Najsledovanejšie cyklistické preteky sveta

zdroj: pixabay.com/users/pexels-228692

Cyklistika, najmä tá cestná, je veľmi populárnym športom a na svete sa organizuje množstvo cyklistických pretekov, ktoré sa tešia veľmi veľkej popularite. V tomto článku si uvedieme tie najsledovanejšie z nich a povieme si o nich niečo viac.

Populárne nie sú len samotné cyklistické preteky, ale aj stávky na ne, k uzatvoreniu stávok na niektoré z obľúbených cyklistických pretekov môžete využiť napríklad Bet365 alternative odkaz, vďaka ktorému si môžete vychutnať svoje obľúbené závody aj z iného uhla

Grand Tour

Medzi tie najobľúbenejšie cyklistické preteky patria tie, ktoré sa odohrávajú v rámci tzv. Grand Tour. Patria sem:

  • Tour de France
  • Giro d´Italia
  • Vuelta a Espaňa

Tour de France

Jednoznačne najpopulárnejšou udalosťou zo sveta cyklistiky sú preteky Tour de France, ktoré sa odohrávajú každoročne a účasť na nich je najprestížnejšou zo všetkých pretekov. Tour de France trvá tri týždne, v rámci ktorých pretekári prechádzajú naprieč celým Francúzskom a tiež aj niektorými susednými krajinami. Tour de France mala najmä v posledných rokoch aj veľmi významné slovenské zastúpenie, zelený dres, ktorý je udeľovaný najlepšiemu šprintérovi, niekoľkokrát získal Peter Sagan.

Tour de France sa prvýkrát konala v roku 1903, a tak sa jedná o preteky so skutočne dlhou históriou. Podľa hodnotenia ProTour Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) sú tieto preteky jedinými, ktoré sú v súčasnej dobe v kategórii A.

Tour de France je tak populárna okrem iného aj vďaka tomu, že diváci môžu sledovať skutočne nádhernú prírodu, mestá a dediny, cez ktoré pretekári počas závodu prechádzajú. Víťaz získava žltý dres, no ako sme už vyššie zmienili, udeľuje sa aj zelený dres, ktorý je určený pre víťaza bodovacej súťaže, teda najlepšieho šprintéra. Okrem toho je udeľovaný aj bodkovaný dres, ktorý je určený pre najlepšieho vrchára. Posledným dresom, ktorý môžu pretekári získať, je biely dres, ktorý je však určený pre najlepšieho v celkovom poradí, ktorý 1. januára v roku, v ktorom sa závod uskutočňuje, nedovŕšil vek 25 rokov.

Giro d´Italia

Ďalším pretekom, ktorý je súčasťou Grand Tour, je aj Giro d´Italia. Tento závod sa odohráva v Taliansku a jeho história sa datuje až do roku 1909. Giro d´Italia, podobe ako Tour de France, má 21 etáp a trvá približne tri týždne.

Obvykle sa tento závod koná v máji až júni a taktiež je veľmi obľúbený vďaka nádherným scenériám, ktoré môžete ako divák v priebehu pretekov vidieť. Giro d´Italia totiž prechádza aj cez Alpy, vrátane Dolomitov, takže sa je naozaj na čo pozerať.

Na Giro d´Italia víťaz získava ružový dres, no udeľovaný je aj modrý dres pre víťaza horskej klasifikácie. Cyklámenový dres zase získa pretekár, ktorý sa umiestni ako prvý v bodovacej súťaži. Posledným dresom, ktorý môžu pretekári získať, je biely dres, ktorý je určený pre najlepšieho v celkovom poradí, no týka sa to iba pretekárov do 25 rokov.

Vuelta a España

Posledným z populárnych cyklistických pretekov, ktoré sú súčasťou Grand Tour, je Vuelta a España. Tento závod sa odohráva v Španielsku a takisto ako dva predošlé sa môže pochváliť pomerne dlhou históriou, prvýkrát sa uskutočnil už v roku 1935.

Vuelta nekonala v čase španielskej občianskej vojny a počas Druhej svetovej vojny, no od roku 1955 sa uskutočňuje každý rok bez prerušenia. Tohto závodu sa tak, ako aj Tour de France a Giro d´Italia zúčastňujú tímy, ktoré patria do UCI WorldTeams, s výnimkou tímov, ktorým je udelená „divoká karta“.

Na Vuelta a España je víťaz a počas pretekov aj priebežný líder poradia držiteľom červeného dresu. Víťaz a priebežný líder bodovacej súťaže má tak, ako aj na Tour de France, zelený dres. Priebežný líder a neskôr aj víťaz vrchárskej súťaže má bodkovaný dres a najlepší pretekár v celkovom poradí do 25 rokov má biely dres.

  

Mohlo by vás zaujímať

2 responses to “Najsledovanejšie cyklistické preteky sveta

  1. Na Gire sa neudeluje zelený ani červený dres. Pre bodovacku je to cyklamínový a pre vrchárov modrý.

Pridaj komentár