OH Tokio 2020: Ekvádor je na nohách, Sagan strávil celý deň v úniku

Tokio 2020

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2020

Cestné cyklistické preteky na olympijských hrách Tokio 2020 priniesli vzrušujúci boj o cenné kovy, do ktorého sa zapojili nielen vrchári ale aj výbušní špurtéri či klasikári. Napokon viac ako 200-kilometrov dlhé horské martýrium vyhral Ekvádorčan Richard Carapaz. Po triumfe na talianskom Gire v roku 2019 si teda pripisuje ďalšie veľkolepé víťazstvo a Ekvádor je na nohách. Druhý skončil smutný supertalent Wout van Aert (BEL), ktorýsi po dvoch druhých miestach z minuloročných majstrovstiev sveta opäť odnáša striebro. Bronz si vybojoval víťaz starej dámy Tadej Pogačar (SLO). Slovák Juraj Sagan sa kvalitne prezentoval v celodennom úniku. 

Rozhodujúci nástup

Paradoxne, preteky sa nerozhodli na priesmyku Mikuni, ako sa očakávalo, ale až na falošnej zvlnenej rovine po spomínanom stúpaní. V jej priebehu zaútočili Brandon McNulty a neskorší víťaz Richard Carapaz, ktorý však bol v posledných kilometroch silnejší. Silnejší ako zvyšok sveta.

Ako prebiehali preteky s hromadným štartom

Profil:

zdroj: olympics.com

Únik dňa

Do úniku dňa sa dostalo osem jazdcov, ihneď po štarte vyvolal aktivitu Juraj Sagan (SVK). Nášho reprezentanta doplnil český majster Michael Kukrle (CZE). Následne sa pridali Nic Dlamini (RSA), Eduard-Michael Grosu (Rom), Polychronis Tzortzakis (GRE),  Orluis Aular (VEN), Paul Daumont (BFA), Elchin Asadov (AZE). Skupinka rýchlo odskočila a ich náskok bol v maxime 20 minút. Na prvom vrchole dňa Doshi Road bola skupina už len v piatich. Náskok sa pohyboval na hranici 17 minút. V hlavnom balíku udávali tempo Greg Van Avermaet (BEL) a Jan Tratnik (SLO).

Smoliar Thomas

Pri jednom zo zjazdov spadol Geraint Thomas (GBR). Smolu Britov zvýraznil Tao Hart (GBR), ktorý sa taktiež zdvíhal zo zeme. V páde boli namočení i Gregor Mühlberger (AUT) a Giulio Ciccone (ITA).

Fuji Sanroku

V polovici stúpania na Fuji Sanroku skončila práca Grega Van Avermaeta (BEL). Postupne sa prepadal balíkom, na čele udával tempo Jan Tratnik (SLO), ktorý pracoval pre krajanov Pogačara a Rogliča. Pelotón bol v tento moment 10 minút za únikom, tempo bolo dobré a pätica v čele sa musela triasť.

Priesmyk Mikuni

Do začiatku najťažšieho stúpania na trati sa preteková situácia výrazne zmenila. Pelotón sa preriedil a ostali v ňom iba vrchári a samozrejme hlavní favoriti. Celodenný únik, stále s naším Jurajom Saganom, mal k dobru už iba tri minúty. Všetko nasvedčovalo, že z pelotónu sa bude útočiť. Avšak 53 kilometrov pred cieľom si z tempa musel vystúpil unavený Juraj Sagan. V úniku tak strávil 150 kilometrov. Podobný osud postihol Jana Tratnika, ktorého taktiež môžeme pasovať za hrdinu dňa. Ťažkostiam sa bohužiaľ nevyhol ani Primož Roglič (SLO). Z tempa si preto musel vystúpiť ešte pred rozhodujúcimi pasážami.

Pogačar skúša šťastie, van Aert bojuje

Ozajstné útoky však prišli až po prvých metroch stúpania Mikuni. Najprv sa oddelila trojica v zložení Eddie Dunbar (IRL), Vincenzo Nibali (ITA) a Remco Evenepoel (BEL). Boli však pohltení hlavným poľom. Zato razantnejší nástup predviedol víťaz Tour de Francve Tadej Pogačar (SLO) a to 37 kilometrov pred cieľom. Držali sa ho iba Michael Woods (CAN) a Brandon McNulty (USA). Wout van Aert (BEL) ostal v skupine hlavných favoritov, ale držal očný kontakt s vedúcim Slovincom. Išiel fantasticky podobne ako Michal Kwiatkowski (POL) či Rigoberto Uran (COL).

Obrázok
Wout van Aert https://twitter.com/JumboVismaRoad/status/1418851113227505666/photo/1

34 kilometrov práve Rigoberto zaútočil. Tieňovali ho Richard Carapaz (ECU), Michal Kwiatkowski a Alberto Bettiol (ITA), ktorí stiahli stratu na čelné trio. Z neho si vystúpil Michael Woods, a teda pár metrov pred vrcholom stúpania čelo tvorilo šesť cyklistov. Avšak Wout van Aert sa nevzdával a dokázal odolávať mnohým menším útokom slovinského cyklistického génia. O víťazovi ešte nebolo rozhodnuté. Na vrchole stúpania si všetci favoriti dýchali na chrbát.

Klamlivá rovinka

Po najťažšom stúpaní dňa prišla na rad zvlnená rovina, ktorá cyklistov mala priviesť do cieľa. V jej priebehu dochádzalo s pravidelnosťou metronómu k opakovaným nástupom. Najaktívnejší boli mladý Brandon McNulty a Richard Carapaz, ktorí sa dokázali vzdialiť hlavným prenasledovateľom. Pokoj zbraniam však nezavládol. Útočilo sa i naďalej, ale čelné duo nestále zbieralo sekundy k dobru. Strata hlavnej skupiny bola takmer minútová a zdalo sa, že o medailách je takmer rozhodnuté.

Nevzdávajúci sa Wout van Aert

To však v hlavnej skupine jazdil najuniverzálnejší cyklista modernej doby, Belgičan Wout van Aert, ktorý sa nechcel uspokojiť s bojom o bronz. S ľahkosťou domestika padol na čelo skupiny a začal sťahovať hrozivo vyzerajúcu stratu. Nikto mu však na na čele nestriedal. Rozostup bol iba 15 sekúnd. Napätie sa dalo krájať.

Dráma až do konca

6 kilometrov do cieľa zaútočil na tiahlom stúpaní Richard Carapaz a nechal za sebou Brandona McNultyho. Wout van Aert mlel o pár metrov pozadu z posledného a začal pomaličky strácať. Na všetko bol sám. Naopak k slovu sa prihlásili David Gaudu (FRA) či Michael Woods (CAN). Ale ani tí nedokázali stiahnuť náskok Ekvádorčana, ktorí sa rútil za životným víťazstvom. Skupina favoritov si to teda rozdala o striebro a bronz.

Obrázok
https://twitter.com/UCI_cycling/status/1418854183126589443/photo/1

Tokio 2020: výsledky

01 Richard CarapazEcuador6:05:26600
02 Wout Van AertBelgium+ 1:07475
03 Tadej PogacarSlovenia+ 1:07400
04 Bauke MollemaNetherlands+ 1:07325
05 Michael WoodsCanada+ 1:07275
06 Brandon McNultyUSA+ 1:07225
07 David GauduFrance+ 1:07175
08 Rigoberto UranColombia+ 1:07150
09 Adam YatesGreat Britain+ 1:07125
10 Maximilian SchachmannGermany+ 1:07100
11 Michal KwiatkowskiPoland+ 1:3585
12 Jakob FuglsangDenmark+ 2:4370
13 Joao AlmeidaPortugal+ 3:3860
14 Alberto BettiolItaly+ 3:3850
15 Dylan Van BaarleNetherlands+ 3:3840
16 Daniel MartinIreland+ 3:3835
17 Simon YatesGreat Britain+ 3:3830
18 Patrick KonradAustria+ 3:3830
19 Rafal MajkaPoland+ 3:4030
20 Gianni MosconItaly+ 3:4030

 

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár