MS Bergen 2017: Sagan zmenil históriu cyklistiky! Je znova majster sveta

zdroj: facebook.com/giroditalia/

Peter Sagan (BOH) zmenil históriu cyklistiky. Tretíkrát v rade ovládol svetový šampionát čo sa nikomu ešte nepodarilo. V záverečnom tesnom dojazde zmeral sily s Nórom Kristoffom, ktorého porazil až po zverejnení fotky na páske.

Dnes sa konali preteky s hromadým štartom na majstrovstvách sveta v Bergene. Na jazdcov bolo pripravených 280 kilometrov. Do úvodného úniku dňa sa dostala 9-členná skupina, ktorá si vypracovala náskok vyše 4 minúty. Dlhé kilometre sa nič nedialo, no postupom času sa do čela pelotónu drali Belgičania a stupňovali tempo. 80 kilometrov pred cieľom sa skupiny spojili a začínalo sa od začiatku. O niečo neskôr zaútočila skupina okolo Larsa Booma a vypracovala si 40 sekúnd náskok. Osmička však nespolupracovala veľmi dobre a Poliaci stíhali únik príkladne. V čele pelotónu sa objavilo veľa nemeckých dresov a aktivita sa stupňovala. 40 kilometrov do cieľa však skupina na čele stále viedla s náskokom 30 sekúnd a v hlavnom balíku začala nervozita. Do čela sa drali aj Francúzi. Do stíhania vedúcej skupiny sa vydal Nils Politt z Nemecka. Jeho snaha však nenašla pochopenie a pelotón ho pohltil. Pred koncom sa pádu nevyhol Van Garderen z USA a preteky pre neho skončili.

Stupne víťazov

30 kilometrov pred cieľom začali nástupy na Salmon Hill, no nič zásadného sa neudialo. 25 kilometrov pred cieľom bola hlavná skupina stále vo veľkom počte. Pri nájazde do posledného okruhu bola v pelotóne prbližne stovka cyklistov. Pri nájazde na lososový kopec spadla trojica Belgičanov. Alaphilippe a Moscon však parádne nastúpili a vytvorili si zaujímavý náskok. Do stíhania sa pustili Dáni, Rusi a Belgičania. 8 kilometrov do cieľa mala dvojica na čele náskok 10 sekúnd. 5 kilometrov do cieľa sa náskok zmenšil na 6 sekúnd. K dvojici sa navyše blížil Bielorus Kyryienka. Na posledný kilometer však ako prvý prišiel Dán Cort Nielsen, no všetko smerovalo k hromadnému dojadzu. V ňom si parádne počínal Kristoff a Sagan. Dvojica si to nakoniec rozdala v milimetrovom finiši. Históriu cyklistiky však zmenil náš Tourminátor, ktorý ovládol svetový šampionát tretíkrát za sebou. Všetko potvrdila cieľová fotografia.

Dojazd:

Sagan po pretekoch povedal:

„Neveril som tomu. Záver bol ťažký a vôbec som tomu už neveril, no nakoniec sa to dalo dohromady. Je to neuveriteľný pocit a obrovský úspech. Musím poďakovať tímu. Venujem tento titul Michelle Scarponimu, ktorý by mal zajtra narodiny. Je to najsmutnejšia udalosť roka v cyklistike. Taktiež venujem tento titul svojej žene. Je to nádherný záver sezóny.“

Konečné poradie:

1.Peter Sagan (Svk)BOH06:28:11
2.Alexander Kristoff (Nor):kat:
3.Michael Matthews (Aus):sun:
4.Matteo Trentin (Italy):qst:
5.Ben Swift (GBr):sky:
6.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
7.Michael Albasini (Sw):ors:
8.Fernando Gaviria (Col):qst:
9.Alexey Lutsenko (Kaz)AST
10.Julian Alaphilippe (Fr):qst:


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár