Martin Svrček na skvelom 4. mieste (MS v cyklistike 2021 – juniori)

Martin Svrček MS v cyklistike 2021

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Photo News

Nórsky cyklista Per Strand Hagenes vyhral juniorské preteky na MS v cyklistike 2021 Flámsko. Slovák Martin Svrček ukončil Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike kvalitným štvrtým miestom.

Nórsky víťaz Závodu míru juniorov zaútočil z pelotónu v poslednom kole, pridal sa do pôvodného úniku a ďalším útokom sa osamostatnil. Per Strand Hagenes ukázal, že je jedným z najsilnejších mladých jazdcov na svete, čo v budúcej sezóne môže potvrdiť v projekte Jumbo-Visma.

Druhé miesto získal po stíhacej jazde Francúz Romain Grégorie a v šprinte o tretie miesto bol najlepší Estónec Madis Mihkels s odstupom 24 sekúnd na víťaza.

Nalini - procycling

Slovák Martin Svrček nezachytil rozhodujúce útoky, ale v pelotóne sa držal vpredu, dokonca sa na záverečných stúpaniach ukazoval na čele skupiny, ale nepodarilo sa mu osamostatniť či zmazať stratu. V šprinte pelotónu však skončil aj napriek svojej aktivite na kvalitnom druhom mieste, len tesne mu ušla bronzová medaila.

Svrček prežíva prelomovú sezónu, v ktorej vyhral 15 pretekov v drese talianskeho tímu Franco Ballerini.

Svrček nedávno ohlásil svoj budúcoročný prestup do tímu Deceuninck – Quick-Step. V Belgicku sa pred svojím budúcim zamestnávateľom ukázal vo výbornom svetle. Zaznamenal najlepšie umiestnenie Slováka od roku 2007, keď bol Peter Sagan v Aguascalientes rovnako na štvrtom mieste.

Keďže sa išlopo okruhu, rozhodcovia po každom kole sťahovali jazdcov z trate. Do cieľa sa nedostali Slováci Samuel Kováč a Samuel Tuka. Debutant medzi juniormi Tomáš Sivok svoje preteky dokončil, skončil na 80. mieste.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike – MS v cyklistike 2021 Flámsko – profil a trasa pretekov juniorov:

MS v cyklistike 2021 preteky juniorov
zdroj: flanders2021.com

Prvé preteky s hromadným štartom na šampionáte sa kompletne odohrali v meste Leuven. Po ôsmich kolách dlhých 15,5 km sa prešlo

Najlepší jazdci na svete do 19 rokov pretekali v 19 ºC pod zamračenou oblohou, z ktorej v druhej časti pretekov aj zapršalo. V Belgicku vyštartovalo ráno 173 juniorov.

Už v neutrálnej zóne nastal pád. Aj keď sa jazdci dokázali vrátiť, pretekalo sa tvrdo už od začiatku a nebol čas na rozohriatie.

Cian Uijtdebroeks spadol a nezapojil sa do boja

Po prvom kole spadol veľký domáci favorit, s číslom 13, ktoré mu šťastie rozhodne neprinieslo. Vo zvyšku pretekov sa snažil dostať v zadných skupinkách naspäť, ale to bola pri tvrdom tempe pretekov nesmierne náročná úloha.

V polovici pretekov strácal Belgičan už tri minúty. Vo vysoko očakávanom domácom šampionáte sa neukázal v najlepšom svetle. Lenže, niekoľko dní pred šampionátom si natiahol sval na nohe pre nočný incident so zlodejom. úspešne spustil alarm, v časovke skončil štvrtý a už v ďalej sezóne bude jazdiť vo World Tour, za tím BORA – hansgrohe.

síce nebojoval o víťazstvo, ale aj v posledných 30 km sme ho videli samého ťahať svoju skupinu. Neskôr jeho skupinu, ako aj ďalších jazdcov zo zadu, stiahli z trate, aby sa neplietli medzi prvých pretekárov.

Pády prichádzali sústavne počas celého dňa.

MS v cyklistike 2021 preteky juniorov
Uijtdebroeks neúnavne ťahá. zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Únik, v ňom aj Čech Kadlec

Únik v úvodnom kole vytvorili Luis-Joe Luehrs (Nemecko), Joshua Tarling (Veľká Británia) a Milan Kadlec (Česko)

S každým kolom sa veľký pelotón zmenšoval. 60 km pred cieľom mala trojica náskok iba 40 sekúnd, najviac v pelotóne pracovali Francúzi, Belgičania a Nóri.

V pelotóne už len Martin Svrček

Zo Slovákov bol v skupine v tom momente už len Martin Svrček a Tomáš Sivok. Po piatom kole Sivok z približne 40-členného pelotónu vypadol. Svrček sa zas držal vpredu, aby chytil akékoľvek delenie na technických sektoroch.

Po úniku

36 km do konca prichádzali útoky z hlavnej skupiny, svoje nohy otestoval majster Európy . O pár kilometrov dostal defekt nedávny majster sveta v časovky.

Keď sa vošlo do predposledného kola, bol únik dostihnutý a na krátku chvíľu sa vytvorila nebezpečná, šesťčlenná skupina. Tá ale nespolupracovala a ešte raz bol na čele 40-členný pelotón.

Nalini - procycling

 

Na čele päťka

Tempo začalo udávať Dánsko. Pred métou 26 km do cieľa sa na čele oddelili Talian Dario Igor Belletta a Daniel Schrag (Nemecko). Neustále akcelerácie za nimi pokračovali, a tým sa preteky sťažovali.

20 km pred cieľom sa k dvojici pridali Eddy Le Huitouze (Francúzsko) a Finlay Pickering (Veľká Británia), o pár sekúnd aj ďalší Francúz Pierre Gautherat. Kvôli prítomnosti tímovej dvojice spolupráca nebola najlepšia.

Za nimi sa oddeľovali najlepší, tlačili Belgičania a Svrček sa držal v zadnej časti.

Posledné kolo

Pri predposlednom prejazde cieľovou čiarou mala vedúca pätica náskok len 10 sekúnd na skupinu zloženú z 36 pretekárov.

Zrazu začal únik spolupracovať o čosi lepšie, ale držal iba minimálny náskok.

Na kopci Kaizerberg zaútočili zozadu Nór Per Strand Hagenes a Francúz Romain Gregoire a tak sa museli Dolby, Pickering a Gautherat oddeliť. Avšak taktizovali a spojili sa so zvyškom úniku.

Per Strand Hagenes zasadil rozhodujúci úder

Víťaz Závodu míru juniorov Hagenes využil najťažšie stúpanie Wijnpres ako odrazovú dosku pre svoj silný útok. Nór sa osamostatnil 4 kilometre do cieľa. Stíhal ho Gregorie, ale situáciu nezmenil.

Hagenes v cieli dvíhal ruky nad hlavou a ukazoval, že ide o ďalšie nórske meno, ktoré si musíme zapamätať.

Martin Svrček druhý z pelotónu

Martin Svrček bol na špici pelotónu, ale nedokázal sa priblížiť k najsilnejšej dvojici Hagens – Gregoire. Aj napriek svojej aktivite skončil Slovák na druhom mieste v šprinte zriedeného pelotónu a potvrdil svoje kvality – vie prežiť kopce a zároveň aj mať skvelý šprint v závere.

MS sveta v cyklistike 2021: preteky juniorov – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár