Okolo Baskicka: Domáci Ion Izagirre v poslednej etape porazil Boru a má žltý dres

Okolo Baskicka 2019
Ion Izagirre

zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Posledná šiesta etapa pretekov Okolo Baskicka mala 118 kilometrov a jazdcov zaviedla do okolia mesta Eibar. Išlo o vrchársku záležitosť, na trase sa objavilo až šesť kategorizovaných stúpaní. Obzvlášť posledné tri boli dali favoritom zabrať.

Na začiatku sa vytvorila početná 19-členná skupina na čele. Bolo však jasné, že tento ťah nevyjde. Veľmi silné tempo nasadil tím Astana, ktorý chcel vylepšiť celkové pozície Iona Izagirra (AST) a Jakoba Fuglsanga (AST). Na štvrtom stúpaní Azurki tak kazašský celok nielen zničil nádeje úniku, ale aj poriadne preriedil hlavné pole. Na náročných úsekoch s 10-percentnými sklonmi zaútočil Dán Fuglsang, na jeho nástup nestíhal vtedy priebežne vedúci Emanuel Buchmann (BOH). Onedlho sa ku kolegovi na čele pridal aj jeho líder Izagirre. Doplnili ich Adam Yates (:mts:) a Dan Martin (:uae:) so spolujazdcom Tadejom Pogačarom (:uae:). Štvrté stúpanie v poradí prešli s 20-sekundovou výhodou.

V stíhacej skupine musel pracovať iba Nemec Buchmann, keďže protivníci mu nepomáhali a Astane sa krutým tempom podarilo unaviť domestikov z tímu Bora – hansgrohe. V poslednej päťdesiatke kilometrov si vedúce zoskupenie vytvorilo minútový náskok, Izagirre sa vtedy ocitol na čele virtuálnej klasifikácie. Pred etapou strácal 54 sekúnd na Buchmanna. Tomu sa dostalo menšej podpory od Movistaru, no jeho manko sa len prehlbovalo.

zdroj: twitter.com/AstanaTeam

Na poslednom kopci ešte atakoval Ír Martin, no španielsky jazdec mal všetko pod kontrolou. Výhodou bola aj účasť Fuglsanga v rozhodujúcej selekcii.  Posledný vrchol kategorizovaného stúpania sa nachádzal 12 km pred koncom, líderská pätica bola pokope. Po zjazde ešte sa cesta na chvíľu zdvihla, čo 3,5 km pred páskou využil Adam Yates. Ten sólo pokusom udržal za sebou aktívneho Martina a zvíťazil v poslednej etape. Írsky závodník skončil druhý, finišoval spoločne s Fuglsangom Izagirrem. Baskický jazdec tak mohol oslavovať titul.

Emanuel Buchmann po skvelom samostatnom pokuse v piatej etape nestačil na presilu Astany v rozhodujúcej chvíli. V etape bol klasifikovaný na 13. mieste, 1:24 za víťazom etapy Yatesom.

Celkové poradie

Kvôli televíznej motorke najprv Buchmann v posledných stovkách metroch zle zabočil, čo ho stále ďalšie sekundy. Najprv tak mal skončiť celkovo mimo pódia na štvrtom mieste. Neskôr mu však organizátori udelili tretie miesto v celkovej klasifikácii. V tej stratil 31 sekúnd na víťazného Izagirra.

30-ročný rodák z neďalekej dediny Ormaiztegi ovládol preteky Okolo Baskicka. Po celkovom triumfe na Okolo Valencie ide o jeho druhé celkové víťazstvo v sezóne, tím Astana má už deväť triumfov v GC. Najlepším tímom v tejto štatistike boli tímy Radio Shack, BMC a Sky. Tie mali v minulosti na konte 10 triumfov počas celej sezóny. Je veľmi pravdepodobné, že Astane sa podarí tento rekord prekonať, veď nie sme ani v polovici sezóny a najväčšie etapové preteky nás ešte len čakajú.

Na druhom mieste sa umiestnil 32-ročný Dan Martin, ktorý buduje formu pred obľúbenými ardenskými klasikami. Víťazom bodovacej súťaže je jednoznačne Max Schachmann (BOH), ktorý triumfoval v časovke a dvoch zvlnených etapách. Vrchársku súťaž ovládol Adam Yates, ktorý sa na jej čelo dostal vďaka účasti v úniku v šiestej etape. Najlepším jazdcom do 25 rokov sa stal talentovaný Slovinec Tadej Pogačar (:uae:).

Profil:

Sumár etapy:

Výsledky 6. etapy:

1.Adam Yates (GBr):mts:2:59:46
2.Daniel Martin (Irl):uae:0:00:01
3.Jakob Fuglsang (Den)AST
4.Ion Izaguirre Insausti (Spa)AST
5.Tadej Pogačar (Slo):uae:0:00:07
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:01:24
7.Mikel Landa (Spa)MOV
8.Hugh John Carthy (GBr):efd:
David Gaudu (Fra)FDJ
10.Lucas Hamilton (Aus):mts:

Celkové poradie:

1.Ion Izaguirre (Spa)BOH19:24:09
2.Daniel Martin (Irl)BOH0:00:29
3.Emanuel Buchmann (Ger)AST0:00:31
4.Jakob Fuglsang (Den):efd:0:00:36
5.Adam Yates (GBr):uae:0:00:51
6.Tadej Pogačar (Slo)BOH0:01:36
7.Mikel Landa (Spa)AST0:02:56
8.Mikel Nieve Iturralde (Spa):bmt:0:03:13
9.Patrick Konrad (Aut)MOV0:03:29
10.Maximilian Schachmann (Ger):sun:0:03:44
Zdroj: cyclingnews 
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár