Okolo Flámska 2023 ovládol neporaziteľný Pogačar, Sagan sa predčasne rozlúčil

Okolo Flámska 2023
Okolo Flámska 2023

zdroj: https://twitter.com/RondeVlaanderen/status/16816

107. ročník monumentálnej klasiky Okolo Flámska 2023 zažil dramatický priebeh plný nebezpečných pádov, razantných útokov a víťaznej taktiky. Veľké víťazstvo v Oudenaarde napokon získal slovinský fenomén Tadej Pogačar pred Mathieu van der Poelom. Pogačar tak dokázal napodobniť kanibala Eddyho Merckxa a stal sa len tretím cyklistom, ktorý dokázal vyhrať aj Okolo Flámska, aj Tour de France. Tretí finišoval Mads Pedersen, ktorý vyfúkol pódium Van Aertovi. 

Základ úspechu dvojnásobného víťaza Tour de France sa ukrýval vo viacerých útokoch v záverečných 50 kilometroch. Pogačar si tak viackrát mohol vychutnávať bolestivú ale zato víťaznú sólo jazdu, pri čom do cieľa ho tlačili tisícové davy fanúšikov najlepšej svetovej cyklistiky. Tadej Pogačar vyhral 107. ročník najväčšej flámskej klasiky na výkon.

Veľké sklamanie zažil Peter Sagan, ktorý musel ešte pred nájazdom do rozhodujúcich pasáží z pretekov odstúpiť. Dôvodom bola účasť v hromadnom páde pred prvým prejazdom Oude Kwaremontom. Trojnásobný majster sveta putoval na zem kvôli nepochopiteľnej nebezpečnej jazde mladého poľského pretekára Filipa Maciejuka (TBV), ktorý si to namierol rovno cez zatrávnený odtokový kanál.

Počas pádu si Peter Sagan poranil sval na ostrom predmete. Jeho účasť na Paríž – Roubaix by nemala byť ohrozená.

Okolo Flámska 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/ronde-van-vlaanderen/2023/result/today/profiles

Štart:

Osmička na čele

Hneď v úvode monumentálnej kockovej klasiky sa objavili prvé pokusy o členstvo v celodennom úniku. Napokon sa doň prebojovala osmička v zložení Daan Hoole, Elmar Reijnders, Filippo Colombo, Guillaume Van Keirsbulck, Jasper De Buyst, Tim Merlier, Jonas Rutsch a Hugo Houle. Na pelotón si postupne vypracovali 5 minút náskoku.

Filip Maciejuk zostrelil pelotón so Saganom

Preteková situácia sa dlho niesla v pokojnom znamení. Avšak pár kilometrov pred prvým nájazdom do helingenu Oude Kwaremont mladý Poliak Filip Maciejuk (TBV) doslova zostrelil polovicu pelotónu. Dôvodom bola jeho jazda cez zatrávnený žliab, ktorú nezvládol. Následne ho vyhodilo rovno do čela pelotónu, čím spôsobil reťazovú reakciu a nebezpečný hromadný pád. Na zemi sa ocitli mená ako Wout van Aert (TJV), Julian Alaphilippe (SOQ) no taktiež aj Peter Sagan (TotalEnergies), ktorý potreboval vymeniť bicykel. Tímového vozidla sa však dlho načakal.

Horšie však na tom ostal Tim Wellens (UAD), ktorý si zlomil kľučnú kosť a z pretekov musel odstúpiť. Rovnaký osud postretol nakoniec aj Petra Sagana, ktorý sa nedokázal vrátiť do čakajúceho hlavného poľa. Autor tejto drámy, Filip Maciejuk, bol rozhodcovskou jury diskvalifikovaný pomocou využitia VAR.

Chaos

Prvý prejazd Oude Kwaremontom bol nesmierne pomalý, čakalo sa na cyklistov zapletených do hromadného pádu. Na ďalšom bergu (Kortekeer) však svoju taktiku ukázala stajňa DSM, ktorá najprv nastolila takmer statické ťahavé tempo (veľa pretekárov doslova zosadlo z bicykla) a potom zavelila k razantnému útoku. Od toho času sa bojovalo o každú zákrutu, nájazd do stúpania či kockového úseku. Začalo sa pretekať a takmer každý z favoritov aspoň na chvíľu okúsil, aké je to byť v problémoch.

Na čele pretekov naďalej jazdila osemčlenná skupina. Za ňou o 35 sekúnd sa vytvorila väčšia skupina favoritov, v ktorej sa však nenachádzal trojlístok Mathieu van der Poel (ADC), Wout van Aert (TJV) či Tadej Pogačar (TJV). Títo veľkí favoriti jazdili v hlavnom balíku, ktorý zaostával o viac ako 2 minúty.

Útoky favoritov

76 kilometrov pred cieľom v Oudenaarde sa 9-členné čelo pretekov spojilo s väčšou skupinkou favoritov. Stalo sa tak na stúpaní Berg Ten Houte. V nej sa nachádzali pretekári ako Benoit Cosnefroy (ACT), Mads Pedersen (TFS), Kasper Asgreen (SOQ), Matteo Trentin (UAD) či Fred Wright (TBV). Naďalej však favoriti číslo jeden jazdili v pelotóne 2 minúty pozadu.

Všetko sa však zmenilo sólo nástupom Tadeja Pogačara (UAD) na Oude Kwaremonte (druhý prejazd). Jeho útok tieňovalo silné kvarteto (Wout van Aert, Christophe Laporte, Thomas Pidcock a Mathieu van der Poel), ktoré 50 kilometrov pred cieľom strácalo na čelnú deviatku 90 sekúnd.

Koppenberg, Taaienberg a Kruisberg

Tadej Pogačar opäť akceleroval na najťažšom bergu celého Flámska – Koppenbergu. Wout van Aert a Mathieu van der Poel mierne zaostali, no neskôr sa dokázali na dvojnásobného víťaza Tour de France dolepiť. Christophe Laporte a Thomas Pidcock však stratili viac a z hry o titul vypadli.

Na čele pretekov naďalej tvrdo pracoval Kasper Asgreen. Situácia pripomínala útekovú hru, kde prenasledovateľom je historické neporaziteľné trio pretekárov. Mads Pedersen z čela skúšal jazdu v úniku.

K rozhodujúcemu momentu došlo na Kruisbergu, kde excelentne zvýšil tempo Mathieu van der Poel. Poťažmo na pohyb Holanďana dokázal reagovať Tadej Pogačar. Wout van Aert ale už nedokázal zo seba vydať viac a zo súboja velikánov vypadol. Pomoc od Van Hooydoncka nestačila.

Záverečný súboj 3 adeptov

Záverečných 20 kilometrov vrátane posledného prejazdu Oude Kwaremontom a Paterbergom bolo čisto v réžii Tadeja Pogačara, ktorý celému športovému svetu jasne demonštroval, že najväčší výkon vie vyprodukovať práve on. Manko pár dlhých sekúnd mal Mathieu van der Poel, ktorý však bol zrelý na uterák. Mads Pedersen jazdil z posledných síl. Rozhodnutie, kto sa stane víťazom 107. ročníka, ostalo na cieľovej 11 kilometrovej rovine.

Tá za víťaza pasovala bezkonkurenčného Tadeja Pogačara. Mathieu van der Poel bral druhé miesto. Tretí finišoval Mads Pedersen a štvrtý Wout van Aert.

Okolo Flámska 2023 – výsledky

Pozrite tiež:

Už zajtra štartujú najťažšie týždňové etapové preteky Okolo Baskicka.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár