OH Tokio 2020; Roglič v časovke nezastaviteľný, Kubiš predposledný

OH Tokio 2020

zdroj: twitter.com/UCI_cycling

V stredu 28. júla bola na programe OH Tokio 2020 časovka mužov dlhá 44 kilometrov. Štart a cieľ boli síce situované na pretekárskom okruhu, no rovina to jednoznačne nebola. Cyklisti sa totiž museli popasovať s viacerými stúpaniami, a teda išlo o kopcovitý boj proti chronometru. Ako víťaz z neho vzišiel Primož Roglič (SLO), ktorý si tak napravil chuť po nevydarených pretekoch s hromadným štartom a z Tokia si predsa len odnáša cenný kov. Druhý skončil Tom Dumoulin (NED), zažívajúci renesanciu vo svojej profesionálnej kariére. Slovinec mu však nadelil minútu. Bronz si odnáša Rohan Dennis (AUS), ktorý na štvrté miesto len o pár stotín odsunul smoliara dňa Stefana Kunga (SWI). Slovák Lukáš Kubiš finišoval až ako predposledný.

OH Tokio 2020 – časovka mužov

mapa a profil časovky mužov https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/cycling-road/olympic-schedule-and-results.htm

Priebeh

Ako prví sa na trať dostali cyklisti, ktorí neboli pasovaní za najväčších favoritov. Medzi nimi bol aj Lukáš Kubiš, ktorý ako jediný hájil slovenské farby. Na najsilnejších však stratil viac než desať minút. Dokázal poraziť iba špecialistu na časovku zo Sýrie a Španiela Iona Izagirreho, ktorý však preteky nedokončil.

Keď už bola polovica štartového poľa v cieli, na rad prišli hlavní kandidáti na pódium. Dobrý čas zajazdil Rigoberto Uran (COL), ktorý zotrval v horúcom kresle pomerne dlhú dobu. Tá však netrvala večnosť, keďže Tom Dumoulin (NED) bol tým pretekárom, ktorý ho v čele priebežnej výsledkovej listiny vystriedal. V tom čase však už vrcholil strhujúci boj Primoža Rogliča, ktorý na trati dostihol Joaoa Almeidu (POR) a Kaspera Asgreena (DEN). Posledné metre išli pospolu, čo skôr pripomínalo preteky s hromadným štartom než časovku jednotlivcov. Bolo však jasné, že práve Roglič z tejto mini skupiny si ide po zlato a ostatní sú odsúdení na boj o zvyšné medaily.

A tak sa aj stalo. Roglič preťal cieľovú pásku s plným nasadením a zjavne vo vlastnom svete, keďže ani dojazd do cieľa mu nestačil na to, aby spomalil a zastavil. Naopak, pokračoval v časovkárskom posede ďalšie desiatky metrov, akoby si myslel, že ešte nie je koniec. Nuž, tomu sa hovorí maximálna sústredenosť a cieľavedomosť, ktorú zdobí zlatá olympijská medaila.

Avšak o striebre a bronze ešte vtedy nebolo rozhodnuté. do cieľa sa rútili takí pretekári ako Filippo Ganna (ITA) či Wout van Aert (BEL), najkomplexnejší cyklista modernej doby. Žiaľ, ani jeden z nich nedokázali odsunúť Toma Dumoulina na tretie miesto, ba navyše, nedokázali ohroziť ani čas postačujúci na pódium. Väčšiu smolu mal však Švajčiar Stefan Kung, ktorému ušla olympijská medaila len o pár stotín sekundy. O Tokia tak právom bude odchádzať frustrovaný.

Obrázok
Pódium časovky mužov (zľava Tom Dumoulin, Primož Roglič, Rohan Dennis) https://twitter.com/UCI_cycling/status/1420297692304101376/photo/1

 

OH Tokio 2020 – časovka mužov výsledky

01Primoz Roglic
Slovenia
35055:04
02Tom Dumoulin
Netherlands
250+ 1:01
03Rohan Dennis
Australia
200+ 1:04
04Stefan Küng
Switzerland
150+ 1:04
05Filippo Ganna
Italy
125+ 1:05
06Wout Van Aert
Belgium
100+ 1:40
07Kasper Asgreen
Denmark
85+ 1:48
08Rigoberto Uran
Colombia
70+ 2:14
09Remco Evenepoel
Belgium
60+ 2:17
10Patrick Bevin
New Zealand
50+ 2:20

Najbližšími pretekmi cestnej cyklistiky je klasika San Sebastian v sobotu 31. júla.

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

Pridaj komentár