Nairo Quintana v Astúrii s prvým víťazstvom v sezóne

Nairo Quintana Tour de la Provence 2022

zdroj: twitter.com/Arkea_Samsic/

Kolumbijčan Nario Quintana (Arkéa-Samsic) vyhral španielske preteky Vuelta a Asturias 2021. 31-ročný vrchár získal prvé víťazstvo od poslednej etapy Paríž – Nice vlani.

V celkovom poradí skončil druhý Španiel Antonio Pedrero (MOV) a tretí Francúz Pierre Latour (Total Direct Energie). Podujatie sa konalo od 30. apríla do 2. mája a malo hlavne vrchársky charakter. Preteky na severe Španielska patria do tretej najvyššej kategórie .1.

Nairo Quintana:

Vedel som, že po operácii kolesa sa budem už len zlepšovať. Som rád, že som tímu priniesol dve úspechy – v etape i v celkovom poradí. Vedel som, ako proti nám bude Movistar bojovať. Ostal som však pokojný, moju spolujazdci mi pomohli. Teraz si oddýchnem a začnem sa sústrediť na Tour de France. S každými pretekmi sa moje pocity zlepšujú a Vuelta a Astruias sú toho dôkazom.

Nairo Quintana získal 18. víťazstvo v celkovom poradí vo svojej kariére. Viac má z aktívnych jazdcov len jeho niekdajší tímový kolega z Movistaru Alejandro Valverde (24). Po výkonnostnom prepade pred rokom 2020 Quintana prestúpil do francúzskeho Pro tímu Arkéa-Samsic. Zo začiatku minulej sezóny pôsobil na francúzskych pretekoch Tour de la Provence, Tour Du Var a Paríž – Nice dominantne. Na Tour de France svoje výkony nezopakoval, keďže pri tréningu v Kolumbii spadol a bol operovaný. Tour je jeho cieľom aj v prebiehajúcom roku.

Vuelta a Asturias 2021 – celkové poradie:

#JazdecTímČas
01Nairo QuintanaArkéa-Samsic13:34:27
02Antonio PedreroMovistar Team+ 36
03Pierre LatourTotal Direct Energie+ 54
04Victor De La ParteTotal Direct Energie+ 01:01
05Einer RubioMovistar Team+ 01:08
06Alejandro OsorioCaja Rural-Seguros RGA+ 01:26
07Roger AdriáKern Pharma+ 01:52
08Ilnur ZakarinGazprom-RusVelo+ 02:00
09Nelson OliveiraMovistar Team+ 02:43
10Julen AmezquetaCaja Rural-Seguros RGA+ 03:03

Nairo Quintana vyhral hneď v prvej etape

Quintana sa radoval po sólovej jazde hneď v prvej etape. Sám zaútočil na poslednom stúpaní dňa Carbanazo a po siedmich kilometroch zjazdy zdvihol v meste Pola de Lena ruky nad hlavu – už 46-krát v kariére.

Na poslednom stúpaní dňa bol najskôr aktívny Antonio Pedrero, ale jeho nástup nebol úspešný. Skončil druhý so stratou 26 sekúnd, keď v cieli dokázal prekonať Pierra Latoura. Najlepšia trojica mala najprv mieriť do cieľa pohromade, ale útočný Quintana bol proti.

#JazdecTímČas
01Nairo QuintanaArkéa-Samsic05:03:45
02Antonio PedreroMovistar Team+ 26
03Pierre LatourTotal Direct Energie+ 27
04Gotzon MartinEuskaltel-Euskadi+ 49
05Alejandro OsorioCaja Rural-Seguros RGA+ 49

Hector Carretero ovládol 2. etapu

Movistar cez víkend zbieral úspechy. V piatok sa radoval Marc Soler (MOV) v Romandii. Mladá Dánka Emma Norsgaardová (MOV) vyhrala dve etapy na pretekoch Festival Elsy Jacobs, ktoré ovládla aj celkovo.

Hectro Carretero.
Hectro Carretero. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Hectro Carretero zasiahol v šprinte osemčlennej skupiny v sobotu na Vuelta a Asturias. Vpredu mal spolujazdca Einera Runia (MOV), ktorý útočil na poslednom stúpaní dňa Alto del Acebo (7 km – 8,1%) 13 km pred cieľom. Po zjazde sa v meste Cangas del Narcea špurtovalo, druhý skončil Nario Quintana v drese pre celkového lídra. Tretie miesto bral mladý Rubio z Kolumbie.

#JazdecTímČas
01Hector CarreteroMovistar Team05:30:57
02Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 00
03Einer RubioMovistar Team+ 00
04Roger AdriáKern Pharma+ 00
05Jose Manuel DiazDelko+ 00

3. etapa: Pierre Latour premiérovo v nových farbách

Francúz Pierre Latour (Total Direct Energie) vyhral na cieľom stúpaní Alto del Naranco (5,4 km – 7,5%). V poslednom kilometri využil vzájomné súboje Quintanu a Pedrera o celkové poradie. Úspešne zaútočil, za ním došli Alejandro Osorio (Caja Rural-Seguros RGA) a Victor De La Parte (Total Direct Energie).

Latour získal piate profesionálne víťazstvo v kariére. Na začiatku sezóny prestúpil do francúzskeho Pro tímu Total Direct Energie z AG2R Citoen. Francúzi od najlepšieho mladého jazdca Tour de France 2018 čakali viac. Práve víťazstvo na menších pretekoch môže byť dôležitým povzbudením.

Nairo Quintana si bez problémov Pedrera ustrážil a raduje sa triumfu. Vuelta a Asturias tak má dvakrát v zozname víťazstiev. Triumf z roku 2017 mu bol pridaný po diskvalifkácii Raula Alarcona za doping.

#JazdecTímČas
01Pierre LatourTotal Direct Energie02:59:49
02Alejandro OsorioCaja Rural-Seguros RGA+ 02
03Victor De La ParteTotal Direct Energie+ 12
04Antonio PedreroMovistar Team+ 12
05Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 12
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár