Miláno – San Remo, pretekoch, ktoré zatiaľ nevyhral. Podľa vlastných slov bude na talianskych klasikách ladiť formu na dve Grand Tours, ktoré ho čakajú: Tour de France na konci augusta, Giro d’Italia na začiatku októbra. Z klasík sa zúčastní ešte na Strade Bianche, otváracom podniku novej sezóny 1. augusta. Rovinatý profil na Miláno – Turín mu môže niečo napovedať o aktuálnej šprintérskej forme, aj keď na pretekoch sa zúčastnia borci s lepšími schopnosťami na čistý rovinatý špurt.

Svoju účasť zatiaľ potvrdil aj jeden z najrýchlejších mužov pelotónu Caleb Ewan (:lts:). Tomu rovinatý charakter dokonale sedí. Po skalpe v San Reme túži jeho kolega Philippe Gilbert (:lts:), ktorý tu príde nazbierať kilometre do nôh. Podobne na tom bude Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý má v pláne všetky monumenty.

Zo šprintérov účasť zatiaľ potvrdil Arnaud Démare (FDJ) alebo Saganovi podobný jazdec Wout van Aert (:tjb:). Na pretekoch sa zúčastní 14 World Tour tímov a 8 celkov s divokou kartou. Závod patrí do kategórie Pro.

Poslednú edíciu na Superge vyhral po silnom výkone Michael Woods (:efd:).

Preteky Miláno – Turín sú v Taliansku najstaršie, konajú sa od roku 1876. Prvé edície mali pevné miesto v marci. V roku 1911 sa presunuli na jeseň, po Druhej svetovej vojne sa až do roku 1975 opäť vyskytovali v prvej tretine kalendára. V modernej histórii si však vybudovali povesť ako posledná príprava pred posledným monumentom sezóny, vrchárskym Okolo Lombardie, ktorý sa tento rok koná už 15. augusta.

 

Zdroj: milanotorino.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár