Okolo Británie 2021 1. etapa: Wout van Aert s prehľadom

Wout van Aert Julian Alaphilippe

zdroj: © SWpix.com

Belgický majster Wout van Aert (:tjb:) triumfoval v 1. etape pretekov Okolo Británie 2021. Stal sa lídrom celkového poradia.

Na druhom mieste skončil Holanďan Nils Eekhoff (DSM) a tretí bol Španiel Gonzalo Serrano (MOV).

Etapa sa rozhodla v hromadnom šprinte do falošnej rovinky, rovinatí šprintéri o víťazstvo nebojovali. Ako prvý do posledného kilometra vstupoval tím Deceuninck – Quick-Step, pre ktorý na čele pracoval aj Mark Cavendish (:dqt:), neskôr Yves Lampaert (:dqt:).

Keď sa cesta 500 metrov pred cieľom zdvihla, majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:) zaútočil, ale bez výsledku. Van Aert sa na neho zavesil a sto metrov pred koncom sa dostal na vzduch. Zvíťazil s prehľadom, ešte sa dokázal pozrieť za seba, aby uvidel, že v cieli mal na mladého Holanďana z DSM náskok niekoľkých dĺžkok bicykla.

Wout van Aert
Van Aert. © SWPix

Ako prebehla 1. etapa Okolo Británie?

Joey Rosskopf (Rally Cycling), Oliver Stockwell (Great Britain), Max Walker (TRINITY Racing), Jacob Scott (Canyon dhb SunGod) a Nic Dlamini (Team Qhubeka NextHash) vytvorili únik dňa. Šprintérske tímy im však na trase dlhej 180 km vedúcej z Penzance do Bodminu nedali šancu. Preteky patria do kategórie Pro Series.

1. etapa Okolo Británie 2021
1. etapa Okolo Británie 2021

Na juhozápade Anglicka pracovali tímy Jumbo-Visma a Deceuninck – Qucik-Step. Na špici sa okrem Cavendisha otočil druhý najúspešnejší šprintér posledných 15 rokov, André Greipel (:isn:), ktorý ide na jedných z posledných pretekov kariéry. Tempo na klesaniach a v mnohých zákrutách bolo vysoké, k tomu prispel aj tím INEOS Grenadiers, ktorý pracoval pre štvrtého Ethana Haytera (:ins:). Pelotón sa rozbil a vpredu ostalo len približne 40 jazdcov.

Nakoniec bol najrýchlejší 26-ročný Van Aert, ktorý sa pripravuje na majstrovstvá sveta vo Flámsku. Stal sa nositeľom modrého dresu pre celkového lídra. Rodák z Herentalsu patrí popri Alaphilippovi k najväčším kandidátom na celkové víťazstvo osemetapových pretekov.

V druhej etape sa končí na ešte ťažšom kopci. Preview každej etapy s favoritmi nájdete v samostatnom článku.

1. etapa Okolo Británie 2021 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár