MS v cyklistike Imola 2020: Julian Alaphilippe je majstrom sveta

zdroj: twitter.com/lequipe

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2020 Imola sa ukončili cestnými pretekmi mužov Elite. MS v cyklistike Imola 2020 vyhral Francúz Julian Alaphilippe po náročnom priebehu. Na poslednom stúpaní dňa zaútočil 11,5 km pred koncom a svoj sólo pokus udržal do cieľa. Druhý skončil Wout van Aert a tretí Marc Hirschi.

Preteky v talianskom regióne Emilia-Romagna mali 258,2 km a skladali sa z deviatich kôl. Tie končili a začínali na motoristickom okruhu Enza a Dina Ferrariovcov v Imole. Po opustení okruhu sa v prešlo dvoma kopcami v okolí. Išlo o Mazzolano dlhý 2,8 km s priemerným sklonom 5,9% a Cima Gallisterna dlhý 2,7 km s priemerným sklonom 6,4%. Strmé boli hlavne zo začiatku a vykladali náročný ročník s viac ako 5000 výškovými metrami.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2020 Imola – profil cestných pretekov mužov:

zdroj: imola-er2020.it

V strede Talianska dnes bolo 16 ºC a na otvorených cestách fúkal vietor o rýchlosti 25 km/h. Zo zatiahnutej oblohy mohlo hocikedy začať pršať.

Ešte pred pretekmi sme sa dozvedeli, že Alexej Lutsenko (Kazachstan) nenastúpil. Jeden z jazdcov v širšom okruhu favoritov na víťazstvo mal pozitívny PCR test na koronavírus. Na preteky nenastúpili kvôli iným problémom so zdravím Anrdt (Nemecko) a Behrane (Eritrea).

Malý únik na začiatku

Po nultom kilometri sa na čelo pretekov dostali Koch (Nemecko), Træen (Nórsko), Friedrich (Rakúsko), Fomynkh (Kazachstan), Arashiro (Japonsko), Grosu (Rumunsko) a Castillo (Mexiko).

Pelotón v Emilia-Romagna. zdroj: twitter.com/Imola_Er2020

Po prvom kole mali jazdci z malých cyklistických krajín na čele náskok piatich minút. Na špici pelotónu najprv pracovali výbery Slovinska, Dánska a Švajčiarska. Ich jazdci kontrolovali situácia ďalšie kolá.

Tri kolá pred koncom len dvojica na čele

Pred vstupom do posledných 100 km z úniku zaútočili Jonas Koch a Torstein Træen. Keď do cieľa ostávali tri kolá, mala dvojica náskok troch minút. Dokázali sa zbaviť svojich kolegov z úniku, medzi nimi a pelotónom sa ukazoval jediný japonský jazdec vo World Tour Arashiro, tomu však čoskoro došli sily a čakalo sa na akciu od hlavných favoritov.

Na čele vtedy pracovali hlavne Švajčiari, ktorí verili svojej mladej hviezde Marcovi Hirschimu. Za nimi sa však formovala silná reprezentácia Belgicka pre Wouta van Aerta, Poľska pre Michala Kwiatkowskeho či Dánska pre Fulgsanga. Pelotón bol zatiaľ stále veľký, medzičasom z neho vypadli jazdci ako Carthy, Pibernik, Rivera. Patrick Bevin dostal defekt a nestihol sa vrátiť pred zrýchlením.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Imola – Emilia Romagna 2020 (@imola_er2020),

Z pretekov už odstúpili účastník úniku Eduard-Michael Grosu, Lawson Craddock, Luka Pibernik, Elchin Asadov, Dmitrij Gruzdev, Markus Widauer a Zhandos Bizghitov, Ryan Mullen, Dillier. Všetci Slováci Ján Andrej Cully, Marek Čanecký, Martin Haring, Patrik Tybor a Juraj Bellan tiež odstúpili tri okruhy pred cieľom.

Zdvihnutie tempa a koniec úniku

78 km pred cieľom zaútočil Vjačeslav Kuznetsov (Rusko). Predtým sa tempo na prvom stúpaní kola zvýšilo, ale žiadne favorit ešte nereagoval. Pokus ruského jazdca dlho nevydržal, ale o pár kilometrov sa prvýkrát na špici na Gallisterne ukázali hlavne Francúzi pre Juliana Alaphilippa. Veľký ťah mali hlavne Quentin Pacher a Nans Peters. Vedľa nich bolo Slovinci s hviezdnymi jazdcami Pogačarom a Rogličom.

Tempo sa zdvihlo a prvýkrát sme na chvoste roztiahnutého balíka videli vyčerpaných jazdcov, ktorí odpadávali zo skupiny.

69 km pred koncom bol únik dostihnutý.

Predposledné kolo

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike 2020 Imola
Jedno kolo majstrovstiev sveta. zdroj: imola-er2020.it

Nedávny víťaz Tour de France Tadej Pogačar musel na začiatku predposledného kola meniť bicykel a sám mazať stratu na hlavnú skupinu. O pár kilometrov – ešte na rovine – sa tam dostal.

Po práci Francúzska za to zobrali všetci ôsmi Belgičania. Pred Gallisternou sa na čele objavil Luke Rowe (Veľká Británia) pre supertalent Toma Pidcocka. Po jeho robote bol mladík osamotený a pod taktovku si to opäť zobrali Belgičania. V skupine bolo už iba približne 30 jazdcov, veľké tímy tam stále mali prevahu.

42 km pred koncom na Cimma Gallisterna zaútočil Tadej Pogačar a dostal ostatné tímy pod tlak a bolo jasné, že slovinský tím pracuje na Rogliča. Viacerí favoriti ho ihneď nestíhali, nechceli minúť cenné sily takto skoro. Belgicko sa podujalo na kontrolovaní odstupu, lebo museli – ako jediný veľký tím. Po kopci mal 22-ročný jazdec 15-sekunový náskok a išlo o zaujímavý taktický ťah.

Pogačar zaútočil 42 km pred koncom. zdroj: twitter.com/Imola_Er2020

Posledné kolo (28,8 km pred cieľom) a Pogačarov pokus skončil

Pogačar prešiel predposledný raz cieľovou čiarou s náskokom už 26 sekúnd a mieril do posledného kola. Stále ho stíhali Belgičania, ale nie naplno. Veľa jazdcov tam stále mali Taliani a Španieli.

22 km pred koncom na stúpaní Mazzolano nastúpil Tom Dumouliun (Holandsko). Po pár metroch sa dostal na koleso unaveného Pogačara. Protiútok sádzali viacerí jazdci a tempo skupiny za nimi sa zvýšilo a na vrchole predposledného kopca dňa sa všetko ešte raz spojilo.

Potom hneď zaútočil Damiano Caruso (Taliansko), ale mal za sebou celý balík – vyše 25 jazdcov – a hlavne Wouta van Aerta, ktorý pohotovo zalepil medzeru po Talianovi.

Množstvo útokov pred kopcom, všetko bolo pokope

Onedlho bol na rade Vincenzo Nibali (Taliansko) a osamostatnil sa s Van Aertom, Mikelom Landom (Španielsko) a Rigobertom Uránom (Kolumbia). Táto skupina síce bola nebezpečná a Francúzi za nimi ich pokrývali. Aktívny bol vpredu skúsený Urán, ale skupina bola dostihnutá 18 km do konca. Van Aert síce vyzeral silný, ale časom stratil svojich pomocníkov.

Nasledoval pokus Masnadu (Taliansko), ale Slovinec Polanc ho pokryl a to vyzeralo dobre pre Rogliča.

Malá medzera sa však otvorila pod posledným kopcom. V skupine na čele boli Martínez (Kolumbia), Alaphilippe (Francúzsko), Van Avermaet (Belgicko), ale ešte raz sa spojili s hlavným poľom a čakali na Cima Gallistera. Množstvo útokov bolo pokrytých a pre Alaphilippa bol sám Guillaume Martin (Francúzsko). Belgicko s Tiesjom Benootom to ešte raz zobrali za zodpovednosť a mierili na veľké finále.

Posledné stúpanie Cima Gallisterna a útok Alaphilippa

Tempo udržiaval Van Avermaet. 13 km pred páskou útočil Marc Hirschi (Švajčiarsko) a nasledovali ho Van Aert (Kolumbia), Nibali (Taliansko), Roglič (Slovinsko), Schachmann (Nemecko), Kwiatkowski (Poľsko) a Fuglsang (Dánsko).

Kilometer pod vrcholom nastúpil Kwiatkowski, ale zbavil sa iba Nibaliho. Protiútok zasadil Alaphilippe a konečne si vypracoval náskok.

Za ním ho stíhali Kwiatkowski a Fuglsang. 11,5 km pred koncom mal náskok 8 sekúnd a postupne ho o malé sekundy zvyšoval. Pomohla mu časť s klesaním, na ktorých patrí k najlepším na svete. Za ním sa opäť sformovala skupina zo stúpania, ale bez Nibaliho a Schachmanna, a musela sa dohodnúť na pokrývaní útočného Francúza.

Každý sa tam bál šprintu Van Aerta a nechceli ho priviesť do cieľa. Belgičan sa podieľal na tempe, priebežne aj všetci pretekári v stíhacej grupe – Fuglsang, Kwiatkowski, Hirschi a Roglič.

S piatimi kilometrami do konca mal 28-ročný Alaphilippe náskok 10 sekúnd. Sám sa dostal na autodróm a do svojho pokusu dával úplne všetko. Van Aert sa pokúsil o zrýchlenie, ale stratu neokresal ani druhýkrát v predposlednom kilometri. Ostatní jazdci sa začali sústrediť na medailové pozície a Alaphilippa už nemohlo nič ohroziť. Celkovo tam chýbala spolupráca.

Julian Alaphilippe vyhral MS v cyklistike Imola 2020 po typickom útoku

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Ladies and gentlemen, the new World Champion 😃😃😃😃

Príspevok, ktorý zdieľa Deceuninck – Quick-Step Team (@deceuninck_quickstepteam),

Julian Alaphilippe vyhral preteky mužov Elite na MS v cestnej cyklistike Imola 2020. Predviedol skvelý výkon, odhodlanie a panache. Útok padol v perfektnom čase a skupina za ním nedokázala nájsť porozumenie na spolupráci. V šprinte za ním bol o triedu lepší Wout van Aert a tretí skončil majster sveta U23 z roku 2018 Marc Hirschi. Mladý Švajčiar tesne vyhral šprintérsky súboj so štvrtým Poliakom Kwiatkowskim.

Ide o emotívne víťazstvo Francúza, ktorému pred troma mesiacmi zomrel otec, ktorý bol ťažko chorý. Na Tour de France vyhral druhú etapu, ale nedokázal napodobniť svoje galapredstavenie z predošlej sezóny. Jedným z najväčších triumfov v cyklistike však všetkým dokázal, že je jedným z absolútne najlepších jazdcov na svete.

Video dojazdu Alaphilippa:

MS v cestnej cyklistike Imola 2020 preteky mužov Elite – výsledky:

1.Julian AlaphilippeFrancúzsko06:38:34
2.Wout van AertBelgicko00:24
3.Marc HirschiŠvajčiarsko
4.Michal KwiatkowskiPoľsko
5.Jakob FuglsangDánsko
6.Primož RogličSlovinsko
7.Michael MatthewsAustrália00:53
8.Alejandro ValverdeŠpanielsko
9.Maximilan SchachmannNemecko
10.Damiano CarusoTaliansko

Zdroj výsledkov: tissottiming.com

  

Mohlo by vás zaujímať

3 responses to “MS v cyklistike Imola 2020: Julian Alaphilippe je majstrom sveta

  1. Opytal sa niekto vedenia Slovenskej cyklistiky co hovoria na vykon nasich? Preco ani jeden nedoisiel do ciela? a co bude zo Slovenskou cyklistikou ked skonci Sagan? Celkom by ma to zaujimalo.

    1. nechapem, priznam sa nepozeral som cely pretek, ale od nasich komentatorov som sa nic nedozvedel o nasich piatich cyklistoch. ani kedy ani preco odstupili. to bolo kritiky na Sagana, ze je za vrcholom, ze je z formy, myslim, ze tito piati by na tour de france neprisli v limite ani v prvej etape. nic neziadam od novinarov, len aby pravdivo informovali nielen o Saganovi, ale aj o ostatnych, aby sme si vedeli urobit o nasej cyklistike obraz a porovnali ju s vykonmi Sagana.

      Ivan

Pridaj komentár