MS v cyklistike 2021: Baroncini vedel, ako zoberie zlato v U23

Filippo Baroncini MS v cyklistike 2021 preteky mužov U23

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

Taliansky cyklista Filippo Baroncini vyhral preteky mužov do 23 rokov na MS v cyklistike 2021 . Zo Slovákov U23 ukončil Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike vo Flámsku najlepšie Matúš Štoček, na 25. mieste.

Majster sveta už má profesionálny kontrakt v tíme Trek-Segafredo. Baroncini zaútočil z pelotónu na poslednom stúpaní Wijpers a po päťkilometrovom sóle oslavoval veľké víťazstvo.

„Je to pre mňa sen. Bol to nervózny deň. Všetko vyšlo perfektne. Môj útok v závere bol plánovaný ešte pred štartom,“ povedal Baroncini pre televízie.

Za ním sa šprintovalo s odstupom dvoch sekúnd. Najrýchlejším bol eritrejský talent Biniam Girmay, ktorý predbehol tretieho Olava Kooija z Holandska, pre ktorého pracoval celý tím.

Eritrea získala najväčší úspech vo svojej cyklistickej histórii. V roku 2025 sa v malej africkej krajine budú konať majstrovstvá sveta.

Nespokojní budú Belgičania, majstra sveta do 23 rokov Thibaua Nysa priniesli v pretekoch plných pádov na šiestom mieste.

Jediným Slovákom v zmenšenom pelotóne bol Matúš Štoček. Z Čechov sa počas pretekov ukazoval aktívny Tomáš Kopecký, jeho kolegovia Pavel Bittner a Petr Kelemen obsadili 12. a 13. priečku.

Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike – MS v cyklistike 2021 Flámsko – profil a trasa pretekov mužov U23:

MS v cyklistike 2021 preteky mužov do 23 rokov
zdroj: flanders2021.com

Na 177 jazdcov si počkalo približne 21 °C pod zatiahnutou oblohou.

Išlo sa na trase dlhej 161, km sa prešlo z Antverp do cieľového mesta Leuven. Medzitým sa absolvoval miestny okruh, pred ním náročný „flámsky“ okruh. Posledné dva kolá v meste piva a čokolády boli veľmi technické a finišovalo sa do mierneho kopca.

Najprv boli preteky neutralizované, keďže už v ochrannej zóne sa padalo. Podobalo sa to na juniorské preteky, kde sa doobeda odohralo bezmála 15 pádov.

Trio v úniku

Po vyše 20 km sa ustálil únik dňa, v ktorom boli Gleb Karpenko (Estónsko), Logan Currie (Nový Zéland), Adam Ward (Írsko). Dopredu sa snažil dostať aj Slovák Tobias Vančo, ale nebolo mu dovolené a išlo sa do protivetra.

Neuveriteľné množstvo pádov

100 km pred cieľom mala trojica náskok približne troch minút. Ťahali Taliani, ale aj domáci. Belgičanom sa však nevyhýbala smola a ich rýchli jazdci ako Van den Bossche alebo nová posila Deceuninck – Quick-Step Van Trich sa ocitli na zemi.

Arnaud De Lie (Belgicko) dokonca odstúpil, so slzami v očiach.

Spadol aj víťaz Tour de l’Avenir, Tobias Halland Johannessen z Nórska.

Van den Bossche narazil do výkladu, ale bez prelomenia a vážnych zranení:

Pelotón sa zmenšil a dostihol únik

Na konci „flámskeho okruhu“, 48 km pred cieľom, sa pelotón zmenšil na asi 60 pretekárov. Stiahli stratu na únik na jednu minútu. Ťažké stúpania známe z Brabantského šípu využili hlavne Belgičania a Taliani, aby zvýšili tempo.

Zo 48 km do konca bolo po úniku. Jeho člen Currie bol chytený najskôr, keďže zle nasledoval motorku a odbočil mimo trasu.

Zároveň sa však neustále útočilo, systémom start-stop, ale nikomu sa nepodarilo vytvoriť ustálenú skupinu. Na chvíľu sa pelotón rozdelil na dve polovice.

Nový, oveľa nebezpečnejší únik

Po spomínaných nástupoch nakoniec došlo k oddeleniu veľmi silnej skupiny, 42 km pred páskou.

Pri vytvorení 9-členného úniku bol hlavne Čech Tomáš Kopecký, ku ktorému sa pridali Luca Colnaghi (Taliansko), Anders Halland Johannessen (Nórsko), Jarrad Drizners (Austrália), Kevin Vermaerke (USA), Finn Fisher-Black (Nový Zéland), Mauro Schmid (Švajčiarsko), Dan Hoole (Holandsko) a Fabio Costa (Portugalsko).

Francúz Kevin Vaquelin a Jevgenij Fedorov (Kazachstan) zacítili nebezpečenstvo a chceli sa pridať dopredu. S 33 km do konca mali vedúci jazdci náskok 30 sekúnd na pelotón, stíhacia dvojica strácala polovicu.

Belgičania v panike

Stíhať tak musela posledná veľká reprezentácia, belgická. Aj keď sa niekto z domácich chcel uvoľniť z pelotónu, pozorní Švajčiari či Holanďania vždy strážili.

Nakoniec sa pri vstupe do predposledného kola vytvoril v pelotóne poriadok. Belgicku pomáhalo aj Dánsko.

Vaquelin a Fedorov sa pridalo do čela v posledných 28 km.

Schmid vedie

V posledných 20 km vyskúšal útok v prednej skupine Fisher-Black, ale onedlho dosiahol svoj limit a zo skupiny odpadol. Zrýchlil aj víťaz etapy z Giro d’Italia Mauro Schmid. Švajčiar mal pri vstupe do posledného kola náskok 15 sekúnd.

Vermeersch sa nevzdal, ale nikam neodišiel

V pelotóne za nimi útočil líder Belgicka Florian Vermeersch, aj Brit Lewis Askey. Zobrali so sebou menšiu skupinu, ale pri poslednom prejazde páskou, 15,5 km do konca, mal Vermeersch na kolese celý pelotón.

Holanďana pracujú

11 km do konca bola stíhacia skupina pohltená pelotónom, aj keď cyklokrosár Kopecký sa stále snažil zrýchľovať. Schmidov náskok rástol, k dobru mal už 20 sekúnd.

Costa nastúpil a zbavil sa Kopeckýho, ale aj bojovný pokus Portugalčana bol onedlho neutralizovaný.

Na špici zriedenej hlavnej skupiny boli oranžoví Holanďania pracujúci pre šprintérov Olava Kooija a Marijna van den Berga.

Schmid so silami na konci

Šesť kilometrov pred koncom sa Luxemburčan Arthhur Kluckers rozhodol dostať sa na Schmida, na kopci Wijnpers ho aj dostihol. Hlavná skupina ich ale mala na dosah a dostihla ich pred vrcholom najdlhšieho kopčeka okruhu v Leuvene.

Baroncini sólo

Najsilnejší na stúpaní bol Talian Filippo Baroncini, ktorý si vypracoval náskok niekoľkých sekúnd.

Opäť sa za ním vydal Lewis Askey, azda najaktívnejší jazdec pretekov. Nebolo mu však dovolené uniknúť.

Na poslednom kopci dňa Sint Antoniusberg v posledných 2 km sa pelotón natiahol pod silou Nemecka.

Baroncini neohrozený, Girmay si ide po senzačné striebro

Po tempe na kopci ostávala ešte falošná rovinka do cieľa, kde sa však nikto nevedel dohodnúť na stíhaní, čo hralo do kariet Talianka.

Baroncini mal dostatok času, aby sa pozrel za seba a rozpažil ruky na znak veľkého triumfu. S odstupom ukázal najrýchlejšie nohy Girmay, ktorý predbehol čistého šprintéra Olava Kooija. Obaja jazdci vo World Tour, Eritrejčan v Intermarché Wanty Gobert, Holanďan v Jumbo-Visma.

MS sveta v cyklistike 2021: preteky mužov U23 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár