Okolo Baskicka: Bezkonkurenčný Alaphilippe opäť zvíťazil

Okolo Baskicka 2019

zdroj: twitter.com/blade2626

Druhá etapa pretekov Okolo Baskicka mala 144 kilometrov a zvlnený profil. Dvojica vrchárskych prémií sa nachádzala v prvej tretine, no potom sa išlo po menších kopcoch. Dnes sa pelotón dostal aj do mesta Pamplona, v ktorom sa narodila legenda a päťnásobný víťaz Tour de France, Miguel Indurain. Finišovalo sa v blízkom meste Gorraiz. V druhej polovici trasu okorenili prašnaté a šotolinové cesty. Cieľ sa nachádzal na vrchole približne kilometrového stúpania s priemerným sklonom 6 percent.

Profil mohol teoreticky sedieť aj úspešnému úniku. Do toho sa vošli Julien Bernard (:tfr:), Darwin Atapuma (Cofidis, Solutions Credits), Julen Amezqueta Moreno (Caja Rural-Seguros RGA) a Garikoitz Bravo Oiarbide (Euskadi Basque Country-Murias). Nebol to silný a ani početný únik, preto ich pelotón nechal vytvoriť si náskok.

Prašnaté úseky sa nachádzali 50 km pred cieľom, v niektorých momentoch sa pelotón delil, no nenarobilo to úplne veľké rozdiely. Na jednom z úsekov sa v problémoch ocitol aj priebežný líder Max Schachmann (BOH), no dostal sa naspäť do predných častí skupiny. Celkovo 5 km sektorov nebolo rozhodujúcich, balík bezpečne ovládali tímy Astana a Bora – hansgrohe. Pridali sa aj viaceré favorizované tímy za účelom otestovania nôh protivníkov. Tým pochovali nádeje utečencov.

Na méte 15 km pred cieľom dostal Adam Yates (:mts:) defekt. Bicykel mu ihneď poskytol kolega a Brit sa pridal do zadnej skupiny, ktorá bola minútu za vedúcou grupou.

Záver

Ako prvý otvoril tempo na záverečnom kopci Schachmann, ktorý sa však nedokázal vzdialiť. Za ním nastúpil mladý Bjorg Lambrecht  (:lts:) a vytvoril si medzeru. Belgický talent však zjavne neodhadol vzdialenosť a svoj výbušný atak načasoval príliš skoro. V poslednej zákrute tak spoza Michala Kwiatkowskeho (:sky:) vyletel Julian Alaphilippe (:qst:). V záverečnej stovke metrov prekonal Lambrechta a pohodlne si došiel po ľahko vyzerajúce víťazstvo. 22-ročný Lambrecht sa udržal na druhej priečke, tretí došiel Poliak Kwiatkowski. V ich skupine sa nachádzali aj výbušní jazdci ako Omar Fraile (AST), Dan Martin (:uae:) či Dylan Teuns. Tí však v závere nemali nohy na najlepších.

Francúz Julian Alaphilippe sa po kratšej prestávke vrátil na závodné cesty a pridal už ôsme víťazstvo vo fantastickej sezóne. Ukázal, že v takomto teréne a profile jednoducho nemá pri svojej forme a vlastnostiach konkurenciu. Naposledy triumfoval na monumente Miláno – San Remo pred dvomi týždňami, potom si zobral závodnú prestávku. Bolo to hlavne kvôli prebiehajúcim kockovým flámskym klasikám, na ktoré sa 26-ročný dominátor sezóny nešpecializuje.

Celkové poradie, strata Yatesa

25-ročný Schachmann sa vďaka umiestneniu v najlepšej desiatke udržal na čele celkovej klasifikácie. Taktiež si v predchádzajúcich kilometroch zobral tri bonusové sekundy na šprintérskej prémii. Nemec ovládol včerajšiu časovku, z ktorej pramenia aj ostatné výsledky v GC. Na druhé miesto sa posunul Kwiatkowski. Tretí je vďaka bonifikačným sekundám v cieli Alaphilippe. 

Adam Yates došiel do cieľa so stratou 1:12 za víťazom. Tým si až priveľmi zhoršil pozíciu v celkovom poradí, pri konkurencii a fakte, že ide iba o týždňový etapák, sa táto strata veľmi ťažko zmaže.

Zajtra je na programe tretia etapa zo šiestich. Tá bude obsahovať niekoľko stúpaní ďaleko pred cieľom. Záverečný kilometer bude opäť naklonený, preto môžeme očakávať súboj rovnakých mien ako dnes.

Profil:

Výsledky 2. etapy:

1.Julian Alaphilippe (Fra):qst:3:29:37
2.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:0:00:01
3.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:
4.Omar Fraile (Spa)AST
5.Valentin Madouas (Fra)FDJ
6.Maximilian Schachmann (Ger)BOH
7.Patrick Konrad (Aut)BOH
Ion Izagirre Insausti (Spa)AST
9.Tadej Pogaar (Slo):uae:
10.Pieter Serry (Bel):qst:

Celkové poradie:

1.Maximilian Schachmann (Ger)BOH3:46:48
2.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:00:10
3.Julian Alaphilippe (Fra):qst:0:00:11
4.Daniel Martínez (Col):efd:0:00:14
5.Patrick Konrad (Aut)BOH0:00:19
6.Ion Izagirre Insausti (Spa)AST0:00:22
7.Enric Mas (Spa):qst:0:00:24
8.Dylan Teuns (Bel):bmt:0:00:32
9.Daniel Martin (Irl):uae:0:00:35
10.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:37
Zdroj: cyclingnews
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár