MS Yorkshire: V pretekoch U23 bol prvý Eekhoff diskvalifikovaný, víťazom je Battistella

zdroj: twitter.com/roadcc

Dnes boli na programe cestné preteky mužov do 23 rokov na Majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike. V Yokrshire sa opäť menilo upršané počasie so suchým, no na technickú trasu si každý musel dávať pozor. Závod mal 173 kilometrov a zvlnený charakter.

Na čele sa to najprv hemžilo útokmi, vytvoril sa menší únik, ktorý na prvý okruh prešiel s minútovým náskokom. Neskôr tlačili hlavne borci USA alebo Belgicka. Z hlavného poľa 20 km pred cieľom unikla malá skupina s jazdcami Tobias FossTom Pidcock, Szymon Sajnok, Stefan Bissegger, Idar Andersen a Samuele Battistella. Neskôr dostal Andersen defekt a vypadol z čelnej skupiny. Posledné kolo prešla pätica s náskokom 16 sekúnd na stíhaciu selekciu. Tá nespolupracovala a v istej chvíli zvyšovala svoju stratu.

Vzadu však zatlačili Sergio HiguitaAndreas Kron, Georg Zimmermann Nils Eekhoff. Pred nimi chcel útočiť Švajčiar Bissegger, čo sa mu aj 6 km pred koncom poradilo a to vyradilo Poliaka Sajnoka z čelných radov. Útočníka však po chvíli doplnili Foss, Battistella Pidcock. S posledným menovaným Britom iniciátor útoku takmer spadol, keď sa na zákrute dotkli kolesami. Na mokrej vozovke sa však nič nestalo a štvorica pokračovala vo svojej spoločnej snahe.

Nič nechceli vzdať ani prenasledovatelia, ktorých ťahal najmä Kolumbijčan Higuita, ktorý už jazdí vo World Tour a na konte má dokonca už etapu na Vuelte. Aj napriek tomu sa zúčastnil U23 pretekov a predviedol v nich veľké odhodlanie, keď takmer sám dotiahol svoju skupinu na čelo 1,5 km pred koncom. Potom sa čakalo na šprint novo-vzniknutej skupiny, ktorá všetko brala takticky a výrazne spomalila.

V šprinte bol napokon najšikovnejší Holanďan Eekhoff, ktorý našiel správny moment na útok na stúpaní pred finišom. Najprv sa to zdalo na súboj cyklokrosára Pidcocka Higuitu, no talentovaný Holanďan dokázal vytvoriť najväčšiu silu. Za neho sa ešte stihol dostať Talian Battistella. Na trati skončil tretí Bissegger.

zdroj: twitter.com/CyclingEliteU23

V cieli sa najprv radoval Eekhoff. Neskôr ho však rozhodcovia diskvalifikovali. Holandský talent pri páde 123 km pred koncom vracal do pelotónu nedovolene. Pri svojej sólo jazde sa dlhšie držal za autami a získal tak nepovolenú výhodu v podobe vzduchovej bubliny. Taktiež sa pri výmene fľaše dlhšie držal pohybujúceho sa vozidla. Keďže to bolo dosť ďaleko pred cieľom, išlo o neskoré rozhodnutie.

Víťazom sa po zmene stal Samuele Battistella. 20-ročný Talian v tejto sezóne vyhral Giro del Belvedere alebo Tour de Limpopo. Od ďalšej sezóny bude pôsobiť vo World Tour tíme NTT, premenovaný tím Dimension Data.

Najlepším Slovákom bol Matúš Štoček na 29. mieste so stratou 3:02. Adam Foltán Lukáš Kubiš brali 103. a 104. priečky, stratili 20:35.

Výsledky cestných pretekov mužov U23 na MS 2019:

1.Samuele BattistellaTaliansko3:53:52
2.Stefan BisseggerŠvajčiarsko
3.Thomas PidcockVeľká Británia
4.Sergio Andres Higuita GarciaKolumbia
5.Andreas Lorentz KronDánsko
6.Tobiass FossNórsko
7.Pascal EenkhoornHolandsko0:00:38
8.Mikkel BjergDánsko
9.Mathieu BurgaudeauFrancúzsko
10.Torjus SleenNórsko

 


zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár