MS v cyklokrose 2022: program, trasa, favoriti (majstrovstvá sveta)

Cyklokros
MS v cyklokrose 2022 Tom Pidcock

zdroj: Twila Federica Muzzi / Red Bull Content Pool

MS v cyklokrose 2022 budú tak trochu špeciálne. Dejiskom sú len druhýkrát Spojené štáty. Mnohí muži môžu už tento víkend zažiť svoj americký sen a využiť jedinečnú, životnú príležitosť na dúhový dres. A medzi ženami? Aj medzi nimi nie sú majstrovstvá sveta v cyklokrose dopredu rozhodnuté.
Dotout- procycling

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2022 – program:

Piatok 28. januára 2022

  • 19:30 – 20:15: tímová zmiešaná štafeta

Sobota 29. januára

  • 18:00 – 18:30: preteky junioriek (U19)
  • 20:00 – 20:45: preteky mužov do 23 rokov
  • 21:30 – 22:20: preteky žien Elite

Nedeľa 30. januára

  • 18:00 – 18:45: preteky juniorov (U19)
  • 20:00 – 20:40: preteky žien do 23 rokov
  • 21:30 – 22:30: preteky mužov Elite

MS v cyklokrose 2022 online – live vysielanie v TV:

Všetky podujatia je možné sledovať naživo na online platforme Eurosport Player.

Televízia Eurosport 2 bude vysielať naživo preteky žien Elite v sobotu od 21:25. V nedeľu od 21:25 pôjdu preteky mužov Elite.

Na Slovensku preteky pôjdu na RTVS Šport: v sobotu preteky mužov U23 od 19:55, ženské preteky od 21:55. Mužské preteky Elite pôjdu naživo od 21:25.

Prenosy poskytne aj ČT Sport: v sobotu od 20:15 preteky mužov U23, po ktorých budú nasledovať ženy Elite. V nedeľu od 21:20 prebehne živý prenos mužov Elite.

Majstrovstvá sveta v cyklokrose 2022 – trasa

Iba druhýkrát v 72-ročnej histórii majstrovstiev sveta v cyklokrose sa podujatia usporiada v USA. Prvýkrát to bolo až v roku 2013, v Louisville v štáte Kentucky. Tentokrát sa jedna z najintenzívnejších cyklistických disciplín presunula do Arkansasu, kde sa už niekoľko rokov otvára cyklokrosový Svetový pohár.

Dôležitou otázkou pred pretekmi bude, ako sa jednotliví pretekári vysporiadajú s posunom času.

Jedno kolo vo Fayeteville má 3200 metrov s prevýšením 53 metrov. Akonhále sa opustí asfaltová časť po cieľovej rovinke, zamieri sa na trávnatú časť až do štrkovo-piesočnatej sekcie v lesnom parku. Nasleduje najvyššie stúpanie po pomerne širokej cestičke až sa príde na sériu krátkych, ale strmých „brdkov“. Po nich sa bude musieť zoskočiť z bicykla, lebo jazdcov čaká vyše 40 schodov.

Ide tak o hlavne rýchle kolo, ktorého technická náročnosť určite nie je najvyššia.

Predpovede ukazujú, že v Arkansase má byť počas víkendu príjemné počasie a strašiak v podobe dažďa veľmi nehrozí. Jedine v noci bude mráz, ten ale počas pretekov zmizne.

Ako to v cyklokrose býva pravidlom, počet kôl sa určí po prvom prejazde okruhom, aby sa dosiahol minimálny čas pre preteky.

MS v cyklokrose 2022 – favoriti

Muži Elite

Mathieu van der Poel aj Wout van Aert chýbajú. Holanďan zápasí s chronickýcm zranením chrbta. Aj keď bol Van Aert jednoznačne najlepším cyklokrosárom sezóny, rozhodol sa dopriať pokojný tréning, čo sa mu možno vyplatí na jarných klasikách.

Po siedmich rokoch tak svet spozná nového cyklokrosového šampióna. Lepšia príležitosť sa už nemusí vyskutnúť.

Tom Pidcock Nove Mesto na Morave
© Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Chopí sa šance Tom Pidcock? 22-ročný olympijský šampión z MTB sa logicky ponúka ako najväčší favorit. Pidcock má rovnako ciele na jarných klasikách, preto pravdepodobne ešte nedostal svoje telo do vrcholovej formy. Na papieri má však z ostatných výkonnostne najbližšie k forme dvoch bývalých majstrov sveta.

eli iserbyt
zdroj: twitter.com/IserbytEli

Eli Iserbyt z Belgicka viackrát prehral v priamom súboji s Pidcockom, ale určite nie s veľkým rozdielom. 24-ročný pretekár vyhral sedem kôl Svetového pohára, ktorý ovládol aj celkovo. Keď bol na trati Van Aert, nedokázal mu konkurovať. Až v januári sa opäť víťazne prebral a určite vie, že nastala úplne jedinečná príležitosť na veľký triumf.

Aj keď dvaja najväčší favoriti sú jasní, určite to nie je dopredu vyhraná bitka. Viaceré kolá seriálov zo Superprestigo alebo X2O ukázali, že štartové pole bez Van der Poela a Van Aerta je veľmi vyrovnané.

Lars van der Haar
Tommaso Pelagalli/BettiniPhoto©2020

Životnú formu zažíva Lars van der Haar. Európsky a holandský šampión sa vie pripraviť na veľké preteky. V tejto sezóne bol práve on najlepším pretekárom tímu Trek Baloise Lions. Vyššie ambície mal jeho belgický kolega Toon Aerts, ktorý síce pravidelne finišoval v top 5, no na víťazstvo by potreboval oveľa vyšší nárast formy. Rovnako aj Michael Vanthourenhout, ktorý väčšinu sezóny bol oddaným kolegom pre Iserbyta.

Na európskom šampionáte sme videli, že nezhody v belgickej reprezentácii sa podpísali pod prekvapivé víťazstvo Holanďana Van der Haara. Zvolia si Iserbyt, Aerts či Vanthourenhout jasného lídra? Do modrého dresu sa neoblečie ani Belgičan Quinten Hermans, ktorý mal menej ako 24 hodín pred odletom do USA pozitívny test na Covid-19.

Majstrovstvá sveta v cyklokrose – ženy Elite

Lucinda Brand
Lucinda Brand. © Bettini

Črtá sa veľkolepý holandský súboj. Lucinda Brand vs Marianne Vos. Celková víťazka Svetového pohára Brand bola v istý moment v sezóne neporaziteľná, získala dovedna 17 triumfov a len trikrát stála mimo pódia. 32-ročná pretekárka má nevýhodu v menej výbušnom šprinte, preto sa musí svojej súperky zbaviť v strede trate, aby obhájila svoj dúhový dres.

Marianne Vos
zdroj: twitter.com/JumboVismaWomen

Marianne Vos získala počas svojej úchvatnej kariéry 7 dúhových dresov z cyklokrosu. Aj vďaka tomu je mnohými označovaná za najlepšiu cyklistku histórie. Vyzerá to, že po ôsmich rokoch má veľkú šancu na ďalší zlatý zárez. Do USA prichádza na víťaznej vlne: v majstrovstvách Holandska aj v Hoogerheide porazila Brandovú. Vždy si počkala na správnu chvíľu a zaútočila. Vo vyrovnanom súboji má však aj veľmi silný špurt.

Kata Blanka Vas
© Mark Somay / Red Bull Content Pool

Kata Blanka Vas má za sebou prvú sezónu v kategórii Elite, kde sa jej podarilo vyhrať svetový pohár v Overijse. Od neho sa stabilne držala v top 10. Jej posledné zastávky pred MS sa skončili tretím a piatym miestom. Nikoho by neprekvapilo, ak by sa zaplietla medzi dve Holanďanky, no momentálne je skôr relnejšia možnosť, že maďarský supertalent vo veku 20 rokov zabojuje o veľmi cenné pódiové umiestnenie.

Clara Honsinger MS v cyklokrose 2022
zdroj: twitter.com/usacycling

A čo tak domáca Clara Honsinger? Američanka síce ku koncu sezóny stratila niečo zo svojej skvelej formy, počas ktorej získala druhé miesto z Derdemonde. 24-ročná pretekárka sa určite na šampionát poctivo pripravovala, vie si načasovať formu a, možno, jej niekoľko wattov pridá aj vášnivé publikum.
Dotout- procycling
Súboj o pódium bude veľmi otvorený. Holanďanky Annemarie Worst a Denise Betsema pre zdravotné problémy chýbajú. Preto sa opäť môže ozvať bývalá majsterka sveta Ceylin del Carmen Alvarado, ktorej sezóne neprebiehala podľa predstáv.

Muži U23

Embed from Getty Images

Pim Ronhaar je obhajca titulu. Holanďan triumfoval vlani na piesočnatej trati. Tentokrát ho však čaká iný oriešok. Brit Cameron Mason alebo Belgičani Joran Wyseure a Holanďan Mees Hendrikx môžu byť dôstojní konkurenti. Rovnako aj syn legendy tohto športu, Thibau Nys. Majster Európy U23 z cesty však zápasil so zranením a len pred pár týždňami sa vrátil do súťažného diania.

Ženy U23

MS v cyklokrose 2022
© Alpecin-Fenix

Práve nižšia ženská kategórie bude jednou z najatraktívnejších častí šampionátu. Proti sebe nastúpia Holanďanky Fem van Empel Puck Pieterse. Obe konkurovali najlepším aj v pretekoch najvyššej úrovne a sami sebe boli veľmi vyrovnanými súperkami.

MS v cyklokrose 2022 na Cyklonews.sk.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár