Nico Roche po 17 rokoch ukončil kariéru

Nicolas Roche

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2019

Írsky cyklista Nicolas Roche (DSM) už odjazdil svoje posledné preteky v kariére. Po 17 rokoch ako profesionál skončil.

37-ročný jazdec tímu DSM to oznámil deň po majstrovstvách Írska, kde skončil šiesty.

Vo svojej správe Roche uviedol, že ešte v auguste mal v pláne pokračovať, ale zrazu si uvedomil, že v živote sa chce venovať aj iným veciam.

„Prvýkrát v živote som sa zobudil a pomyslel som si, že je čas na robenie niečoho iného. Ide o najľahšie a najťažšie rozhodnutie, ktoré som kedy urobil,“ napísal Roche na sociálne siete a na stránke tímu DSM.

„Po 17 rokoch a 1270 profesionálnych pretekoch som kariéru ukončil na šampionáte vo Wicklowe, na mojom najobľúbenejšom mieste na svete pre jazdenie. V závere ma premohli emócie a v oku som mal slzu, ale nič neľutujem,“ pokračoval.

„Ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali, povzbudzovali a boli pri mne. Teším sa na to, že sa stanem konzultantom v projekte Trinity Sports Management, v mojej manažérskej spoločnosti. Ďalšie plány s vami zazdieľam neskôr,“ znejú slová Rochea, ktorý sa bude učiť biznis stránku cyklistiky od Andrew McQuaida, priateľa a skúseného manažéra.

Nico Roche získal najväčšie úspechy na Vuelte

Roche počas svojej kariéry jazdil za tímy AG2R La Mondiale, v rokoch 2013 až 2015 za Tinkoff, kde sa stretol s viacerými Slovákmi. Ďalšie dva roky pôsobil v tíme Sky, neskôr v BMC Racing. V sezóne 2019 bol v Sunwebe, teda súčasnom DSM, kde ukončil kariéru.

Na konte mu svietia dva triumfy z Vuelta a Espaňa – z rokov 2013 a 2015. Na španielskej Grand Tour bol celkovo piaty aj šiesty. Zároveň sa s nimi spája posledný výrazný úspech. V roku 2019 nosil Roche červený dres v úvodnom týždni Grand Tour.

Pelotón si ho pamätá ako domestika, ktorý väčšiu časť svojej kariéry pracoval pre svojich lídrov.

S cyklistikou sa v sobotu rozlúči aj jeho bratranec, Dan Martin. Nico Roche je synom legendárneho Stephena – muža, ktorý získal slávnu Trojkorunu cyklistiky.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár