Neilson Powless o gravel podujatí Big Sugar: „Budú to čestné preteky.“

Neilson Powless

zdroj: twitter.com/EFprocycling

Gravelové preteky, preteky na štrkových cestách, sa stávajú populárnejšie každým rokom. V aktuálnej sezóne sme mohli byť svedkami mnohých podujatí, ktorých sa zúčastnili cestní cyklisti. A zdá sa, že tento trend pokračuje a bude pokračovať aj v ďalších sezónach. Dnes, v sobotu 23. októbra, príchuť a atmosféru gravel pretekania okúsi Neilson Powless (:efn:) na 1. ročníku pretekoch s názvom Big Sugar Gravel race v Bentonville, v štáte Arkansas. Popasuje sa tak s hrboľatou traťou, ktorá meria 172 kilometrov s prevýšením viac než 2740 metrov.    


Neilson Powless v aktuálnej sezóne na ceste zajazdil niekoľko výnimočných výsledkov. Stal sa víťazom klasiky San Sebastian či za USA vybojoval na majstrovstvách sveta 5. miesto, čo je viac než chvályhodné pre jazdca spoza oceánu. Tentoraz však cestu vystrieda nespevnený štrkový podklad a súpermi sa stanú také mená ako Peter Stetina, Colin Strickland či Ben King. Aké pocity teda lomcujú Powlessom?

Neilson Powless: vyjadrenie pre pretekmi

„Chcem určite vyhrať. Som jednoducho súťaživý typ bez ohľadu na to, čo robím. Nikdy som nepretekal na štrkovom podujatí, ale vyrastal som na terénnych triatlonoch XTERRA, ako aj na svetových pohároch XC, kým som sa nezameral na cestu. Posledné preteky, ktoré som absolvoval v teréne, boli juniorské majstrovstvá sveta v XC v nórskom Hafjelli, kde som skončil siedmy. Bolo to ešte v roku 2014, takže odvtedy už nejaký čas prešiel. Dúfam, že si ešte pamätám, ako narábať s bicyklom v teréne. Hlavnou príťažlivosťou Big Sugar pre mňa bolo načasovanie. Je to pre mňa perfektné obdobie roka, keďže všetky moje preteky v Európe sa už skončili. Počul som tiež veľa humbuku okolo Bentonville – svrbenie pri pohľade na mesto a terén.“

„Som nadšený, že môžem pretekať proti chlapcom, ktorí sa už nejaký čas zaoberajú gravelom. Bude pekné mať tam ľudí, ktorí sú silní a majú s týmito akciami veľa skúseností. Počas pretekov sa pravdepodobne pokúsim nasledovať ich vedenie. Pokiaľ môžem držať krok. Budem však úprimný, idem do toho dosť naivne. Znie to tak, že zvyčajne ku koncu týchto pretekov ľudia jednoducho idú na výpary a snažia sa pretekať s tým, čo im zostalo v nádrži, pretože to musíte naozaj celý deň šliapať. To ma len vzrušuje, že idem. Budú to čestné preteky.“

Ďalej spomenul, že je veľmi rád, že rozšíril rady tímu EF Education – Nippo, nakoľko v stajni pociťuje voľnosť a dobrú atmosféru. V gravelovom dobrodružstve ho podporuje aj jeho sestra.

Nuž, zdá sa, že o pár rokov budú preteky na gravelových bicykloch kvalitným spestrením sezóny cestných cyklistov. Alexey Lutsenko (AST), Remco Evenepoel (:dqt:) či spomínaný Neilson Powless (:efn:) sú v tomto priekopníkmi.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár